Доступність посилання

ТОП новини

Петро Порошенко продовжує «перемир’я»?


Київ – Прес-служба Адміністрації президента повідомила, що Петро Порошенко та Володимир Путін в телефонній розмові домовились про двостороннє припинення вогню між українською армією та сепаратистами. Підтвердити або спростувати цю інформацію президент України має після 22:00 за київським часом. Експерти тим часом обговорюють, що впливає на рішення президента та чого від нього чекають українці.

Петро Порошенко та Володимир Путін разом із західними лідерами домовились припинити бойові дії на Сході України. Окрім того, обговорили як взяти під контроль кордон та звільнити заручників. Таку інформацію повідомила прес-служба Адміністрації президента. Натомість, прес-секретаріат Інформаційного центру РНБО не поспішає оголошувати про припинення АТО Там повідомляють, що рішення Порошенка оприлюднять лише після 22:00.

​На рішення президента щодо перемир’я найбільше впливає міжнародний фактор. У цьому переконаний політолог Олексій Гарань. За словами експерта, західні країни стримують рішучі дії президента України, підштовхуючи його до переговорів із угрупуваннями бойовиків.

«Вони будуть використовувати будь-яку можливість для того, щоб продовжувати всілякі посередницькі місії, вступати в переговори з Путіним, з терористами, придумувати всіляких посередників як то Медведчук», – зауважив він.

На думку Олексія Гараня, українці відреагують негативно на повідомлення про припинення АТО, якщо таке пролунає. Бойовики постійно порушують домовленості, тож люди сприймають «перемир’я» як помилку, вважає експерт.

«Тому що ми то йдемо на перемир’я, а нас продовжують вбивати. Тому я думаю, що це буде незрозуміло», – додав екперт.

Петро Порошенко хотів продемонструвати українському народу готовність іти на компроміси. Саме тому три дні тому, 27 червня він оголосив продовження перемир’я ще на 72 години. Таку думку висловив колишній керівник Генштабу Збройних сил України Анатолій Лопата. Проте припинення АТО зараз було би хибним кроком, переконаний експерт.

Перший тиждень перемир’я, і наступні 72 години не додали сили українській армії
Анатолій Лопата

«На сьогоднішній день, і перший тиждень перемир’я, і наступні 72 години не додали сили українській армії, а дали можливість відновити сили терористам. Тому у мене навіть сумнівів немає у тому, що здоровий глузд міг би підказати йому необхідність продовження силового варіанту по знищенню терористів», – зауважив Анатолій Лопата.

На думку Анатолія Лопати, сепаратисти зараз відчувають себе загнаними у кут. Проте за час «перемир’я» вони встигнуть згрупувати сили, а це ускладнить роботу українській армії.

Сподіватися на якийсь мирний процес розв’язання цієї проблеми у мене немає ніяких підстав
Анатолій Лопата

«Будуть жорстоко робити супротив українському війську, українським силам, АТО. Терористи додадуть нам ще багато турбот і сліз. Тому сподіватися на якийсь мирний процес розв’язання цієї проблеми у мене немає ніяких підстав», – вважає експерт.

Експерти погоджуються, що замало лише оголосити «перемир’я». Слід також взяти під контроль українсько-російський кордон, адже без цього боротьба з сепаратистами є неефективною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG