Доступність посилання

ТОП новини

Українські вояки на АТО досі не мають офіційного статусу – депутат


Українські військові на бронетраспортері, Слов'янськ, 11 липня 2014 року
Українські військові на бронетраспортері, Слов'янськ, 11 липня 2014 року

Київ – Родичі пораненого на АТО десантника не можуть отримати офіційну довідку з лікарні про те, що з ним. Громадські активісти, що опікуються шпиталями, говорять, що такі випадки поодинокі, але «паперові проблеми» у військових визнають. Законопроект, який би врегульовував статус армії під час АТО, зараз намагаються розробити оборонний і правозахисний комітети Верховної Ради.

Ігор, десантник із Миколаївщини, отримав на АТО осколкове поранення очей і зараз лежить у київському військовому шпиталі. Сюди його привезли після операції на оці у Харкові, незабаром мають зробити ще одну. За словами його матері Валентини, зараз медичну допомогу хлопцю надають, він навіть знову почав бачити, але жодних офіційних довідок про те, що з ним, жінка отримати не може. Каже, у лікарні це мотивують розпорядженням «зверху».

«Попросила просто констатацію факту: що він такий-то, перебуває там-то і діагноз такий-то. Мені сказали: поки що жодних довідок не даємо», – зауважує Валентина.

У «Волонтерській сотні», яка, серед іншого, допомагає пораненим бійцям, говорять, що проблеми з документами не є масовим явищем, однак радять військовим самим виявляти ініціативу щодо правильного оформлення своїх паперів, щоб мати змогу потім щось вимагати від держави.

Волонтерка Інна розповіла: «Було таких декілька випадків, буквально декілька, коли пораненим писали не те, що у них є насправді, щоб потім не платити. Ті хлопці, що сміливіші, говорять відкрито, можуть відстояти себе, і є рідні, які не залишають хлопців у біді, то вони досягають свого. А всі папірці треба вибивати, то щось страшне з тими бумажками».

Парламент планує врегулювати статус армії на АТО спеціальним законом

Міністерство оборони заявляє, що військово-медична служба забезпечена усім необхідним.

Михайло Коваль
Михайло Коваль

Водночас, екс-міністр Михайло Коваль раніше говорив про хаос на АТО через добровольців, деякі з яких не зареєстровані у списках військових частин, і ці люди не можуть отримати офіційно ні обладнання від Міноборони, ані потім пільг як учасники бойових дій.

Валерій Пацкан
Валерій Пацкан

Проблему із офіційним статусом визнають і у Верховній Раді. У частини військових на АТО не оформлено відрядження або немає відміток у військових квитках, що вони належать до тієї чи іншої частини і беруть участь в антитерористичній операції, розповів Радіо Свобода голова парламентського комітету з прав людини Валерій Пацкан, який нещодавно повернувся зі Слов’янська.

«Не було запроваджено надзвичайного стану. Антитерористична операція передбачає дію спеціальних підрозділів МВС та СБУ, але у нас, на превеликий жаль, іде війна, і статус тих, хто був домобілізований до Збройних сил і тих, хто поповнив лави Національної гвардії, потрібно врегулювати».

За словами Пацкана, зараз його комітет спільно з комітетом оборони розробляє відповідний законопроект. Там, зокрема, повинно бути закріплене право на статус учасника бойових дій, «банківські канікули», тобто ненарахування відсотків по кредитах, і пільги.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG