Доступність посилання

ТОП новини

Іноземні інвестиції у світі ростуть, а в Україні падають – ООН


Клікніть, щоб подивитись повністю
Клікніть, щоб подивитись повністю

Прямі іноземні інвестиції у світі минулого року зросли на 9 відсотків і, за прогнозами, зростатимуть далі наступними трьома роками, свідчить новий звіт про інвестиції у світі, який оприлюднила Конференція ООН із торгівлі та розвитку (ЮНКТАД). Але цей оптимізм наразі не стосується України.

Обсяг прямих іноземних інвестицій у всьому світі зріс 2013 року до 1 трильйона 450 мільярдів доларів США – це на 9 відсотків більше, ніж 2012-го, повідомляє UNCTAD. При цьому приплив прямих іноземних інвестицій відбувся в усіх головних економічних групах – розвинених економіках, тих, що розвиваються, і перехідних, мовиться у звіті «Інвестиції у світі – 2014», укладеному за даними минулого року.

Автори звіту прогнозують, що таке зростання триватиме і в наступні три роки, в першу чергу завдяки інвестиціям у розвинені економіки. Але нестійкість деяких нових ринків і ризики, пов’язані з політичною нестабільністю і регіональними конфліктами, можуть підірвати очікувані рівні зростання.

На думку аналітиків, до 2016 року частка інвестицій у розвинені економіки може знову зрости до 52 відсотків від загальносвітового рівня після того, як останніми роками вона падала до 40 відсотків. Минулого року 54 відсотки від світового припливу прямих іноземних інвестицій надійшло у країни, що розвиваються.

Перехідні економіки СНД «виїхали» на Росії

Що ж до так званих перехідних економік – а до них залічують держави, що постали на місці СРСР, і колишні «соціалістичні» країни Європи, – то до них за 2013 рік приплив прямих іноземних інвестицій зріс відразу на 28 відсотків. Його обсяг склав 108 мільярдів доларів.

У країнах-учасницях СНД, зокрема, значна частка цього зростання припадає на Росію. В ній це зростання склало 57 відсотків, а обсяг прямих іноземних інвестицій досяг 79 мільярдів доларів. Таким чином, Росія вперше стала третьою у світі за припливом зовнішніх інвестицій.

Там іноземних інвесторів мотивували значне зростання на внутрішньому ринку разом зі зростанням продуктивності, а також високі прибутки в енергетичних проектах та інших, пов’язаних із природними ресурсами. Головну частину різкого збільшення обсягу інвестицій склала купівля британською компанією BP частки в контрольованій російською державою нафтовій компанії «Роснєфть».

Нестабільність в Україні й деінде зменшує інвестиції

Натомість в Україні, мовиться у звіті, політична нестабільність 2013 року призвела до скорочення прямих іноземних інвестицій удвічі – до 3 мільярдів 800 мільйонів доларів. Однією з причин стало виведення інвесторами низки активів, зокрема, в банківському секторі.

І в Казахстані приплив прямих іноземних інвестицій скоротився на 29 відсотків, до 10 мільярдів доларів. Головною причиною стало вповільнення інвестицій у фінансові послуги. Деякі банки, як-то італійський UniCredit, узагалі вивели звідти свої активи.

Хоча головними інвесторами в перехідних економіках були економіки розвинені, зростають і інвестиції з боку економік, що розвиваються, в першу чергу з Китаю. Ростуть і інвестиції з самих країн перехідної групи – це в першу чергу Росія, а також Казахстан і Азербайджан.

Як очікують автори звіту «Інвестиції у світі – 2014», прямі іноземні інвестиції у перехідні економіки нинішнього року скорочуватимуться. Інвесторів, у першу чергу з розвинених країн, відвертатимуть непевності, пов’язані з регіональними конфліктами.

Зокрема, мовиться у звіті, інвестиційні зв’язки між перехідними економіками і Європейським союзом, що були міцні до 2013 року, можуть потерпіти через протистояння між ЄС і Росією навколо України.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG