Доступність посилання

ТОП новини

Події в Україні посприяли звільненню білоруського політв’язня


Політв'язень Олесь Беляцький в Мінську, 21 червня 2014 року
Політв'язень Олесь Беляцький в Мінську, 21 червня 2014 року
Мінськ – У Білорусі після майже трьох років ув’язнення на свободу вийшов відомий правозахисник Олесь Беляцький. Він потрапив під амністію, на яку і сам не розраховував, вийшовши з колонії на півтора року раніше. Експерти у Мінську вважають, що його звільненню значною мірою сприяла агресія Росії проти України, яка налякала білоруський уряд та особисто президента Олександра Лукашенка.

Правозахисник Олесь Беляцький на першій прес-конференції на свободі заявив, що звільнення для нього було дуже несподіваним. У колонії його визнавали порушником режиму, до якого амністія застосуватися не може, клопотань про помилування він не писав, своєї вини за три роки так і не визнав, політичну позицію не змінив.

«Теперішнє моє звільнення не є результатом зміни моєї позиції, це результат певного тиску на білоруську владу, яка були змушена піти на поступки, щоб якось нормалізувати ситуацію», – наголосив правозахисник.

Звільнення Олеся Беляцького та інших білоруських політичних в’язнів вимагали і далі вимагають від Мінська США та ЄС, пов’язуючи з цим можливість нормалізації відносин.

Вихід на свободу Беляцького значною мірою пов’язаний з агресією Росії проти України, яка налякала президента Білорусі Олександра Лукашенка, вважає мінський політолог Олексій Король. Тепер Мінську потрібно нормалізувати відносини із Заходом, щоб не залишитися на одиниці з агресивним Кремлем.
Політв'язень Олесь Беляцький в Мінську, 21 червня 2014 року
Політв'язень Олесь Беляцький в Мінську, 21 червня 2014 року
«Для Лукашенка стає зрозумілим, що коли для Кремля виникне така необхідність, то інкорпорацію Білорусі до складу Росії буде реалізовано, – зауважує політолог. – Тиск цих обставин змушує Лукашенка перейти на незалежницьку риторику. А незалежність гарантується зв’язками із Заходом, демократією та демократичними реформами. Як би не хотів мінський режим від цього відректися, йому це не вдалося».
Політв'язень Олесь Беляцький в Мінську, 21 червня 2014 року
Політв'язень Олесь Беляцький в Мінську, 21 червня 2014 року
Для Лукашенка важливо відновити відносини із Західною Європою та США – опозиціонер

Друг Олеся Беляцького опозиційний політик Вінцук Вячорка також переконаний, що рішення про звільнення політичного в’язня Беляцького ухвалив особисто президент Олександр Лукашенк, саме під тиском українського фактора.

«Для Лукашенка тепер важливо відновити стосунки із Західною Європою та США. А без визволення політв’язнів це неможливо», – зазначає опозиціонер.

Як вважає Вячорка, Захід, втомлений від багаторічних коливань Олександра Лукашенка, вимагатиме від нього більше кроків щодо демократизації, у той час як Росія сприйматиме це насторожено.

Сам Олесь Беляцький на прес-конференції заявив, що стежив за подіями в Україні, перш за все через незалежну білоруську пресу, а також через російські телеканали, які дивляться у Бобруйський колонії, діяльність яких він назвав «часткою військової операції». Олесь Беляцький висловив свою солідарність з українцями.
Я підтримую демократичні зміни, які відбулися та відбуваються у Києві
Олесь Беляцький

«Я підтримую демократичні зміни, які відбулися і відбуваються у Києві, і передусім хотілося б, щоб там не було війни», – сказав Беляцький.

Голову позбавленого реєстрації Правозахисного центру «Вясна» Олеся Беляцького арештували у серпні 2011 року. У листопаді того ж року засудили до 4,5 років ув’язнення з конфіскацією майна за несплату податків із сум, які йшли на правозахисну діяльність та допомогу політичним в’язням.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG