Доступність посилання

ТОП новини

Президент запроваджує відповідальність за фінансування сепаратизму


Президент Петро Порошенко підписав Закон України № 1533-VII «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо кримінальної відповідальності за фінансування сепаратизму», повідомила сьогодні його прес-служба.

Згідно з новим законом, фінансування дій, вчинених із метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією, каратиметься позбавленням волі на строк від 3 до 5 років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до двох років та з конфіскацією майна, мовиться в повідомленні.

Фінансування дій, вчинених із метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, карається позбавленням волі на строк від 5 до 7 років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до двох років та з конфіскацією майна.

Особа може бути звільнена від кримінальної відповідальності за ці дії, якщо вона не є керівником організованої групи та якщо вона до повідомлення їй про підозру у вчиненні злочину добровільно заявила про те, що сталося, або іншим чином сприяла припиненню незаконної діяльності або запобіганню злочину, передбачає новий закон.

Згадані положення містяться в новій статті Кримінального кодексу 110-1, «Фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України», яку буде внесено цим законом. Верховна Рада ухвалила його 19 червня.

XS
SM
MD
LG