Доступність посилання

ТОП новини

Гіркін привласнив награбоване, а Болотов запив? (Огляд преси)


Від моменту початку антитерористичної операції на Донбасі територія, яку контролюють бойовики, зменшилася вдвічі. Російські найманці продовжують диверсії, підриваючи залізничні колії, мости і навіть контактні лінії. Але роблять це, як переконує газета «Україна молода», радше від безсилля і відчуття близької поразки. Видання інформує, що між бандами сепаратистів посилюються внутрішні конфлікти, що засвідчує вимога бойовиків до одного зі своїх лідерів Ігоря Гіркіна віддати «касу», яку йому передали з Росії для фінансування найманців. Найближче оточення Гіркіна також звинувачує його у зраді та привласненні цінностей із розграбованого Слов’янська. Не краще почувається і лідер луганських бойовиків Валерій Болотов, який, за даними української розвідки, перебуває в дуже поганому моральному стані й останнім часом «запив гірку», розуміючи, що його чекає або смерть під час АТО, або полон. Зазирати до склянки Болотов почав після того, як обласний центр з усіх боків заблокувала українська армія. Про це газета розповідає у статті «Здавайтеся, вас заблоковано».

Президент Петро Порошенко продовжує замикати коло посадових призначень, які перебувають у його компетенції. Загалом, як підсумовує експерт газети «День», тенденції останнього тижня щодо призначень у силовому блоці свідчать про те, що Порошенко намагається зберегти дистанцію від основних політико-економічних груп впливу, оскільки він отримав владу без їхньої суттєвої підтримки. Президент також керується особистими характеристиками людей, яких призначає, та особистим досвідом співпраці з ними. Ці призначення свідчать про те, що робота над пошуком оптимальних кандидатур триває, відбувається селекція команди президента. У випадку Порошенка поняття «його люди» та «функціональні люди» абсолютно тотожні, переконаний експерт. Заголовок публікації – «Селекція команди».

Сепаратисти можуть доводити, що в подальшій обороні Слов'янська не було сенсу, що ніякого значення він не має, що справжні бої ще попереду. Можливо, з точки зору військової стратегії вони мають рацію. Але оскільки бойовики самі створили легенду про «новий Сталінград» і роздули його значимість, здача Слов'янська стала для них нищівною моральною поразкою, переконаний дописувач газети «Сегодня». Це якраз той випадок, коли нав'язлива пропаганда грає злий жарт зі своїми творцями. Експлуатуючи будь-який символ, потрібно враховувати, що коли-небудь життя змусить від нього відмовитися. А ще є головний символ українсько-російського протистояння – Кримський півострів. «Крим наш!» – вигукують росіяни, упиваючись власною міццю. «Крим наш!» – твердять українці, які не бажають миритися з нахабною анексією. Але, як стверджує дописувач, якщо відкинути символічне значення, залишиться депресивний регіон, що не представляє цінності ні для України, ні для Росії. З часом практичні резони візьмуть гору, і «кримську валізу без ручки» доведеться викинути. Питання лише в тому, хто перший пожертвує непотрібним символом і наскільки вишукано це буде зроблено.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG