Доступність посилання

ТОП новини

Бойові дії на Сході шкодять АПК і змушують Україну орієнтуватися на ЄС і Китай


Українські солдати на бронетранспортері у соняшниковому полі, 20 км на південь від Донецька, 10 липня 2014 року
Українські солдати на бронетранспортері у соняшниковому полі, 20 км на південь від Донецька, 10 липня 2014 року

Київ – Український аграрний сектор потерпає від торговельного тиску з боку Росії та від дій проросійських бойовиків на Донбасі, про що заявляють і урядовці, і експерти, і самі аграрії. Попри це, цього року українська влада очікує великого врожаю, і сподівається вийти на нові європейські, азійські та африканські ринки. Частина фахівців – радить у цій ситуації спростити правила ведення бізнесу та заохочувати інвесторів, які б розвивали переробку сільськогосподарської продукції в самій Україні.

За останній рік Україна близько третини прибутків від експорту отримала за рахунок зернових, олії, м’яса птиці та іншої аграрної продукції. Аграрний сектор останнім часом показує зростання близько 15% на рік, і саме він забезпечує позитивний торговельний баланс України, повідомляють в уряді.

Цього року Україна має зібрати рекордний врожай кукурудзи – аналітики очікують, що він сягне 24 мільйонів тонн, і Україна може стати лідером зі світового виробництва цієї продукції.

Україна на Донбасі втратить мільярд тонн зерна – експерт

Володимир Лапа
Володимир Лапа

Водночас, дії проросійських екстремістів на Донбасі та антитерористична операція, яку веде українська армія – завдають збитків місцевим агровиробникам, а деяких – зробили банкрутами, заявив у коментарі Радіо Свобода директор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа.

«Загалом у степовій зоні України 30-40% зернових вже зібрано, в Донецькій та Луганській областях – лише 5-7%. В умовах бойових дій проводити збиральні роботи або вкрай важко, або неможливо. Тому врожай у цих областях – в зоні ризику, а в конкретних районах, де вже відбулися воєнні дії – взагалі втрачений, – наголошує експерт. – Постає питання, як тамтешні сільгосппідприємства взагалі продовжать свою роботу».

Володимир Лапа прогнозує, що через бої з сепаратистами на полях Донбасу Україна цього року втратить близько мільйона тонн зернових. Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк 10 липня під час Всеукраїнського аграрного форуму заявив, що на певній частині полів у зоні бойових дій зібрати врожай неможливо. Водночас він заспокоює: попри анексію Криму та дії бойовиків на сході зібраний Україною врожай буде вищим за середньорічний.

Однак, ще більше, ніж поля, від боїв постраждала аграрна інфраструктура: дороги, елеватори, будівлі та склади підприємств. Один із найбільших виробників та експортерів зерна в Україні, власник компанії «Нібулон» Олексій Вадатурський зауважив, що один із його численних елеваторів перебуває на Донбасі в зоні бойових дій. І нині він фактично не працює.

Що ж до торговельних санкцій Росії, яка відмовилася від ввезення українського молока, сирів, картоплі та низки інших товарів, Олексій Вадатурський наголошує, що основним галузям аграрного сектору в цьому плані пощастило.

Росія не є в переліку основних покупців українських зернових та олійних культур. Cанкції ніяк не вплинуть
Олексій Вадатурський

«На щастя зерновиків, Росія не є в переліку основних покупців українських зернових та олійних культур. Це той випадок коли її санкції на наше виробництво ніяк не вплинуть», – каже виробник.

Що ж до аграріїв Донбасу, які запізнюються зі жнивами, і в полях яких подекуди стоїть артилерія та риють окопи, то уряд запропонував їм низку пільг. Зокрема, міністр аграрної політики Ігор Швайка запропонував їм безкоштовне транспортне обслуговування та зберігання зерна в елеваторах, нульову ставку кредитів та пільги в оподаткуванні.

Ігор Швайка
Ігор Швайка

«Україна пропонує фермерам із проблемного регіону безкоштовне обслуговування в елеваторах. Це дасть їм змогу зекономити мільйони гривень».

Ще одною пільгою стало те, що цього року з ініціативи Мінагрополітики парламент скасував обов’язкову сертифікацію зерна для виробників з усієї України, а це – економія на суму понад мільярд гривень на рік, кажуть в Українському клубі аграрного бізнесу.

Яценюк: «Ми маємо нагодувати себе й захопити світові ринки»

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Прем’єр Арсеній Яценюк, зі свого боку, зауважив, що грошей на додаткові виплати аграріям у держави нині немає. Відтак, на його думку, саме час реформувати аграрний сектор та зробити його більш рентабельним. Яценюк закликав аграріїв долучатися до цього процесу.

До 2020 року ми разом зі США зможемо контролювати 65% світового ринку кукурудзи
Арсеній Яценюк

«Якщо ви хочете реформ – ви маєте відкривати двері урядовців, ногами, в тому числі й мої двері… Ми як країна, підкреслюю, з найбільшим у світі потенціалом (в АПК – ред.) маємо нагодувати своїх громадян якісною та дешевою продукцією, а крім того – захопити світові ринки. До 2020 року ми разом зі США зможемо контролювати 65% світового ринку кукурудзи. А тому, хто контролює 65% ринку, набагато легше домовлятися про що завгодно. І про газ, і про нові ринки, і про інвестиції».

За перші п’ять місяців поточного року Україна експортувала продовольства на суму понад 13 мільярдів гривень, ще на три з половиною мільярди – кормів для худоби. В уряді заявляють, що пріоритетом є приведення цієї продукції у відповідність до світових стандартів, та вихід на ринки Євросоюзу, Африки, Японії та Китаю. Зокрема, Китай виявив бажання купувати в України молоко, від якого відмовилася Росія. А також – зернові: перша частина контракту передбачає продаж 4 мільйонів тонн пшениці цього року.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG