Доступність посилання

ТОП новини

Фінансові зловживання у відбудові Донбасу суворо припинятимуться – міністр інфраструктури


Гість «Вашої Свободи»: Максим Бурбак, міністр інфраструктури України.

Інна Кузнецова: Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на останньому засіданні Кабміну України сказав, що для відновлення інфраструктури Донецької та Луганської областей потрібно 8,1 мільярда гривень. Це попередні підсумки.

Це, очевидно, приблизні розрахунки і не зовсім зрозумілі. Тому що як Донецьк, так і Луганськ фактично ще перебувають під контролем бойовиків, сепаратистів. Очевидно, якісь підрахунки проводилися попередньо там, де вже міста звільнені.

Ваша Свобода: Коли буде відновлено інфраструктуру на сході України?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Попередньо ми робили підрахунки. Кожне міністерство робило попередні підрахунки у тих містах, які звільнені від терористів.

Стосовно Міністерства інфраструктури, то ми порахували приблизно мільярд гривень. Але це те, що ми можемо подивитися. Щоб упевнитися у цьому, я особисто у вівторок був у Слов’янську, зі мною був мій перший заступник та керівник «Укрзалізниці». Ми разом подивилися залізницю, вокзал у Слов’янську, намагалися подивитися мостові переходи, але вони всі заміновані. У вівторок не було можливості, бо нам не давали дозволу підійти.

Для того, щоб розпочинати відновлювальні роботи, мною було видане доручення для Державної спеціальної служби транспорту (таке в нас є) про те, щоб туди направили наші відділення з розмінування. Вони з сьогоднішнього дня вже там, починають роботи з розмінування об’єктів інфраструктури.

– Як Ви вважаєте, скільки часу знадобиться саме на розмінування? Я бачила відео, на якому один з мінерів чи саперів говорив про те, що на це піде щонайменше місяць-два.

Сапер дистанційно підриває залишки мінометних снарядів, Семенівка, 9 липня 2014 року
Сапер дистанційно підриває залишки мінометних снарядів, Семенівка, 9 липня 2014 року

– Дуже багато замінованого. Особливо це є під’їзні шляхи, це мостові переходи. Впевнений, що пооб’єктно будемо розміновувати і відразу почнемо процедуру відновлення.

Залізничний вокзал у Слов’янську розмінований, всі приміщення пошти у Слов’янську, а їх 13, розміновані. У вівторок я відвідав центральне відділення пошти. Колектив на місці. І щира подяка тим дівчатам, які вже були там. Вони відразу починали мити підлогу. Тому що там був штаб терористів. Показали, в якому стані зараз обладнання. Всі комп’ютери розколочені, техніки немає. Але, головне, вони попросили, щоб ми їм передали скло для того, щоб можна було засклити і вже розпочинати роботу. 10 відділень з 13 вже працюють.

– Тобто «Укрпошта» – це частина пенсій?

– «Укрпошта» – це є пенсії, це є періодика, це є передачі. Сьогодні «Укрпошта» у Слов’янську та у Краматорську відновила грошові перекази. Родичі з усієї України мають можливість передати гроші у звільнені місця.

– Це важливо. Тому що, оскільки люди не мають грошей, вони хотіли б, можливо, купити продукти, але купити їх не можуть, бо не мають за що.

– Так. І у Слов’янську почали підвозити продукти для людей. Ми разом з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим гуманітарку людям передавали. Робимо все для відновлення нормального функціонування життя. Я хотів би ще раз підтримати прем’єр-міністра Арсенія Яценюка у тому, що мешканцям звільнених міст треба повертатися і разом зі владою відновлювати нормальну життєдіяльність.

– Звідки ви розраховуєте брати ці кошти? Я знаю, що прем’єр-міністр говорив, що гроші у бюджеті є лише на військових і на виплату пенсій та зарплат.

Будемо звертатися до європейських партнерів, до країн-донорів терміново профінансувати всі відновлювальні роботи

– Ми всі знаємо, що грошей у бюджеті немає великої кількості. Тому ми будемо звертатися (тим паче, що Німеччина вже заявила, що буде допомагати відновлювати) до наших європейських партнерів, до країн-донорів для того, щоб терміново профінансувати всі відновлювальні роботи.

– Вони можуть, наприклад, ремонтувати залізничне полотно чи, можливо, збудувати якісь понтонні мости?

– Можу Вам відкрити секрет, що понтонні мости у нас є. Якщо буде треба, то ми їх будемо ставити на місця. Це теж сфера відповідальності Державної спеціальної служби транспорту.

По-друге, після візиту ми мали довгу бесіду з головою «Укрзалізниці» Борисом Остап’юком, який запевнив, «Укрзалізниця» своїми силами почне відбудовувати. І сьогодні вже у Краматорську ми почали відбудовувати вузлову лікарню для того, щоб люди могли вчасно звертатися по медичну допомогу. А це дуже потрібно у тих районах.

– Зараз, очевидно, потік переселенців зі Слов’янська і Краматорська зупинився, натомість є переселення з Донецька і з Луганська.

За останні п’ять днів (це ми отримали інформацію від одного благочинного фонду «Мир і порядок» з Харківщини) жителі цих міст, які поприїздили до Харкова, допомагають їм шукати роботу чи ще щось, але є проблеми з виїздом з Луганська і з Донецька. Оскільки власним транспортом багато людей не ризикують виїздити, а з потягами є проблема. Наприклад, потяг з Луганська на Харків йде в 00:30, а в місті з 22:00 комендантська година. Як вирішити таке питання?

– Є потяги приміського сполучення. Це напрямок до Харкова. І з Луганська на Київ є поїзди. Потім було створено міжвідомчий координаційний штаб на базі Державної служби з надзвичайних ситуацій, створено три транзитні коридори, по яких населення може виходити із зони АТО. І на кожному з цих коридорів відкритий наш штаб.

Є представники «Укрзалізниці», які там цілодобово чергують. Є представники Державної інспекції автомобільного транспорту, які постійно там чергують, тобто які координують роботу по подачі вагонів і координують роботу по замовленню автобусів для вивезення всіх охочих.

– Наскільки людям просто знати про цю інформацію? Луганськ і Донецьк – міста великі. Люди налякані, вони бояться виходити. Мені вчора довелося спілкуватися з однією мешканкою Луганська, дуже патріотично налаштованою. Ця людина не може покинути місто, тому що є якісь родинні проблеми, її чоловік працює, він не може виїхати. Але світло то є, то його немає.

Як вони можуть дізнатися? Ну, через мережу інтернет не всі можуть.

– Подзвонити на гарячу урядову лінію. Там відразу ж нададуть інформацію стосовно того, куди, як і де людина може виїхати, де вона може зупинитися і де вона може знайти будь-яку інформацію. Будь ласка, дзвоніть на гарячу лінію. У мене є мобільні телефони лише наших представників на цих транзитних коридорах.

– У фонді «Мир і порядок» кажуть, що люди, які телефонують, говорять про те, що у касах немає квитків, а квитки продають самі провідники, завищуючи ціну приблизно удвічі.

Я знаю, що у вас на сайті написано, що можна і безплатно їхати.

Можна безкоштовно виїхати з зони АТО

– Можна безкоштовно виїхати з зони АТО. Я розумію, що, може, десь є якісь спекуляції, тому прошу відразу повідомляти нам – ми готові відреагувати оперативною. Таку інформацію я з мережі інтернет і з «Фейсбук» теж отримав, тому відразу дав доручення, щоб її перевірили.

– Можливо, є якісь державні пункти евакуації?

– Державні пункти на цих транзитних коридорах – у місті Красноармійськ (Донецька область), місті Сватове (Луганська область) і місті Барвінкове (Харківська область). Там є намети.

– І зі Сватова є безкоштовні потяги до Києва, можна їхати?

– Так.

Коли нам координаційний штаб надає замовлення, ми подаємо вагон, два, тобто скільки потрібно. Сформовано навіть три потяги. По кожному можемо подати у будь-який час. «Укрзалізниця», Головтрансінспекція, Міністерство інфраструктури готові повністю забезпечити від’їзд всіх охочих.

Але все ж таки я хотів би зауважити, що там, де вже звільнені території, я думаю, що потрібно підтримати заклик прем’єр-міністра Яценюка стосовно того, щоб люди вже поверталися на свої місця і починали відбудовувати разом з нами.

– Зважаючи на те, що Ви там були, наскільки люди готові до того, щоб відбудовувати місто? Мені довелося бачити знову ж таки відео зі Слов’янська, де місцеві мешканці спілкувалися із заступником глави президентської адміністрації, паном Косюком, не зовсім було видно з цього відео бажання людей вийти на той же суботник чи щось ще.

Чи це страх людей? Вони були залякані три місяці і зараз бояться? Чи це якесь небажання суцільне чи бажання того, що їм дадуть просто це?

– Люди у нас різні бувають. Я теж бачив багато людей. І коли ми вийшли на площу у Слов’янську, то були і обвинувачення.

– Які саме?

– Що ви у цьому винні! Чого ви сюди приїхали? Але більшість людей все ж таки позитивно налаштовані, вони дякували нам. І навіть були такі заклики: «Слава Україні!» – «Героям слава!». І таке було.

Люди надіються, що держава відразу розпочне. Але все ж таки ми їм доводили і розказували (ми ж не можемо людей обманювати), що за день цього неможливо зробити, що масштаб руйнувань досить великий, треба всім разом закачати рукави і починати працювати, не чекати, що держава завтра все відбудує. Разом! Все ж таки є і органи місцевого самоврядування, які вже повинні налагоджувати роботу.

Я бачив представників РЕМу, які просилив військових допомогти, тому що більшість у них об’єктів у лісосмузі. Я їх розумію, вони бояться по-людськи туди йти, тому що там можуть бути ще якісь терористи недобиті. Тому разом всі ми зробимо і відбудуємо Донецьку та Луганську області.

– Я розумію, можливо, питання не зовсім до Вас. Лінії електропередач. Дуже багато пошкоджень. Світло вже в деяких районах Луганська подають, але з настанням темряви там відбувається мародерство. Наскільки швидко можна буде відновити?

Потрібно 10-15 днів, щоб відновити. Терористи замінували всі підстанції

– По Слов’янську можу сказати, що центр міста вже підключили у вівторок надвечір. У середу вже половина міста (воно там на дві зони поділяється) була освітлена. Але ми спілкувалися з міністром палива та енергетики Проданом, він сказав, що потрібно 10-15 днів для того, щоб відновити. Дуже багато пошкоджень. Терористи замінували всі підстанції. Дуже багато їх пошкоджено. І треба буде час, щоб їх відновити.

– Зважаючи на те, що зараз літо, людям зрештою можна і в наметі переночувати. Але багато будівель напівзруйновані. Наприклад, перше парадне і шосте парадне цілі, а друге і третє зруйновані. Як будуть відновлюватися ці будинки?

– Думаю, що найближчим часом віце-прем’єр, міністр регіонального розвитку Гройсман відвідає теж звільнені міста. Я йому про це розказував, що люди відразу питають у мене: коли нам дах полагодять, а коли наш під’їзд відремонтують? Треба знову ж таки подивитися масштаб цих пошкоджень і порахувати та виділяти також на це. Це не буде дуже швидко, але все ж таки треба це зробити.

– За таких пошкоджень наскільки реально людей відселити, заселити кудись? Там не так і багато готелів, шкіл. Де можна людей розселити на такий час?

– Штаби тим і займаються. Штаби створені у кожному обласному центрі України. І передавали вже інформацію, скільки переміщених осіб вони можуть приймати. Може, на певний час треба буде переселяти. Але зрозумійте, якщо людина їде, то це потрібне дитяче місце і в садочку, у школі, треба обов’язково роботу людині надати. Все ж таки треба відновлювати місцеве самоврядування, місцеву владу для того, щоб з ними разом приймати рішення, проводити експертизу, чи ця будова підлягає капітальному ремонту або ж її треба вже зносити. Є певний перелік заходів.

– Наскільки місцеве самоврядування готове співпрацювати зі владою?

– Я бачив декількох депутатів. Так поважно ходили. Більше нікого я там не бачив. Але є представники Нацгвардії, є представники МНС, які вже керують ситуацією. Вони в ній розібралися. І думаю, що найближчим часом повернуться і представники місцевої влади. Треба буде призначати на місцях керівників.

– Треба буде призначати якихось напіввійськових керівників?

– Треба призначати людей, які будуть брати на себе відповідальність у дуже такий тяжкий момент, а не ховатися і кивати, що Київ повинен щось зробити. Треба брати на себе якусь частку відповідальності.

– Бо знову ж таки з тих відео, які я бачила, місцеві бабці кажуть: поверніть нам нашу Нелю Штепу! На запитання, як ми її можемо повернути, кажуть: це ж нам її колись вибрали. Ця фраза дуже розкішна: нам її колись вибрали.

Очевидно, журналісти добре пам’ятають історію з пані Штепою і те, як народним депутатом від Слов’янська був син колишнього прем’єр-міністра Миколи Азарова Олексій Азаров, який робив багато подарунків для мешканців Слов’янська. Очевидно, трохи вони звикли до таких подарунків. Чекають і зараз цього?

Я бачив і інших людей, кричали, щоб жодного з тієї банди, з Партії регіонів, тут не було, зробіть все, щоб вони не повернулися

– Я бачив і інших людей, які кричали, щоб жодного з тієї партії і з тієї банди, з Партії регіонів, тут не було, зробіть все, щоб вони не повернулися. Такі теж були люди.

Але все ж таки я можу підтвердити, що вони кажуть: тих, що нам обрали, тих, що нам поставили, але таких нам вже не треба, давайте інших. Я кажу: перепрошую, але все ж таки це місцеве самоврядування. Це не люди з Місяця, не люди з Марсу, ви ж їх обрали, ви ж за них голосували. Це ж ваші, вони ж тут жили.

І чи сприймуть вони людей, яких їм привезуть? Ні! Думаю, щоб уладнати ситуацію і вийти з позитивом, треба, щоб людина була місцева, яка має якийсь певний рівень довіри у людей. Це головне завдання зараз буде стояти: як знайти цю людину?

– Це дуже складне завдання.

Звільняли не тільки Слов’янськ, а Артемівськ, Семенівку і так далі. Як там ситуація?

По лінії Міністерства інфраструктури сума більше мільярда

– Де можливо, ми вже робимо інвентаризацію всіх наших об’єктів стосовно збитків, які нанесені. Я Вам відразу можу сказати, що це по лінії Міністерства інфраструктури сума більше мільярда. У зв’язку з тим, що зараз теж відбуваються події і дії у зоні АТО, то цифра не зменшиться, як би мені цього не хотілося. Але наших сил і можливостей, міністерства вистачить для того, щоб усе це відремонтувати якнайшвидше.

800 кілометрів пошкоджено магістральних шляхів. Потрібно 480 мільйонів попередньо

Був представник служби автомобільних доріг Донецької області. Він сказав, що біля 800 кілометрів пошкоджено. Це магістральних шляхів. Тобто за те, що відповідає Міністерство інфраструктури. На шляхи потрібно 480 мільйонів попередньо.

Підірваний диверсантами залізничний міст у районі населеного пункту Новобахмутівка неподалік Донецька, 7 липня 2014 року
Підірваний диверсантами залізничний міст у районі населеного пункту Новобахмутівка неподалік Донецька, 7 липня 2014 року

– Там 400 мільйонів, там 400 мільйонів. Чи немає бажання у місцевих, не у місцевих (Україна є Україна з корупцією) десь щось?

Якщо хтось навіть припускає собі думку, що десь щось умикне з цих грошей, начувайтеся! Кому війна, а кому мати рідна! Це не спрацює

– У мене сьогодні була апаратна нарада у міністерстві. І я там зустрічався з місцевими чиновниками. Відразу я хотів би попередити: якщо хтось навіть припускає собі думку, що він десь щось умикне з цих грошей, яких немає, які ще треба знайти, потім направити туди і все це відбудувати, то я кажу: начувайтеся! Отакого не буде: кому війна, а кому мати рідна! Тут це не спрацює. Це буде відповідальність кожного керівника за свій колектив, щоб не повторилося, що гроші розікрали.

Спочатку були цифри одні, коли подивився на очі і помацав, стали удвічі меншими

Тому впевнений, що треба. І ми відразу запустили процедуру інвентаризації наших об’єктів, те, що пошкоджено. Для цього я і виїжджав туди. Тому що спочатку були цифри одні, потім, коли подивився на очі і помацав, вони стали удвічі меншими.

– А знайшли тих, хто дав цифри більші?

– Зрозумійте, надають так інформацію. Ми ж не можемо там бути. Це ми подзвонили, кого могли видзвонити. А кого не могли видзвонити, ми так робимо припущення. Все це треба дослідити.

– Їхати і перевіряти на місці.

Я буду особисто контролювати всі роботи

– Так. Я впевнений, що це моя не перша і не остання поїздка у звільнені міста, тому що я буду особисто контролювати всі ці роботи.

– Стосовно міст не звільнених. Донецьк і Луганськ. Аеропорти у цих містах – це великі аеропорти. Вони фактично зруйновані. Вони зараз перебувають під контролем сил АТО, але між тим з самих аеропортів вилетіти не можна і прилетіти теж не можна.

Скільки коштів потрібно буде на відновлення цього всього? І на коли це можна сподіватися?

– Можу відразу сказати, що більше місяця тому ми відізвали сертифікати аеропортів у Луганську і в Донецьку. Туди літати вже не можна було. Ми не можемо, як міністерство, забезпечити безпеку руху. Ми відізвали сертифікати.

Можу сказати, що не знаю. По тих фотографіях, які я бачив, донецький аеропорт, будівля зруйнована, там побите скло. Але треба зайти туди і подивитися. Найбільш вартісне – це злітно-посадкова смуга. Ми не знаємо, що там, як вона пошкоджена чи не пошкоджена.

Мало того, що донецький аеропорт ще не був введений в експлуатацію від 2012 року, тому що його будували під Євро-2012 і він не був введений в експлуатацію. Понад 100 мільйонів гривень ще треба було заплатити за роботи, щоб його ввести в експлуатацію, то тепер треба відбудовувати знову, по-новому.

І можу сказати, що як призначений міністр інфраструктури, я думав, буду займатися реформами (ну, ними теж займаємося), буду займатися модернізацією інфраструктури, але ніколи навіть і гадки не мав, що будемо займатися відновленням пошкодженою і зруйнованою терористами інфраструктурою. Але, як у нас кажуть на Буковині, очі бояться, а руки роблять. Зробимо і це.

– Я думаю, що там само не думали про те, що і симферопольський аеропорт буде також без ліцензій чи із забраними ліцензіями. Сполучення між Кримом і материковою Україною так само у багатьох людей викликає масу невдоволення, тому що то росіяни додають ціни на квитки. Як зараз?

Аеропорт «Сімферополь» ми закрили. Перевезення з Росії є незаконними

– Є залізничне сполучення, є автомобільне сполучення. Аеропорт «Сімферополь» ми закрили. Усі здійснені перевезення пасажирські з Росії туди є незаконними. Вони є порушенням чинного міжнародного права, про що ми неодноразово повідомляли ІКАО (це міжнародна організація), про що ми неодноразово повідомляли Російську Федерацію.

З Мінюстом готуємо позов про відшкодування збитків, налітали на понад 200 мільйонів гривень

Зараз ми разом з Мін'юстом готуємо позов про відшкодування збитків, як мінімум. Тому що, скажімо так, десь налітали на понад 200 мільйонів гривень. І будемо звертатися в міжнародні організації стосовно реагування на такі протизаконні дії.

Те ж саме з морськими портами. Морські порти зачинені. Ми надіслали в штаб-квартиру ІМО повідомлення, щоб вони повідомили всім країнам, які здійснюють судноплавство, про те, що порти України у Криму зачинені, і ми не можемо забезпечити безпеку руху. Тобто, щоб кораблі не заходили у ці порти.

Що там робиться? Яка екологічна ситуація? Які вантажі перевозять? А, може, зброю? Хтозна. Там немає наших представників.

А по сполученню з Кримом, то я ще раз перепрошую всіх наших пасажирів, тому що є затримання у прибутті потягів, перевіряють наші прикордонники, з тієї сторони не знаю, хто там їх перевіряє, але і на в’їзді у Крим перевіряють, і на вокзалі у Сімферополі перевіряють, але все ж таки сполучення є.

  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG