Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко змінює верхівку СБУ в розпал АТО. Чи це на користь?


Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з українськими військовослужбовцями, Слов'янськ, 8 липня 2014 року
Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з українськими військовослужбовцями, Слов'янськ, 8 липня 2014 року

Київ – Керівництво антитерористичної операції та силовиків посилюють – такі висновки роблять експерти з останніх призначень, які зробив президент України Петро Порошенко в СБУ та інших силових структурах. Що ж до призначення керівником Антитерористичного центру та першим заступником керівника СБУ В’ячеслава Грицака, то частина експертів вбачає в ньому перехід від армійських до міліцейських методів боротьби з кризою на сході України. У парламентській більшості, навпаки, вважають посаду в антитерористичному центрі формою політичного заслання, оскільки наразі АТО керують не підрозділи СБУ, а Генштаб Збройних сил.

Замість Василя Крутова першим заступником голови СБУ та керівником антитерористичного центру став Василь Грицак. Ці та інші укази президента Петра Порошенка викликали неоднозначну реакцію в українському суспільстві. Окремі користувачі соцмереж навіть стали говорити, що Порошенко повертає старі кадри часів Януковича. Виявилося, що йдеться про збіг: Василь Грицак, колишній очільник управління СБУ в Києві та заступник керівника цього відомства в часи президента Віктора Ющенка – є тезкою та однофамільцем депутата-регіонала, якого пов’язують із родиною екс-президента Віктора Януковича.

Окрім того, президент звільнив Владислава Бухарєва з посади першого заступника голови СБУ, а на його місце призначив Юрія Артюхова, звільнивши його зі столичного управління Служби безпеки.

Олександр Палій
Олександр Палій

Нові призначення посилюють силовий блок, що дуже важливо для успішного звільнення Донбасу від екстремістів, таку думку висловив Радіо Свобода політолог Олександр Палій.

Фактично, продовжується посилення керівників силових відомств
Олександр Палій

«Фактично, продовжується посилення керівників силових відомств. Мені сподобалося, як це посилення відбулося днями в Генштабі, і це супроводжувалося певними успіхами. До того ж, Антитерористичний центр нині не керує АТО, у нього допоміжні функції: підготовка фахівців, контроль тощо», – пояснює політолог.

Звільненню частини керівників СБУ передувала неперевірена інформація про те, що, мовляв, окремі посадовці цього відомства передають частину секретної інформації до Росії. Олександр Палій наголошує, що ротація в СБУ є, скоріше, профілактикою таких ризиків, аніж усуненням тих, хто вже завинив.

Президент може призначати будь-кого, поки АТО є успішної

Сергій Каплін
Сергій Каплін

Схвально ставляться до кадрових рішень Петра Порошенка і в парламентській більшості, однак не вважають, що нові керівники СБУ та АТЦ суттєво впливатимуть на перебіг антитерористичної операції. Про це заявив Радіо Свобода секретар парламентського комітету з Національної безпеки та оборони Сергій Каплін.

Президент перебрав на себе усі важелі в АТО. Завдяки такому кроку АТО стала успішною
Сергій Каплін

«Президент за останні дні перебрав на себе усі повноваження та важелі в АТО, а відтак і відповідальність за її успіх та за життя людей. Раніше операцією керували з антитерористичного центру СБУ, тепер його штаб у кабінеті президента. Саме завдяки такому кроку АТО стала успішною», – вважає Каплін.

На думку депутата, антитерористичний центр СБУ є таким собі політичним засланням чи штрафбатом для силовиків, яким раніше була РНБО для політиків. Вплив АТЦ на перебіг подій на Донбасі – є незначним, пояснює Каплін. На його думку, президент Петро Порошенко, за якого українці голосували фактично як за нового керівника АТО, може робити будь-які, навіть сумнівні призначення силовиків, доки українські вояки успішно звільняють міста і села Донбасу.

Тарас Березовець
Тарас Березовець

Зі свого боку, політтехнолог Тарас Березовець у соцмережах зробив припущення, що призначення замість бойового генерала Крутова керівником АТЦ Грицака, який в СБУ відповідав за боротьбу зі злочинністю, це зміна тактики АТО. Політтехнолог припускає, що це свідчить про намір влади переходити від армійських до поліційних методів боротьби з екстремістами на Донбасі, тобто «встановлення, затримання, конвоювання терористів та їх пособників – нудна багатомісячна робота з очищення Донбасу»,­ – написав Березовець.

5 та 6 липня дії українських вояків змусили бойовиків угруповання «ДНР», яке визнане в Україні терористинчим, поспіхом залишити міста Слов’янськ, Краматорськ, Дружківку, Костянтинівку, Артемівськ і низку маленьких селищ на Донбасі. На цій території триває відновлення інфраструктури, сюди рухаються колони з гуманітарною допомогою. Водночас почастішали вибухи на залізниці й підриви мостів на Донбасі та в сусідніх регіонах, які вчиняють малі групи бойовиків. СБУ, МВС та армія змогли запобігти лише частині таких спроб.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG