Доступність посилання

ТОП новини

Меркель: звинувачення у шпигунстві на користь США є «серйозною» справою


Канцлер Німеччини Анґела Меркель у понеділок заявила, що у Берліна є серйозні підозри в тому, що йому вдалося виявити громадянина Німеччини, який був подвійним агентом і працював на розвідку США. І якщо вони підтвердяться, зазначила Меркель, то це вступить в явне протиріччя з уявленнями про співпрацю між партнерами.

Інцидент може ще більше ускладнити відносини з Вашингтоном, які зазнали серйозних випробувань після появи торік повідомлень про великомасштабне перехоплення розмов на території Німеччини Агентством національної безпеки США.

«Якщо ці повідомлення підтвердяться, то це буде серйозною справою», – заявила Меркель на прес-конференції в Пекіні, стоячи поряд із прем'єром Держради КНР Лі Кецяном.

«Якщо ці підозри виявляться вірними, то для мене це буде явним протиріччям з моїм розумінням довірчого співробітництва між агентствами та партнерами», – сказала вона.

До теперішнього часу Білий дім і Державний департамент відмовлялися коментувати арешт 31-річного співробітника Федеральної розвідувальної служби Німеччини – BND.

Джерела в розвідувальних і політичних колах повідомляють, що співробітник зізнався, що від 2012-2014-го років передав понад 218 документів контактній особі зі США.

Йдеться, зокрема, про інформацію, що стосується розслідування парламентським комітетом заяв екс-підрядника американської розвідки Едварда Сноудена про те, що Вашингтон здійснював масштабне стеження в Німеччині і, зокрема, відстежував телефонні розмови Меркель.
Стеження є дразливою темою в країні, де через спогади про діяльність нацистської таємної поліції і східнонімецької спецслужби – Штазі питанню захисту приватного життя надається особливе значення.

У рамках візиту Меркель до Китаю в її присутності було підписано угоду про продаж китайським компаніям 100 вертольотів виробництва компанії Airbus Group NV. На цьому тлі один з керівників німецької розвідувальної служби заявив, що деякі компанії в Китаї зіткнулися зі зростаючою загрозою промислового шпигунства з боку китайських урядових служб, які мають величезні ресурси.

«Німеччина проти цього – незважаючи на те, звідки це походить», – заявила Меркель, кажучи про промислове шпигунство.

Лі Кецян повторив заяву Пекіна, що китайський уряд не причетний до такого роду діяльності.

«Ми як держава зобов'язані захищати нашу економіку. Ми виступаємо за захист інтелектуальної власності», – сказав він.

«Можна сказати, що Китай і Німеччина є жертвами хакерських атак, – продовжив прем'єр Держради КНР. – Китайський уряд рішуче виступає проти хакерських атак і проти використання Інтернету для викрадення даних, що становлять комерційну таємницю або інтелектуальну власність. Китай буде брати участь у діалозі та консультаціях щодо захисту безпеки Інтернету».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG