Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк пропонує «план Маршалла для України»


Арсеній Яценюк, Київ, 25 червня 2014 року
Арсеній Яценюк, Київ, 25 червня 2014 року

Київ – Відбудувати українську економіку за два роки сподівається прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Під час засідання уряду він анонсував створення «плану Маршалла» для України. У вересні він планує представити план президентові, Верховній Раді та українському народу. На цей час запланована і конференція держав-донорів та інвесторів, де розглядатиметься українське питання.

Під час бойових дій на Донбасі українська інфраструктура зазнала збитків на понад 8 мільярдів гривень, також потрібні гроші на посилення українсько-російського кордону. Про це заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, відкриваючи засідання уряду.

Він оголосив про початок роботи над планом відбудови всієї української економіки, яку порівняв із «планом Маршалла» – програмою економічної допомоги Європі, розробленою Сполученими Штатами після Другої світової війни.

«Дві базові цілі – це продовольство і енергетика. Забезпечення внутрішнього ринку продовольством і його експорт та розвиток аграрного сектору. І друге – це енергетичний блок: зменшення споживання, збільшення видобутку і побудови нових електричних мереж», – зауважив Яценюк.

Міжнародний банк реконструкції і розвитку виділив Україні триста мільйонів доларів на програму щодо адресних субсидій людям, яким складно буде виплачувати нові житлово-комунальні тарифи. Такими людьми, за словами Арсенія Яценюка, є майже кожен третій українець.

Найближчим часом планується продовження переговорів щодо отримання другого траншу МВФ загальною сумою півтора мільярда доларів США. А у вересні планують провести конференцію країн-донорів та інвесторів. Восьмого липня у Брюсселі відбулося підготовче засідання за участі віце-прем’єра Володимира Гройсмана. Уряд сподівається, що на вересневій конференції вдасться знайти інвесторів для плану відбудови української економіки.

Інвестиції будуть, коли буде мир ­– Бетлій

Олександра Бетлій
Олександра Бетлій

Сподіватися на реальні інвестиції можна тільки після того, як Україна відновить мир і стабільність на своїй території, вважає аналітик Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Олександра Бетлій

«В результаті уряд і далі стоїть перед викликом, щоб на тлі тієї ситуації, яка зараз не є дуже ефективною, скажімо так, продовжувати реформи, в принципі, у всіх сферах, але зокрема, наприклад, щодо боротьби з корупцією», – говорить вона.

Володимир Саприкін
Володимир Саприкін

Арсеній Яценюк заявив також про пільги щодо тарифів для тих людей, які переходять із газових котлів на електричні, а також про намір підтримувати котельні, які відмовляться від газу як палива. Незалежний енергетичний експерт Володимир Саприкін сказав у коментарі Радіо Свобода, що скорочення споживання російського газу необхідне, але висловив прогноз, що ближче до 2019 року, коли потрібно буде підписувати новий українсько-російський контракт, газ може знову подешевшати. Окрім того, зазначив Саприкін, Україна не може забувати, що залежить від Росії не тільки у постачанні газу, а й ядерного палива та нафтопродуктів.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG