Доступність посилання

ТОП новини

Бойовики обурені, що Росія постачає їм «іржаві автомати»


У Донецьку бойовики захопили хімічний завод, на якому виробляється вибухівка. Також у вівторок у місті обговорюють інформацію про нібито авіаудар з боку українських силовиків.

Мер міста повідомив, що бойовики захопили завод хімічних виробів, на якому, зокрема, виробляється вибухівка. За неперевіреною інформацією, там є великі запаси вибухівки, і озброєні люди її регулярно звідти вивозять. За останні дні в регіоні почастішали випадки підриву чи замінування залізничних шляхів. За неофіційною інформацією, бойовики замінували ще й автошляхи, які ведуть у місто. До слова, від сьогодні на блокпостах має бути закритий в’їзд та виїзд із Донецька у нічний час.

Водночас резонанс викликав вибух, що стався на одній із донецьких шахт, яка розташована на околиці міста.

Там, за словами місцевих жителів, розташований один зі штабів сепаратистів, які приїхали зі Слов’янська. В результаті вибуху жертв і постраждалих немає. Резонансним цей вибух став через те, що у соціальних мережах була інформація, що це авіаудар, а президент Петро Порошенко пообіцяв не атакувати місто авіацією.

При цьому прес-офіцер АТО Олексій Дмитрашковський розповів Радіо Свобода, що авіація не піднімалась у небо над містом і відтак не завдавала ударів у Донецьку й околицях.

Втім, нагнітання щодо нібито авіаудару в місті триває, незважаючи на те, що свідчення нібито очевидців дуже розходяться, у місті не було чути властивого для бойових літаків гулу (за однією з версій, це нібито був Су-25), а небо над Донецьком протягом дня затягнуте густими хмарами, тож розгледіти будь-які об’єкти у повітрі неможливо. Існує також версія мінометного обстрілу бази з землі, проте достеменно деталей ніхто назвати не може. Російські ЗМІ уже зробили власні репортажі з відповідним контекстом, заявляючи про саме авіаудар.

Російська допомога

Резонансним став візит у Донецьк Сергія Кургіняна, прокремлівського політолога з Росії.

​Під час спілкування Кургіняна один із бойовиків показав йому автомат зі словами: «От ваші іржаві автомати, дякуємо за них, але цього мало». У відповідь Сергій Кургінян звинуватив сепаратистів у тому, що вони брешуть, спростовуючи інформацію про військово-технічну допомогу з боку Російської Федерації – з боку її громадянського суспільства, наголошував він. А сепаратисти на чолі із так званим «народним губернатором» Павлом Губарєвим скаржились представникові Кремля на несправну та застарілу зброю.

Матеріали з цієї зустрічі викликали великий резонанс серед мешканців Донецька у соціальних мережах та на форумах. Мова ведеться про те, що все більше мешканців міста бачать штучність сепаратистського руху і частіше пов’язують безлади в регіоні з підтримкою з боку Росії.

«Ідея ідеєю, але я не можу зрозуміти: якщо вони донеччани, навіщо вони приносять війну в рідне місто, – говорить донеччанка Алла. – Я не вірю, що люди, які люблять це місто, могли до цього додуматись».

Водночас у спілкуванні із донеччанами стає зрозуміло, що все більше місцевих жителів відсторонюються і перестають ототожнювати себе з бойовиками.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG