Доступність посилання

ТОП новини

Рада федерації забере в Путіна мандат на військо проти України


Рада федерації, Москва, 21 березня 2014 року
Рада федерації, Москва, 21 березня 2014 року

Президент Росії Володимир Путін попросив Раду федерації скасувати постанову від 1 березня про використання російської армії на території України, повідомив прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков. Рада федерації має розглянути це звернення 25 червня. Крок російського керівництва привітали український президент Петро Порошенко та Європейський союз.

Першого березня Рада федерації Росії проголосувала одноголосно за надання мандату президентові Путіну щодо використання збройних сил Росії на всій території України. Тоді 90 російських сенаторів дали добро на застосування війська, а кого не було в залі, вони теж «приєдналися», заочно.

І ось, через майже чотири місяці, прохання президента Путіна відкликати цей мандат. З’явилося воно після неодноразових звернень до нього лідерів ЄС і України.

Пояснення Москви

Дмитро Пєсков
Дмитро Пєсков

«У вівторок, до відльоту до Відня з офіційним візитом, (Путін) направив до Ради федерації на ім’я голови верхньої палати Валентини Матвієнко листа, в якому з метою нормалізації обстановки і врегулювання ситуації в східних регіонах України, а також у зв’язку з початком тристоронніх переговорів з цього питання вніс до Ради Федерації пропозицію про скасування постанови Ради Федерації від 1 березня 2014 року №48-ФЗ «Про використання Збройних сил РФ на території України», – сказав кремлівський речник Дмитро Пєсков.

Валентина Матвієнко, голова Ради федерації, заявила, що питання обговорять у середу і що буде підготовлено відповідну резолюцію.

Заступник голови комітету у закордонних справах Ради федерації Андрій Клімов пояснює дії російського керівництва так: «Я думаю, що ми ще раз доводимо цілому світу, що Росія є країною, яка говорить про потребу виключного політичного та правового врегулювання різних суперечливих питань».

Тиск ЄС

Прохання президента Путіна до Ради федерації скасувати мандат на застосування армії в Україні з’явилося днем по тому, як до цього кроку закликали на Раді Євросоюзу в Люксембургу міністри закордонних справ 28 країн-членів, а також на тлі перемир’я на Донбасі між українськими силовиками та озброєними сепаратистами.

Олександр Бородай
Олександр Бородай

Самопроголошений «прем’єр» угруповання «Донецька народна республіка», яке в Україні визнане терористичною організацією, Олександр Бородай заявив: «У відповідь на припинення вогню, оголошеному київською владою, ми погодились дотримуватись припинення вогню з нашого боку і не проводити бойових дій. Дата перемир’я буде такою ж, що її оголосив Київ – до десятої години 27 червня».

Президент Петро Порошенко вже привітав звернення Путіна до Ради федерації, назвавши його «першим практичним кроком» з боку Росії в напрямку вирішення конфлікту на сході України.

Привітав звернення і Європейський союз. Мая Косьянчич, речниця Верховного представника ЄС Катрін Аштон, привітала кроки Росії в напрямку відкликання мандату на застосування сили і висловила сподівання, що «кроки в цьому напрямку будуть здійснені негайно».

«Ключовий тиждень»

Франк Вальтер Штайнмаєр
Франк Вальтер Штайнмаєр

Міністр закордонних справ Німеччини Франк Вальтер Штайнмаєр, який перебував у Києві, сказав, що Росія може активніше брати участь у моніторингу ситуації на сході України через ОБСЄ.

«Ми маємо поглянути, чи разом з іншими країнами-учасниками місії ОБСЄ, Росія могла б збільшити кількість своїх спостерігачів. І чи через моніторинг ситуації у Східній Україні, можливий ефективний контроль за тим, що відбувається на кордоні», – сказав Штайнмаєр.

Глава німецької дипломатії назвав саме цей тиждень – поки діє перемир’я на сході, триває переговорний процес і вживаються зовнішні дипломатичні зусилля – ключовим для врегулювання ситуації на Донбасі.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG