Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь проти Росії в Євразійському союзі?


Президент Білорусі Олександр Лукашенко та президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв
Президент Білорусі Олександр Лукашенко та президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв

Чи загрожує Білорусі укладення Україною економічної асоціації з Європейським союзом? Чи зможе Мінськ протистояти тискові Москви, яка вимагає спільних «євразійських» заходів проти Києва? Оглядачі в Білорусі по-різному коментують перспективи після відмови країни підтримати вимогу Росії.

Заява про те, що Білорусь днями спільно з Казахстаном виступила різко проти пропозиції Росії про спільне запровадження імпортних мит на українські товари у зв’язку з планованим підписанням Україною економічної частини угоди про асоціацію з Євросоюзом, викликала неоднозначну реакцію білоруських коментаторів. Як повідомляв член Ради Євразійської економічної комісії від Білорусі Сергій Румас, це сталося днями на засіданні цієї Ради. Мінськ із Астаною заявили Москві, що можливі загрози від євроінтеграції Києва наразі не оцінені, тому квапитися з таким рішенням не треба, бо до цього питання можна повернутися пізніше.

Аналітик: серйозної стратегічної загрози Білорусі не буде

Керівник білоруського аналітичного центру «Стратегія» Леонід Заїка заявив, що не бачить для Білорусі серйозної стратегічної загрози від підписання Україною асоціації з ЄС.

Якщо Україна починає фігурувати десь, умовно, в рамках якоїсь спільноти, яка називається ЄС, то вони не відмовляться і будуть купувати білоруські нафтопродукти, оскільки на Заході вони дорожчі
Леонід Заїка

«Адже провідна група товарів, яку ми продаємо в Україну, – це нафтопродукти. Ну, а нафтопродукти купують і Нідерланди, і Велика Британія. Тобто основна частина нафтопродуктів (близько 90%) іде з Білорусі до країн Євросоюзу. Якщо Україна починає фігурувати десь, умовно, в рамках якоїсь спільноти, яка називається ЄС, то вони не відмовляться і будуть купувати білоруські нафтопродукти, оскільки на Заході вони дорожчі. По-друге, продовольчий ринок. Що стосується свіжих овочів і фруктів і так далі, то імпорт із України може бути обмежений. Тиждень тому у крамниці я купував шотландські помідори, і, мабуть, наступного разу також куплю замість українських шотландські. Свіжа картопля надходить із Марокко, ми багато картоплі купуємо у Франції, а також у Фінляндії, Нідерландах та Литві. Це що стосується відчуттів споживача, простого білоруса. Ми купували в Україні у великій кількості відходи олійного виробництва, макуху, і годували курей. Але ми це будемо купувати, ми купуємо це і в Бельгії. Тобто якщо звести до якихось позицій експорту-імпорту, то я не думаю, що це буде щось дуже серйозне», – каже він.

Чому ж на Раді Євразійської економічної комісії Білорусь не підтримала Росію в запровадженні економічних санкцій проти Києва? Леонід Заїка пояснює це позицією президента Олександра Лукашенка.

«Президент – він такий. Він вирішив, що можна балансувати. Це цікава політична формула, як на канаті лавірує, але можна впасти. Адже глядач із великої ведмежої країни може канат цей трохи смикнути, і тоді з’явиться інший канатоходець», – каже аналітик.

Економіст: певна загроза таки є, Мінськ піде слідом за Москвою

Але є й інші думки. Економіст Борис Жаліба вважає, що підписання Україною асоціації з Євросоюзом таки певним чином загрожує білоруським економічним інтересам.

У нас досить пристойний товарообіг із Україною, майже 7 мільярдів доларів. Це другий наш партнер. І певним чином, звичайно, це вплине на нашу економіку
Борис Жаліба

«Україні вже нічого втрачати. Вона йде на це підписання без варіантів, бо триває українсько-російська війна, і зробить те, чого не зробив Янукович. У нас досить пристойний товарообіг із Україною, майже 7 мільярдів доларів. Це другий наш партнер. І певним чином, звичайно, це вплине на нашу економіку, адже якщо скорочується імпорт із України, то Україна зреагує відповідними заходами, і може скоротитися наш експорт в Україну. Вже сьогодні внаслідок ліцензування імпортерів пива, кондитерських виробів, макаронів Білорусь закрилася від українських товарів. І вже завдає шкоди «українським братам», як казав Лукашенко. Більш-менш нормально в Україну зараз ідуть наші нафтопродукти. Тобто чекати чогось доброго не доводиться. І те, що Україна змінює орієнтацію, буде відчувати і Білорусь. Це не так критично. Але все ж товарообіг у 7 мільярдів – це велика цифра, і вона може істотно знизитися», – каже він.

Борис Жаліба, економіст
Борис Жаліба, економіст

Борис Жаліба вважає, що Білорусь буде поводити себе відносно України так, як це визначить Євразійський союз на чолі з Росією.

«Подвійна позиція Лукашенка відома. З одного боку, він підпорядковується Росії. А з іншого боку, він виступає за єдину Україну. Але якщо справа дійде до серйозних заходів із боку Євразійського союзу, то Білорусь буде робити стосовно України те, чого вимагатиме Росія. І мало що там Румас говорив», – вважає економіст.

Уже згаданий білоруський представник у Євразійській комісії Сергій Румас тим часом також заявляв, що за відсутності консенсусу Росія, відповідно до нормативних документів Єдиного економічного простору під її егідою, має право запровадити мита самостійно. А віце-прем’єр-міністр Росії Ігор Шувалов після засідання Ради Євразійської економічної комісії в Сочі прямо заявив про готовність російського уряду односторонньо ухвалити рішення про «захист свого ринку» після підписання Україною угоди про асоціацію з ЄС у повному обсязі. На це підписання очікують уже 27 червня.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG