Доступність посилання

ТОП новини

Угода з Євросоюзом – шанс для малого бізнесу України?


©Shutterstock
©Shutterstock

Київ – Економічна частина угоди про асоціацію з Євросоюзом – реальний план реформ українського бізнесу. У разі підписання документа 27 червня та його швидкої ратифікації, між Україною та ЄС запрацює зона вільної торгівлі. А це – шанс для розвитку малого і середнього бізнесу, переконані українські урядовці й експерти.

Житомирянин Сергій Капронюк має сімейний бізнес – майстерню з дизайну салонів автомашин і магазин запчастин до легкових автомобілів європейського виробництва. Готові запчастини, вироби для салонів, тканини для чохлів на сидіння він купує у Польщі, бо там дешевше і якісніше.

Сергій Капронюк згоден із прем’єром України Арсенієм Яценюком, який назвав угоду про асоціацію «планом реформ для економіки», а завданням бізнесу – підвищення якості української продукції, щоб конкурувати на ринку ЄС.

Водночас підприємець вважає, що наміри українців потрапити на європейський ринок не здійсняться, допоки в Україні діє громіздка система дозвільних процедур і процвітають корумповані чиновники. Адже, на відміну від Євросоюзу, українська система оподаткування і кредитування часто шкодить малому і середньому бізнесу.

«Ви подивіться, яка у нас потужна контролююча машина, скільки контролюючих органів! Як прогодувати цих дармоїдів, котрі сидять на шиї у виробника? Хіба потрібні такі роздуті штати? Я не думаю, що у Польщі стільки податкових інспекторів, як в Україні. Не думаю. що у них стільки складових у дозвільній системі, як у нас, наша не дає бізнесу зсунутися з мертвої точки», – зазначив Капронюк у розмові з Радіо Свобода.

Для малого бізнесу в Україні наразі все погано

Із Капронюком згоден власник студії ремонту мобільних телефонів, киянин Іван Калиниченко. За його словами, для поліпшення якості української продукції та конкурентоспроможності виробів made in Ukraine слід подолати корупцію і потужну бюрократичну машину, яка шкодить бізнесу. Без чого неможливий вихід українців на європейський ІТ-ринок.

«Для малого бізнесу в Україні наразі все погано. Якщо ми хочемо, щоб він вийшов на ринок ЄС – давайте не дамо йому загинути під тиском податків, дозвільних процедур і звітів вдома. Давайте підпишемо угоду про асоціацію з ЄС і спростимо систему ведення бізнесу в Україні, це тоді й нам допоможе в Європу вийти, і європейцям освоїти наш ринок», – пояснив Радіо Свобода Калиниченко.

Голова правління Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський вважає, що саме малий бізнес має найбільше шансів налагодити експорт продукції на ринок ЄС, оскільки є інноваційним за своєю природою.

«Малий і середній бізнес є дуже гнучким, активним, але водночас дуже вразливим до змін макроекономічного середовища. Тому у цьому сенсі, саме у мережі малого і середнього бізнесу народжувались усі без винятку великі технології. А це – дуже великі можливості забезпечення і зовнішніх, і внутрішніх потреб ринку», – зауважив економіст.

У Міністерстві економічного розвитку і торгівлі підрахували, що після набуття чинності Угодою про асоціацію український експорт до держав ЄС зросте на третину.

Торік Україна експортувала до ЄС продукції на майже 14 мільярдів євро.

Щоб потрапити на європейський ринок українським компаніям потрібно не лише модернізувати своє виробництво, пройти численні інспекції, а й завоювати довіру європейських споживачів, наголошують експерти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG