Доступність посилання

ТОП новини

Клімкін: «Я можу ручатися за кожен рядок в угоді про асоціацію»


Росія має взяти під контроль свій кордон – Клімкін
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00

Росія має взяти під контроль свій кордон – Клімкін

Люксембург – На саміті міністрів закордонних справ країн Євросоюзу в Люксембурзі Україна та ЄС вийшли на фінішну пряму щодо підписання повної версії угоди про асоціацію, включно з її економічною частиною. Підписання має відбутися 27 червня. Верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон запевнила, що цьому вже нічого не може завадити, включно з агресивною політикою Росії. Український міністр закордонних справ Павло Клімкін наголосив, що угода нічим не загрожує Росії. І Україна, і ЄС готові до політичних консультацій з росіянами щодо її виконання.

Усі 28 міністрів закордонних справ країн ЄС підтримали мирний план президента України Петра Порошенка на своєму засіданні в Люксембурзі 23 червня. Водночас, верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон запевняє, що у Росії немає шансів завадити підписанню повної версії угоди про асоціацію між ЄС та Україною 27 червня на саміті голів країн Євросоюзу, що б не трапилося впродовж поточного тижня і які б труднощі не виникли з реалізацією мирного плану Порошенка.

Я не очікую, що Росія може якось завадити. Це угоди, які є суверенним рішенням країн
Катрін Аштон
​«Я не очікую, що Росія може якось завадити. Це угоди, які є суверенним рішенням країн. Це право країн підписати ці угоди про асоціацію, якщо вони це вибрали для себе. Це дуже важливі угоди. Досі тривали консультації з Росією щодо технічних аспектів їхнього імплементації. Ці питання будуть обговорюватися й на політичному рівні», – заявила Катрін Аштон.

Україні треба допомогти подолати наслідки торговельних обмежень з боку Росії – Більдт

Український міністр закордонних справ Павло Клімкін, відповідаючи на запитання російських журналістів українською мовою, зауважив, що може розписатися за кожен рядок в угоді про зону вільної торгівлі з Євросоюзом. За його словами, там немає нічого загрозливого для інтересів Росії.

«Я не чув, щоб хтось збирався запроваджувати санкції. Я був особисто головним переговірником для угоди про асоціацію, є одним із небагатьох, хто знає майже кожен рядок її тексту. І можу абсолютно відповідально сказати, що вплив цієї угоди на наші відносини з Росією буде однозначно позитивним», – запевнив Павло Клімкін.

Тим часом міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт заявив, що оскільки Росія погрожує торговельними покараннями Україні в зв’язку з підписанням економічної частини угоди про асоціацію, ЄС має допомогти Україні впоратися з наслідками можливих обмежень торгівлі із сусідньою державою.
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG