Доступність посилання

ТОП новини

США непокояться через результати виборів в Афганістані й закликають суперників до коаліції


Комбіноване фото: Абдулла Абдулла (л) і Ашраф Гані Ахмадзай (п)
Комбіноване фото: Абдулла Абдулла (л) і Ашраф Гані Ахмадзай (п)

Сполучені Штати Америки «надзвичайно занепокоєні» через необхідність повернути довіру до виборчого процесу в Афганістані, заявив сьогодні державний секретар США Джон Керрі.

Обидва суперники-кандидати на посаду президента Афганістану мають засвідчити державний підхід і здатність до лідерства, заявив він, перебуваючи з візитом у Пекіні.

За його словами, США «дуже сподіваються», що вихід із протистояння між ними має бути знайдений протягом найближчих днів, а самі кандидати не мали б роздмухувати великі сподівання серед своїх прихильників.

Інший чільний американський дипломат, спеціальний представник США у справах Афганістану й Пакистану Джеймз Доббінз, зі свого боку, заявляв раніше, що обидва кандидати мають домовитися про створення коаліційного уряду, щоб відвернути розкол Афганістану. «Система, за якою переможцеві дістається все, в Афганістані не спрацює», – наводять сьогодні агентства його слова, висловлені вчора на конференції у Вашингтоні.

В Афганістані тривають гострі суперечки між учасниками другого туру президентських виборів. Обидва – колишній міністр закордонних справ Абдулла Абдулла і колишній міністр фінансів Ашраф Гані Ахмадзай – заявляють про свою перемогу відтоді, як Незалежна виборча комісія країни оприлюднила на початку тижня попередні результати. За ними перемагає Гані, випереджаючи Абдуллу більш як на мільйон голосів загалом майже 8 мільйонів учасників голосування, або більш як 56 відсотками проти менш як 44. Абдулла заявляє, що ці результати фальсифіковані на користь Гані.

Гані належить до народу пуштунів, найчисельнішого в Афганістані. Абдулла – представник афганських таджиків, другого за чисельністю народу країни.

Президент Афганістану обирається на п’ять років і має досить широкі повноваження, зокрема, сам очолює уряд.

XS
SM
MD
LG