Доступність посилання

ТОП новини

Майже 55 тисяч українців змушені були залишити свої домівки – ООН


За оцінками ООН, 54,4 тисячі жителів України змушені були залишити свої домівки. Про це йдеться в повідомленні на сайті Агентства ООН у справах біженців (Управління верховного комісара ООН у справах біженців).

За даними УВКБ ООН, 12 тисяч людей виїхали із Криму, решту переселенців становлять жителі східних регіонів.

Агентство ООН заявляє про збільшення внутрішнього переміщення в Україні. Зростає також кількість українців у Росії й інших країнах, проте відносно невелика кількість звернулася за статусом біженця, йдеться в повідомленні.

Так, з початку року 110 тисяч українців виїхали до Росії і більше 750 жителів України попросили притулку в Польщі, Білорусі, Чехії й Румунії. Лише 9 тисяч 600 осіб із загальної кількості новоприбулих попросили притулку в Росії, заявили в агентстві ООН.

При цьому більшість українців, які залишають країну, хочуть отримати інший правовий статус, часто повідомляють про занепокоєння стосовно ускладнень чи репресій у разі повернення в Україну, повідомили в УВКБ ООН.

Українці, які прибули до Росії, останніми днями здебільшого перебувають у Ростові-на-Дону (12 тисяч 900 осіб, серед яких 5 тисяч дітей) і Брянську (6,5 тисячі людей). У Ростові люди були розселені у будівлях комунальної власності або наметових таборах. У Брянську більшість проживає у родичів і друзів.

УВКБ ООН також отримало неперевірені повідомлення стосовно нещодавно прибулих жителів східних регіонів України до Криму.

«Збільшення кількості переміщених осіб збігається із нещодавнім погіршенням ситуації у східній Україні. Переміщені особи вказують на погіршення правопорядку, страх викрадень, порушення прав людини та порушення функціонування служб у регіоні», – йдеться в повідомленні.

УВКБ ООН збільшило свою присутність і відправило команди для моніторингу переміщення зі сходу. За даними ООН, в Україні переміщені особи стикаються з такими проблемами як доступ до соціальних послуг, пошук довготермінового житла і працевлаштування, оформлення реєстрації.

XS
SM
MD
LG