Доступність посилання

ТОП новини

Припинення вогню не означає, що українським воїнам заборонено стріляти у відповідь − Порошенко


Україна готова до відновлення територіальної цілісності всіма способами, але пріоритет наразі надається мирним засобам. Про це у своєму зверненні, що розміщене на офіційному сайті, заявив президент України Петро Порошенко.

«У нас тепер достатньо і сил, і політичної волі для того, щоб завдати вирішального удару по незаконно озброєних формуваннях», − заявив Порошенко.

«Усі незаконні збройні формування повинні затямити: ініційоване нами припинення вогню не означає, що українським воїнам заборонено стріляти у відповідь. Будь-які спроби бойовиків атакувати наражатимуться на нашу гідну відсіч», − додав президент.

Разом з тим Порошенко виокремив деталі мирного плану. За його словами, найближчими днями Верховній Раді буде запропоновано ухвалити закон про непритягнення до кримінальної відповідальності членів незаконних збройних формувань, які не вбивали мирних жителів та українських воїнів, які у стислі терміни складуть зброю.

На українсько-російському кордоні буде створено 10-кілометрову буферну зону, що стане «додатковим захистом від подальшого проникнення найманців та зброї в Україну».

«Ще один важливий елемент плану − звільнення адміністративних будівель в Донецькій та Луганській областях. Демонтаж навколо них блокпостів та барикад. Порядок має повернутися на вулиці всіх українських міст. До речі, не лише на Донбасі. Почути цю інформацію варто й тим, хто безпричинно засидівся на шинах в інших регіонах України», − наголосив Порошенко.

При цьому він зазначив, що діаметрально різні погляди не будуть перешкодою до участі в перемовинах: «Готовий до розмови і з тими, хто схибив, хто помилково став на позиції сепаратизму. Крім звісно, осіб, які причетні до терористичних актів, вбивств чи тортур».

Також Порошенко гарантував безпеку всім учасникам переговорів.

Президент України Петро Порошенко оголосив про припинення антитерористичної операції на тиждень, із 20 червня до 22:00 27 червня.
XS
SM
MD
LG