Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко повідомив про рішення щодо АТО західних партнерів


Президент Петро Порошенко пізно ввечері в понеділок повідомив про рішення зупинити припинення вогню канцлера Німеччини Анґелу Меркель, державного секретаря США Джона Керрі і президента Франції Франсуа Олланда, повідомила в ніч на вівторок прес-служба голови держави.

Як мовиться в повідомленні, Порошенко наголосив, що українська сторона 10 днів поспіль у повному обсязі виконувала взяті на себе зобов’язання та дотримувалась в односторонньому порядку режиму припинення вогню і заплатила за це десятками життів.

Разом із тим, Порошенко заявив, що Україна все ж буде готова розпочати політичні переговори без будь-яких додаткових умов для реалізації мирного плану на Донбасі.

За його словами, це буде можливо в разі реалізації основних пунктів мирного плану, щодо яких була погоджена позиція і в рішенні Європейської ради 27 червня, і в результаті чотиристоронніх телефонних переговорів, а саме: двостороннє припинення вогню, запровадження надійного контролю на українсько-російському кордоні за моніторингу та верифікації ОБСЄ, а також звільнення всіх без винятку заручників, які незаконно утримуються.

У повідомленні не згадано про ще одного учасника телефонних розмов, які мав голова української держави попередніми днями, – президента Росії Володимира Путіна.

Як повідомила раніше в ніч на вівторок прес-служба голови держави, Петро Порошенко за підсумками засідання Ради національної безпеки і оборони України ухвалив рішення зупинити дію режиму одностороннього припинення вогню на Донбасі, що завершився о 22-й годині за Києвом у понеділок.

Про запровадження на Донбасі воєнного стану, ймовірність якого дискутували, чекаючи на заяву президента, в тій заяві нічого не сказано.

За численними повідомленнями українських силовиків, протягом усього часу припинення вогню, що тривало 10 днів, напади сепаратистів не припинялися, ще десятки учасників АТО загинули й зазнали поранень. Зокрема, в Міністерстві закордонних справ України ще вдень у понеділок повідомляли про 27 загиблих і 69 поранених за той час тільки з лав української армії і про принаймні 108 випадків порушення режиму припинення вогню з боку сепаратистів.

Україна заявляє, а її західні партнери в багатьох випадках підтверджують, що Росія надає пряму підтримку збройним проросійським сепаратистам, які діють на частині територій двох зі східних областей України, Донецької й Луганської, зокрема, озброєннями й тренованими бійцями.

У вівторок президент Росії Володимир Путін має виступити перед дипломатами з промовою на зовнішньополітичні теми, яка, як повідомляють у Москві, значною мірою буде присвячена становищу в цих частинах Сходу України.

XS
SM
MD
LG