Доступність посилання

ТОП новини

Україна і ЄС пояснюють Росії: не треба боятися Угоди про асоціацію


Ратифікація угоди з ЄС і консультації з Росією – незалежні процеси – Клімкін
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Ратифікація угоди з ЄС і консультації з Росією – незалежні процеси – Клімкін

Брюссель – Асоціація та зона вільної торгівлі між Україною та ЄС не нашкодить російській економіці. У цьому переконані весь Європейський союз та сама Україна. Натомість Москва каже, що впевнена у протилежному. У п’ятницю в Брюсселі намагалися розвіяти її побоювання, буцімто вільна комерція та спільний європейсько-український ринок «вдарить» по економіці Росії.

Російська Федерація намагається ветувати ратифікацію та впровадження Угоди про асоціацію і ЗВТ, пишуть деякі європейські видання. Якщо послухати європейських дипломатів, то вони відверто кажуть, що Москва досі активно домагалася відкладення підписання українсько-європейської угоди. «Нині, коли це вже зроблено, росіяни шукають шляхи для відтягування її ратифікації та впровадження», – додають дипломати.

У тристоронніх консультаціях брали участь голова українського МЗС Павло Клімкін, міністр мінекономрозвитку Росії Олексій Улюкаєв та єврокомісар з питань торгівлі Карел Де Гюхт.

Павло Клімкін
Павло Клімкін

Керівник МЗС України повідомив, що на переговорах йшлося не про проблеми, а про ризики, які, на думку росіян, може спровокувати вільна торгівля з ЄС. Натомість можливих змін до угоди на вимогу Росії взагалі не обговорювали.

Ніякі зміни до тексту угоди чи до її змісту жодним чином нами не обговорювалося, і це, до речі, закріплено у нашій спільній декларації
Павло Клімкін

«Ми говоримо виключно про імплементацію Угоди про асоціацію. Ніякі зміни до тексту угоди чи до її змісту жодним чином нами не обговорювалося, і це, до речі, закріплено у нашій спільній декларації», – наголосив керівник МЗС України.

Є «чутливі зони», тож із чинністю угоди слід зачекати – Росія

Тим часом російський міністр, хоч і уникав слова «вето», не приховував того, що Росія налаштована рішуче.

Олексій Улюкаєв
Олексій Улюкаєв

«Ми наполягаємо на тому, що до того часу, доки наявні зони ризику не будуть прояснені, Угода про асоціацію не повинна набувати чинності», – сказав міністр Олексій Улюкаєв.

Згадані «чутливі зони» – це, зокрема, технічне регулювання окремих сфер торгівлі між Україною та Росією й тарифне регулювання. Представники Кремля застерігають, що впровадження ЗВТ призведе до значних втрат, бо може викликати неконтрольований потік висококонкурентних європейських товарів на ринок Росії.

Україна, зі свого боку, заявляє, що готова на організацію консультаційного механізму, однак відкидає будь-які спроби та натяки з боку російських очільників, що треба вносити зміни до змісту Угоди про асоціацію.

Київ і Москва згодні на «консультаційний механізм»

Європейський комісар із торговельної політики Карел Де Гюхт, зі свого боку, був налаштований позитивно. Він каже, що наступний перегляд потенційних ризиків на рівні міністрів та з його участю відбудеться 12 вересня. А до того часу вестимуться переговори на рівні українських та російських експертів.

Карел Де Гюхт
Карел Де Гюхт

«Росія до наступного тижня надасть точний список занепокоєнь чи потенційних ризиків. На його основі вестимуться консультації між українцями та росіянами для можливого знаходження рішень», – заявив Де Гюхт.

«Усі проблемні питання віднині вирішуватимуться узгодженим Києвом та Москвою так званим «консультаційним механізмом» із участю експертів із обох боків та за допомоги ЄС, коли того вимагатиме ситуація», – додав єврокомісар.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG