Доступність посилання

ТОП новини

«Енергетичних» олігархів хочуть відключити від грошей (огляд преси)


Власники української енергетики постараються втопити проект об’єднання енергосистем України та ЄС у бюрократичному болоті, стверджує тижневик «Коментарі». Видання пише, що на шляху зближення з ЄС в України з’явилося ще одне завдання: об’єднання енергосистем. Ця інтеграція різко підвищить можливості України в торгівлі енергоресурсами з Європою. Але вирішити це завдання буде вкрай складно, оскільки воно вимагає кардинальних змін правил гри на ринку, в яких не зацікавлена жодна місцева бізнес-група. Адже продаж електроенергії до Європи обіцяє великий зиск державі та симетричні збитки для великого бізнесу. Докладніше про це йдеться в статті «Олігархів намагаються відключити від грошей».

Щоб нарешті перетворитися на світовій політичній шахівниці з об’єкта на суб’єкт, Україна має робити ставку на міцні трансатлантичні відносини. Як переконує «Український тиждень», перезавантаження трансатлантичних відносин саме зараз необхідне і Заходові. Адже агресія Росії загрожує не лише Україні, а і європейцям. Без трансатлантичної єдності протистояти їй буде важко, утім, поки Європа усвідомить це, може бути пізно. На жаль, зауважує видання, у «старій» Європі покоління лицарів переросло в генерацію банкірів: усе одно з ким мати справу, аби були відсотки й стабільність.

Росія завжди вважала Україну своєю терито­рією. Тільки Єльцин думав, що українці самі до них попросяться, а Путін забажав ­пришвидшити процес, зазначає експерт тижневика «Країна». Після втрати Криму було зрозуміло: наступні – Донецька й Луганська області, далі – до Придністров'я. Російська сторона проводила відповідну роботу. Але не вийшло. Зараз мета Путіна – Донбас як постійна зона конфлікту і його економічне знищення. Буцатиметься, доки не протягне своїх людей на найвищі посади в Україні. Далі – її федералізація. Однак, на переконання експерта, ці плани Кремлю втілити не вдасться. Про причини йдеться в рубриці «Оцінки».

За два десятиліття від української армії не лишилося майже нічого. Онучі та старі кирзачі, констатує тижневик «Фокус». Українці й не очікували побачити там нано-технології, але ж хоч щось там мало б бути. Маскувальні костюми, берці, маски, тепловізори, каски і багато-багато іншого життєво необхідного українським солдатам купили волонтери, благодійники і просто ті, кому не шкода своїх грошей, але шкода людських життів. Однак, запитує видання, – якщо українці самі годують і одягають армію, якщо самотужки підтримують пенсіонерів, лікарів і вчителів, то навіщо їм посередники, що відбирають у них гроші у вигляді податків? До цих питань новій владі треба бути готовим, наголошує видання.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG