Доступність посилання

ТОП новини

Президенти України закликали Путіна підтвердити діями слова про мир


Президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма і Віктор Ющенко закликали президента Росії Володимира Путіна підтвердити конкретними діями схвалення мирного плану українського президента Петра Порошенка з урегулювання ситуації на Донбасі.

Про це йдеться у відкритому листі президентів на адресу Путіна.

«На очах всієї планети Росія перетворюється на країну, від якої потрібно захищатися і якій не можна вірити. Кілька місяців тому ви анексували невід'ємну частину української держави – Крим, при цьому зневаживши як українсько-російські, так і багатосторонні міжнародні переговори», – констатували Кравчук, Кучма і Ющенко.

Вони відзначають, що і на цьому Путін не зупинився і пішов далі, підтримуючи криваві дії сепаратистів і терористів на сході України.

«Рахунок жертв цієї бійні наближається до тисячі. Зрозуміло, це не йде ні в яке порівняння із сотнями тисяч жертв чеченської війни, яку ви вели проти тих самих сепаратистів, попри втрати в ім'я цілісності російської держави. Однак тоді це було внутрішньою справою вашої країни. Тепер ви вирішили «з точністю навпаки» перенести ці методи і підходи на нашу землю», – твердять президенти у зверненні до Путіна.

Вони вважають, що зараз Путін веде до розриву багатовікової дружби українського і російського народів і перетворення історичних братів на кровних ворогів.

«Дайте спокій нашій країні! Займіться своєю. Тим паче, що її економічні проблеми і зростаюча міжнародна ізоляція як ніколи вимагають вашої участі», – наголошують українські президенти.

Президент Петро Порошенко віддав наказ про припинення вогню на сході України від 22:00 20 червня до 22:00 27 червня. За його словами, «ця фаза мирного плану має чітко обмежений термін для того, щоб усі, хто підтримує план президента, мали можливість скласти зброю».

21 червня президент Росії Володимир Путін формально підтримав рішення Порошенка про припинення вогню, але відзначив, що мирний план не повинен мати характер «ультиматуму ополченцям». 22 червня Путін звинуватив «українську сторону» в порушенні перемир’я на сході України.
XS
SM
MD
LG