Доступність посилання

ТОП новини

ЄС вважає неприйнятними погрози «Газпрому» компаніям, що здійснюють реверс в Україну


Продаж газу й здійснення його реверсних поставок до України європейськими енергетичними компаніями є повністю законним, заявила речниця єврокомісара з питань енергетики Сабіна Бергер, відповідаючи на запитання Радіо Свобода.

Тому в ЄС вважають неприйнятними заяви голови правління російського газового монополіста «Газпром» Олексія Міллера про те, що Росія може ввести обмеження на постачання газу компаніям, які здійснюватимуть реверс до України.

«Енергетичні компанії в ЄС можуть вільно розпоряджатися своїм газом», – наголосила Сабіна Бергер.

Вона також зауважила, що Україна підтвердила перед ЄС свою готовність виконувати всі свої зобов’язання з транзиту російського газу. Наразі Євросоюз не має жодних фактів, які б свідчили, що ці зобов’язані якось були порушені, додала вона.

Раніше Олексій Міллер заявив: «Поки ми уважно дивимося. Ніякого фізичного реверсу немає. Що може відбуватися далі? Мабуть, у перспективі настане момент, коли ми будемо вводити обмеження поставок газу в напрямку тих ділянок газогонів, де будуть зафіксовані реверсні поставки, з усіма наслідками для європейських компаній».

Останніми місяцями Україна почала реверсні постачання газу з країн Європи, який вона закуповує там дешевше, ніж у «Газпрому». Російський монополіст стверджує, що йдеться про «шахрайські» й незаконні схеми, за якими реверс відбувається тільки на папері, а Україні лишається російський газ. У Євросоюзі ж наголошують, що, за нормами ЄС і Енергетичного співтовариства, і фізичний реверс, і віртуальні зворотні потоки, так звані «свопи», цілком законні.

XS
SM
MD
LG