Доступність посилання

ТОП новини

Верховний суд Білорусі ліквідував незалежний правозахисний центр "Вясна".


Юрій Свірко Верховний суд Білорусі ліквідував незалежний правозахисний центр "Вясна".

Мінськ, 29 жовтня 2003 - Міністерство юстиції Білорусі звинуватило правозахисний центр "Вясна" також у фальшуванні документів, які було представлено ще 1999 року для його реєстрації. Мінюст стверджував, що "Вясна" не спромоглася підтвердити свій республіканський статус, мовляв, це організація лише столична, мінська, але останнє звинувачення формулювалося так: "Вясна" захищає громадян, які не входять до цієї організації. Тобто в Білорусі правозахисники мають захищати лише правозахисників і нікого більше.

Постійна рада Європейського Союзу схвалила заяву, де йшлося про заклопотаність репресіями, що тривають у Білорусі проти громадянського суспільства та незалежних засобів масової інформації. З приводу позову білоруського міністерства юстиції проти "Вясни" Євросоюз заявив: "Ми з глибоким жалем констатуємо, що ці репресії тривають".

Цю констатацію було підтверджено також наступного дня після судового рішення про ліквідацію "Вясни". Правозахисників покарали значними штрафами після того, як їх затримала міліція. Вісім членів цієї організації залишилися ввечері в приміщенні Верховного суду Білорусі, протестуючи проти несправедливого рішення про закриття правозахисного центру.

Цікаво, що всі звинувачення з боку міністерства юстиції суд не підтримав, окрім одного: що "Вясна" порушила виборче законодавство 2001 року, коли підчас президентських виборів нібито незаконно висунула своїх спостерігачів на виборчі дільниці.

Юрист центру "Вясна" Володимир Лабкович заявив після присуду, що його організація й надалі спостерігатиме за всіма виборчими кампаніями в Білорусі. А 8 активістів "Вясни" вирішили не виходити з Верховного суду, сіли на підлогу й почали кричати: "Ганьба! Ганьба!"

Наступного ж дня суд Ленінського району Мінська, який працює в тому ж будинку, що й Верховний суд Білорусі, оштрафував усіх учасників акції протесту на суми від 5 до 10 мінімальних зарплат за непідпорядкування міліції. Штрафи для всіх склали по 35 доларів, а юрист "Вясни" Володимир Лабкович має заплатити 70 доларів.

Лідер "Вясни" Алесь Бяляцький каже, що це покарання дуже легке, порівнюючи з тими судовими рішеннями, з якими доводилися працювати центрові, захищаючи білоруських опозиціонерів. Зазвичай за подібні дії білоруські суди карають адміністративними арештами. На думку Бяляцького, влада просто не хоче, щоб до "Вясни" знову була привернута увага.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG