Доступність посилання

ТОП новини

Рада внесла до порядку денного сесії президентський проект змін до Конституції


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Верховна Рада України внесла до порядку денного сесії законопроект про внесення змін до Конституції України щодо повноважень органів державної влади і місцевого самоврядування.

За внесення до порядку денного запропонованого президентом Петром Порошенком проекту закону на засіданні в четвер проголосували 277 народних депутатів із 373, зареєстрованих у залі.

Натомість депутати з різних фракцій виступили з критикою законопроекту і наголошували на необхідності його доопрацювання.

Зокрема, у фракції «Свобода» найбільше критикували статтю, яка пропонує визначити, що російській мові, а також іншим мовам національних меншин буде наданий статус, який визначатиметься навіть на рівні сільських і селищних рад.

У «Батьківщині» ж заявили, що проект змін до Конституції має не передбачати узурпацію влади новим главою держави і передбачати реальну децентралізацію влади.

Порошенко, представляючи проект закликав депутатів не зволікати з його ухваленням. Він назвав цей проект конституційних змін протиотрутою від федералізації.

Президент також заявив, що за його проектом змін до Конституції, єдиною державною мовою в країні залишиться українська. Водночас, за словами глави держави, сільські, селищні, міські, районні та обласні ради матимуть право надавати в межах своїх повноважень спеціальний статус російській та іншим мовам національних меншин.

XS
SM
MD
LG