Доступність посилання

ТОП новини

Можливі корупційні дії під час АТО перевірить спеціальна комісія


Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Київ – Використання коштів на армію буде контролювати спеціальна урядова комісія. Про її створення заявив у середу прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Водночас, громадські активісти говорять про те, що попри теперішні зусилля армійського керівництва забезпечити військових усім необхідним, на це їм будуть потрібні місяці.

Кабмін відправить в зону АТО комісію, щоб вона доповідала йому по телефону, як використовуються виділені на оборонний комплекс бюджетні кошти. Про це прем’єр-міністр Арсеній Яценюк сказав у середу, відкриваючи засідання уряду. За його словами, до складу комісії увійдуть представники міністерств оборони, соціальної політики і охорони здоров’я та державної фінансової інспекції.

«Перший заступник міністра оборони відсторонений від виконання обов’язків, і ми будемо ухвалювати кадрові рішення», – додав Яценюк.

Причини невикористання коштів, які є на рахунках профільного міністерства, буде з’ясовувати також радник президента Юрій Луценко. Про таке доручення, зокрема, він написав на своїй сторінці у Facebook.

Армія отримала 134 мільйони допомоги – Коваль

Михайло Коваль
Михайло Коваль

Станом на сьогодні українська армія отримала 134 мільйони гривень благодійної допомоги, із них використано 22, зазначає виконувач обов’язків міністра оборони Михайло Коваль. За його словами, на них купили спальники, берці, простирадла, ковдри і матраци, а також медикаменти та медичне обладнання. Планується закупити десять тисяч кевларових шоломів, із них дві тисячі – до 7 липня, а решта – до 20-го, додав міністр.

«Ми щодня отримуємо за угодою 250 бронежилетів, – доповідає він. – Міністерство оборони забезпечило майже 15 тисяч бронежилетів. Дві тисячі у нас на сьогодні ще готово, ми відправимо», – зазначив Коваль.

Водночас, за словами керівника Міноборони, окрім Збройних сил і Нацгвардії в антитерористичній операції беруть участь добровольці, деякі з яких не зареєстровані у списках військових частин, і ці люди не можуть отримати офіційно ні обладнання від Міноборони, ані потім пільг як учасники бойових дій. Тому створюється хаос, визнає міністр.

Нині міністерство й справді намагається залатати ті дірки, які створювалися в оборонному комплексі України за всі роки незалежності, але треба враховувати те, що через мобілізацію армія зросла майже удвічі, тож для здійснення цих планів урядовцям будуть потрібні місяці, зауважує координатор групи волонтерів «Крила фенікса» Юрій Бірюков. Він каже, зокрема, що міністерство направило в зону АТО бронежилети, однак у тому, що їх і справді 15 тисяч, сумнівається.

Із кожною втратою бронетехніки та всього іншого списується дуже багато розкраденого за минулі роки
Юрій Бірюков

Тому ідею уряду перевіряти використання коштів Бірюков схвалює.«Певно що зараз із кожною втратою бронетехніки та всього іншого списується дуже багато розкраденого за минулі роки. Складно говорити про це на рівні фактів, тому що треба рахувати і порівнювати, скільки БТРів дійсно підпалили в зоні АТО, а скільки Міноборони списало як підпалені в зоні АТО», – зазначає Бірюков.

Загалом, уряд ініціює десять антикорупційних кроків, серед яких на найближчі шість місяців планується переатестація усіх суддів, розробка законодавства щодо Антикорупційного бюро та посилення відповідальності за хабарництво та службові зловживання. Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко. Окрім того, він анонсував нові закони про міліцію і прокуратуру, а також створення державного бюро розслідувань.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG