Доступність посилання

ТОП новини

Гроші МВФ є для України найдешевшими – Новак


Гроші МВФ є для України найдешевшими – Новак
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:00 0:00

Гроші МВФ є для України найдешевшими – Новак

Гості «Вашої Свободи»: Юрій Полунєєв, член Ради Нацбанку; Андрій Новак, голова Комітету економістів України.

Олександр Лащенко: Сьогодні в Україну прибула місія основного кредитора держави – МВФ. У Києві делегація Міжнародного валютного фонду працюватиме два тижні. За словами постійного представника МВФ в Україні Жерома Ваше, наприкінці липня - на початку серпня нинішнього року Україна зможе отримати від фонду другий транш кредиту в обсязі майже 1,5 мільярда доларів. У травні цього року вже після перемоги Майдану в Києві МВФ схвалив виділення Україні загалом 17 мільярдів доларів. Україна отримала вже перший транш кредиту в обсязі понад 3 мільярди. З першого траншу у золовалютні резерви держави зарахували понад мільярд, а ще два мільярди доларів спрямують на підтримку держбюджету. Принаймні, про це заявляли українські урядовці.

Ми пам’ятаємо, панове, як під час перебування при владі Віктора Януковича теж був план надання кредитів з боку цього потужного кредитора МВФ. Але потім загальмувався цей процес. Адже не просто кредит такий надається, а під певні умови. І лише після перемоги Майдану знову ж таки кредитування відновилося.

Панове, як ви вважаєте, Україна зараз готова виконувати умови МВФ і надалі отримувати цю допомогу?

Юрій Полунєєв: Не тільки готова. Вона виконує. І є висока ймовірність, що наприкінці липня, коли відбудеться засідання ради директорів МВФ, буде ухвалене рішення про надання чергового траншу в розмірі майже 1,5 мільярда доларів.

Моніторингова місія, яка прибула до Києва, МВФ має перевірити, яким чином виконуються ті чи інші маяки, програми, які дають можливість раді директорів пересвідчитися в тому, що Україна виконує.

Які ці основні умови цього траншу? Вони стосуються переважно двох секторів. Це банківсько-фінансового сектору і енергетичного сектору. Щодо банківсько-фінансового сектору, то це досягнення певної згоди, домовленості між урядом і НБУ про те, що в процесі рекапіталізації банківської системи можуть і будуть використовуватися бюджетні кошти.

Друге – це завершення діагностики антикорупційних механізмів, які дають можливість виконати певні умови щодо цього важливого напрямку. Це прийняття НБУ плану дій щодо запровадження інфляційного таргетування, яке має бути остаточно запроваджене впродовж року.

Це щодо енергетичної сфери. Це завершення аудиту рахунків НАК «Нафтогаз» до 30 червня. І запровадження механізму розподільчих рахунків комунальних підприємств. Те, що дасть можливість сьогодні більш оперативно виконувати всі фінансові зобов’язання і стосунки між населенням і комунальними підприємствами.

Це такий блок питань, який має бути розглянутий. Безперечно, будуть розглядатися й інші.

– А це підвищення тарифів для населення, те, що при Януковичі були ще умови. Тодішня влада казала, що це перешкода для отримання кредиту.

Юрій Полунєєв: Якраз це непопулярна реформа, якщо ми говоримо про реформи. Непопулярна реформа, якої Янукович боявся, тому що це підривало його електоральні сподівання. Уряд, який сьогодні в Україні є, уряд народної довіри або уряд Майдану, якщо так можна сказати, сміливо запроваджує непопулярні реформи.

Чому ця вимога існує? Тому що НАК «Нафтогаз» є колосальним тягарем у бюджеті України. А колосальним тягарем він є тому, що тарифи на електроенергію, яка відпускається населенню, дотуються за рахунок підприємств. І таким чином ціна на енергоресурси, ціна на ті чи інші послуги, пов’язані з продажем енергоресурсів, не відповідає собівартості тих ресурсів, які продаються, і створюють певні деформації в ціноутворенні. Це лягає, як мінімум, 2-5% ВВП тягарем на державний бюджет, тобто на всіх платників податків і на бізнес.

Тому МВФ, кредитори вимагають запровадження підвищення тарифів. Але зі введенням обов’язково системи прозорої компенсації тим прошаркам населенням, яке буде мати проблеми сплачувати ці тарифи. Тобто з цільовою допомогою.

– Пане Новак, як Ви вважаєте, Україна дійсно виконає ці умови, має змогу отримати другий транш кредиту МВФ?

Програма уряду один до одного пункти умов МВФ
Андрій Новак

Андрій Новак: Перед тим, як отримувати перший транш, перед тим, як Україна підписала нову угоду з МВФ на 17 з лишнім мільярдів доларів на два роки, фактично тоді український уряд взяв на себе повністю всі зобов’язання перед МВФ. І навіть та програма уряду, яка фігурувала як програма уряду, фактично це один до одного пункти вимог і умов МВФ.

Співпраці з МВФ не буде. Сигнал для інших кредиторів,з Україною працювати небезпечно
Андрій Новак

В українського уряду на сьогодні немає іншого виходу, ніж виконувати вимоги МВФ для того, щоб співпраця з МВФ тривала. Тому що саме на співпрацю з МВФ орієнтуються всі інші українські кредитори і зарубіжні інвестори. Вони дивляться, якщо Україна працює з МВФ, значить, з Україною можна працювати, давати їй кредити і говорити про якісь інвестиції. Якщо ж співпраці з МВФ не буде, якщо вона з якихось причин знову зупиниться, то це буде сигналом і для інших кредиторів, що з Україною працювати небезпечно.

Тому зараз практично в українського уряду немає іншого виходу, ніж виконувати вимоги МВФ, принаймні ті конкретні параметри економічні, яких неможливо ніяк уникнути. Зокрема параметри, так зване «затягування пасків», тобто непідвищення соціальних платежів, так само вже згадувані параметри по проблемах «Нафтогазу України», як найкрупнішого споживача витратної частини бюджету.

Є в нас інша велика проблема для бюджету. Це пенсійна система, яка насправді не була реформована. Ми пам’ятаємо те, що подавалося за пенсійну реформу, не було таким, а було лише підвищення пенсійного віку для багатьох категорій пенсіонерів. І в мене зараз на столі стоїть якраз саме те, що і могло б нам вирішити дуже серйозні проблеми в пенсійній системі. Це є справжня пенсійна реформа, яка переводить українську пенсійну систему з однорівневої, солідарної, яка є зараз, на трирівневу, де другий і третій рівень накопичувальні.

Цей продукт повністю підготовлений спеціалістами і науковцями, і працівниками пенсійної системи, повністю все розписано по етапах, перехідні періоди, які органи влади і за що відповідають, що роблять. Тобто повністю готовий продукт.

– На столі народних депутатів, від яких залежить ухвалення рішення, є цей документ?

Продукт розроблений наприкінці 1990-х! По такій схемі зроблено пенсійну реформу у Польщі, Угорщині, Вірменії. Хоче брати на озброєння Російська Федерація. Ніяк не може визнати, що це український продукт
Андрій Новак

Андрій Новак: А тепер уявіть собі. Цей продукт розроблений наприкінці 1990-х! Більше того, по такій самій схемі зроблено справжню пенсійну реформу у Польщі, в Угорщині, у Вірменії. І уже зараз хоче брати на озброєння цю схему Російська Федерація. Тільки вона ніяк не може визнати, що це український продукт. Зауважую, кінець 1990-х!

– Що ж заважає Україні? Хто гальмує і навіщо?

Андрій Новак: Більше того, останній законодавчий акт, який потрібен для запровадження цієї реформи, в Україні вже був прийнятий у 2004 році. Тобто 10 років тому! Навіть уже останнє законодавство підготовче прийняте, а до цих пір ми пенсійну реформу не запровадили.

Юрій Полунєєв: Це дуже важлива тематика. Це дійсно є дві проблеми...

«Пенсійний котлован» є однією з найкрупніших корупційних схем
Андрій Новак

Андрій Новак: Справа ж не лише в пенсійній системі. Ліквідувати той «пенсійний котлован», який є однією з найкрупніших корупційних схем, і запровадити трирівневу пенсійну систему, яка унеможливлює цю корупційну схему в пенсійній системі.

– Тобто, за Вашими словами, і далі хочуть «ловити рибку» в цій корупційній «мутній водичці»?

Уже все підготовлене. Ніхто не хоче приймати справжню пенсійну реформу
Андрій Новак

Андрій Новак: Видно, так. Тому що давно вже все підготовлене. Навіть законодавчі акти роками ухвалювалися, але ніхто в кінцевому підсумку не хоче приймати справжню пенсійну реформу.

Всі проблеми в банківській системі України «танцюють» від однієї проблеми. Немає «довгих» грошей
Андрій Новак

Але чому я до цієї розмови? Тому що Ви нагадали на початку програми, що є проблеми в певних банків. Є проблеми в банківській системі України. Всі проблеми в банківській системі України «танцюють» від однієї проблеми. У банківській системі України немає «довгих» грошей. Тобто немає довгих вкладів на 3, 5, 10 років. І от пенсійна система, в якій другий і третій рівні накопичувальні, дають те головне, чого зараз немає в нашій банківській системі. «Довгі» гроші.

При цій трирівневій системі, коли ви виходите на пенсію, у вас три пенсійні гаманці – державний мінімальний і два накопичувальні, які ви накопичуєте.

– Маємо запитання радіослухача.

Слухачка: Шановні гості, скажіть, будь ласка, коли, в якій країні, коли йде війна, роблять такі реформи і піднімають ціни на все і вся, коли зупиняються підприємства, коли в людей немає роботи, коли дуже багато біженців?!

І ще одне запитання. Ви сказали, що великий кредит довіри дали нашому уряду. Скажіть, будь ласка, чи він досидить до нового року, чи ні, чи буде Майдан-3 і знесе разом з урядом, з президентом і так далі?

Юрій Полунєєв: Коли програма узгоджувалася, вже було напруження, вже була політична криза. Війна виникла пізніше, особливо сепаратизм і тероризм на сході України.

45 мільярдів доларів можемо отримати впродовж трьох років – 2014-2016
Юрій Полунєєв

Але чому сьогодні запроваджується ця програма з МВФ? Навіщо вона взагалі потрібна? Вона для того, щоб в першу чергу стабілізувати макроекономічну, макрофінансову ситуацію в Україні, врятувати в значній мірі країну від дефолту. Тому що ми сьогодні говорили про те, що кредит МВФ важливий не сам по собі, а тому, що він є основою сьогодні для надзвичайно серйозних кредитів, які підуть за ним. Це, за моїми оцінками, 45 мільярдів доларів, які ми можемо отримати впродовж трьох років – 2014-2016. Це МВФ, це інші міжнародні фінансові організації, це приплив прямих іноземних інвестицій. Для інвесторів МВФ є надзвичайно важливим.

Чому це потрібно? Для того, щоб стабілізувати гривню, для того, щоб стабілізувати банківську систему. Безперечно те, що шановна слухачка підняла питання: а як же війна?! Вона вносить корективи. Я думаю, що зараз місія, яка приїхала, і МВФ почнуть обговорювати ці питання, тому що однозначно сьогодні вже ті прогнози, на основі яких робилася програма, мають корегуватися. І МВФ до цього ставиться з розумінням. Я був присутній на нарадах з ними. І вони розуміють, що сьогодні змінюється ситуація швидко. Чи будуть корегуватися ці умови? Я не виключаю. Гарантувати це важко, але однозначно будуть розглядатися ті надзвичайні обставини, які виникли сьогодні в Україні.

Хочу сказати, що міжнародні офіційні кредитори, які очолює в якійсь мірі МВФ, з розумінням ставляться до ситуації в Україні. МВФ уже не такий, яким був багато років тому. Тобто вимагати, умовно, надзвичайно жорстких заходів, «затягування пасків»…

– Тобто, МВФ теж іде назустріч Україні, на компроміс?

МВФ однозначно піде на компроміси
Юрій Полунєєв

Юрій Полунєєв: МВФ однозначно піде на компроміси. Тому ключові акціонери МВФ – це країни, які сьогодні є партнерами. Це ЄС, це США, які «грають основну скрипку». Тому я переконаний у тому, що, по-перше, якщо уряд і НБУ поставлять ці питання, що потрібно, очевидно, скорегувати деякі параметри програми, то вони будуть скореговані. Немає в цьому сумнівів.

– Слухачка поставила два запитання. Якщо уряд це виконає і піде все, як належить, то і досидить уряд не лише до нового року, а й далі. Принаймні, ця влада. І не буде наступного Майдану. Так можна трактувати Ваші слова? Чи ні? Якщо вдасться втримати ситуацію...

Юрій Полунєєв: Справа у тому, що сьогодні програма МВФ є програмою уряду. На це закривати очі не потрібно. Ми маємо розуміти, що сьогодні основна економічна програма, яка реалізується в Україні, то ця програма, узгоджена з МВФ. Вона стосується ключових структурних напрямків. Це в тому числі пенсійна реформа. Це НАК «Нафтогаз України». Це банківська система, яка сьогодні у кризовому стані, м’яко кажучи, і цілий пакет заходів стосується саме цієї сфери. Це і монетарна політика, яка сьогодні має переорієнтуватися. Вона вже переорієнтована з підтримки стабільності гривні, яку ми сьогодні не можемо собі дозволити за рахунок золотовалютних резервів, з поступовим введенням підтримки цінової стабільності.

– Пане Новак, як Ви вважаєте, в такій ситуації, яка склалася в Україні, є сенс брати на себе кредитні зобов’язання чи ні?

Андрій Новак: Є сенс чи немає сенсу – у цьому питанні немає сенсу. Тому що зараз, повторюю, в українського уряду просто немає іншого виходу. Якщо Ви згадаєте, до кінця минулого року золотовалютні резерви НБУ були опущені нижче граничного рівня, тобто за попередні 2,5 роки резерви НБУ зменшилися з 39 до 16 мільярдів доларів. Це було зроблено попередньою владою буквально за два роки. І Україна опинилася в ситуації, що, з одного боку, не можна забезпечувати, немає чим забезпечувати стабільність гривні, а з іншого боку, напіврозвалена економіка ще до навіть військового конфлікту.

А зараз, коли ми маємо і окупацію частини нашої території, Криму, і дуже активні військово-сепаратистські дії в дуже промислово насиченому регіоні, на Донбасі, де економічна діяльність поступово згортається, тому що керівники підприємств, організацій не можуть зараз давати команду своїм працівникам виходити на роботу, тому що це просто небезпечно фізично для життя. Тому економічна діяльність згортається, як і торгівельна, так і господарська, так і фінансово-банківська.

Без співпраці з МВФ Україна фінансово, економічно просто не вижила би
Андрій Новак

І, звичайно, в таких умовах ми повинні розуміти, що Україна вже є не той суб’єкт економіки, принаймні, який колись брав кредити, і який зараз буде брати кредити. І далі ми не знаємо динаміки цієї ситуації – військово-сепаратистської із захопленням територій. Тому те, що зараз МВФ взагалі працює з Україною, з країною в стані війни, з країною, яка окупується поступово агресором, Російською Федерацією, то це вже є дуже хороший знак. Ну, і плюс, я говорив, що це знак для інших інвесторів і кредиторів. І без цієї співпраці з МВФ Україна фінансово, економічно просто не вижила б як з точки зору стану державного бюджету, так і з точки зору підтримування хоч якоїсь відносної стабільності гривні, яка зараз більш-менш спостерігається, на яку ми сподіваємося, що подальшої девальвації гривні не буде. Тому без МВФ, на жаль, зараз Україна не обійдеться.

Лише від боргів до боргів жили всі роки незалежності. Кожен уряд працював лише над одним – розпис державного бюджету на найближчий рік. І все!
Андрій Новак

Але в той же час не означає це, що в України не повинно бути власної економічної політики, в української влади. Тому що постійно жити лише від боргів до боргів, від кредиту до кредиту – ми так жили всі роки незалежності. І зараз ми маємо такий колективний економічний підсумок певний. Те, що в нас фактично не було економічної політики як такої. Тобто кожен український уряд працював лише над одним – розпис державного бюджету на найближчий рік. І все!

– Або ж, якщо вжити грубіше слово, дерибан його.

Андрій Новак: Безумовно. Якщо державний бюджет не виконується, то беремо кредит і латаємо за рахунок боргів дірки державного бюджету. Вибачте, це не є економічна політика. Ми зараз, на жаль, пожинаємо ці гнилі плоди відсутності економічної політики.

Дуже велика криза, але змінити економічну систему, політичну, систему судової гілки влади, правоохоронних органів. Зараз можемо зробити тотальну чистку
Андрій Новак

Час кризи, а зараз у нас дуже велика криза, тому що вона не суто економічна і фінансова, а вона ще й військова, окупаційна, але саме в цей час, у час такої кризи, якраз є момент, коли можна зробити дійсно справжні реформаторські речі. Змінити економічну систему країну, яка на сьогодні є не ефективна, вона це вже довела, що вона є не ефективна, змінити економічну систему, змінити політичну систему, систему судової гілки влади, правоохоронних органів. От зараз ми можемо зробити таку тотальну чистку. І не лише стосовно органів безпеки, а чистку перш за все в економічній системі.

Цей момент не використаємо, будемо робити не реформи, а імітацію
Андрій Новак

Якщо ми зараз цей момент не використаємо, ми знову будемо робити не реформи, а імітацію. Проблеми ми не вирішуємо, а переносимо їх знову на наступні періоди. І будемо знову пожинати ті самі плоди.

– Я зараз трошки побуду, можливо, таким своєрідним «адвокатом диявола». Є критики взагалі самого факту співробітництва України з МВФ та іншими міжнародними кредиторами. Ці люди і деякі експерти кажуть, що, мовляв, це просто проїдання, це просто кредити, це ж не допомога, а потім доведеться ж відсотки повертати, через певний час, це, мовляв, кабала! Пане Полунєєв, що Ви могли би на це сказати?

Юрій Полунєєв: Кредити МВФ бере багато країн. Він був створений для того, щоб країни позичали дешеві гроші, але під певні умови, які дозволяють в першу чергу стабілізувати макроекономічні…

– От ми під які відсотки? Ці 17 мільярдів доларів, які має отримати Україна впродовж двох років, під які відсотки?

Юрій Полунєєв: Під 3% річних. Це взагалі при тому, що сьогодні для України, якби не було кредиту МВФ, щоб запозичити на міжнародних ринках капіталу, треба було б заплатити 10-12%. Тобто це надзвичайно сприятливі умови.

Тому я хочу сказати, що кредити МВФ – це не є щось надзвичайне. Кредити беруть усі країни, і вони зіштовхуються в тих чи інших умовах з кризами, пов’язаними з падінням експорту, з різкою девальвацією валюти внаслідок цього, виникає загроза дестабілізації. Країни беруть кредити для того, щоб стабілізувати ситуацію, виконують певні умови. Виконавши ці умови, вони починають робити структурні реформи. І це є наполяганням МВФ для того, щоб усунути причини.

– Ну, звісно. МВФ дає гроші – він не хоче їх давати у бездонну діжку корупційну.

Юрій Полунєєв: Але я хочу повернутися до пріоритетів. Сьогодні ключовий пріоритет – це усунення загрози розповзання конфлікту, який існує на сході України, на інші регіони України. Це пріоритет №1. Це політичний, військовий, стратегічний пріоритет.

Другий пріоритет – це виконати програму МВФ. Вона сьогодні задана. Її треба виконувати. Тому що впродовж найближчих 2-3 років надходження в Україну потрібних нам кредитів залежить від виконання цієї програми.

Економічні реформи, безперечно, необхідні. Вони прописані частково в програмі МВФ. Якщо це зробити, то ми в 2016 році вийдемо на зовсім іншу траєкторію економічного зростання. Так, як воно і планується.

– Пане Новак, а чому, на Ваш погляд, ці кредити МВФ не є кабалою для України?

Гроші МВФ є найдешевші
Андрій Новак

Андрій Новак: Відносини МВФ і країни, якій фонд дає гроші, то це звичайні відносини того, хто позичив гроші, і того, хто взяв позичені гроші. Вся справа в тому, що країна, яка позичила, взяла ці гроші, як ефективно вона ними розпоряджається. Не є вина МВФ, що якась країна неефективно використала ці гроші. Тим більше, що гроші МВФ є найдешевші. Тобто, за найнижчими ставками, за якими Україна зараз не взяла б гроші ніде у світі. Але, вибачте, ефективність – це вже наше внутрішнє питання.

Більшість кредитних ресурсів Україна буде використовувати на повернення попередніх боргів! Списання частини державного боргу Україна має всі права ставити
Андрій Новак

І зараз фактично більшість кредитних ресурсів Україна змушена буде використовувати на що? На повернення попередніх боргів! І я вже п’ятий місяць (!) розказую про одну тему, яка допоможе кардинально покращити стан державних фінансів. Це тема списання частини державного боргу, яку зараз Україна має всі економічні, політичні і військові, моральні права ставити.

– Хто має право списати?

Андрій Новак: Списання ставиться перед Лондонським клубом кредиторів і перед Паризьким клубом кредиторів. Але це робить тільки офіційна влада. І ми можемо.

Юрій Полунєєв: Я не погоджуюся з цим.

700 мільярдів доларів було списано різним країнам
Андрій Новак

Андрій Новак: Ви можете не погоджуватися, але 700 мільярдів доларів було списано різним країнам.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG