Доступність посилання

ТОП новини

Голова МЗС: питання членства України в НАТО нема на порядку денному на сьогодні


Павло Клімкін, архівне фото
Павло Клімкін, архівне фото

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін вкотре підтвердив в оприлюдненому в суботу інтерв’ю російському виданню «Коммерсант», що «стосовно міфів про можливе членство України в НАТО, то тут ми маємо чітку позицію: на сьогоднішній день цього питання в порядку денному немає».

Але на зауваження кореспондента, що «сьогодні немає, завтра є», Клімкін відповів, що «порядок денний, очевидно, може змінюватися».

Як приклад він навів Росію, яка спершу не була членом об’єднання країн, що розвиваються, відомого за скороченням BRICS, а тепер російський президент летить на саміт цього об’єднання до Бразилії. «Через п’ять років, може, ще якась структура з’явиться», – сказав український міністр.

«Я просто говорю про те, що питання про членство України в НАТО зараз не обговорюється. А не обговорюється воно тому, що в українському суспільстві немає консенсусу з цього питання. А поки його не буде, руху в цьому напрямку неможливо уявити», – сказав міністр закордонних справ України в інтерв’ю російському виданню.

Останнім часом, після початку російської агресії проти України, в державі все гучніше лунають думки про необхідність вступу України до Північноатлантичного союзу. За останнім опитуванням, проведеним у всіх регіонах України, крім Криму, на початку червня, 54 відсотки опитаних висловилися за це, проти були 32 відсотки. Відсоток прихильників вступу України до НАТО швидко зростає: ще у травні за вступ були майже 37 відсотків опитаних, а проти майже 42 відсотки. Наприкінці березня – на початку квітня ці цифри складали майже 36 відсотків за при майже 48 проти. У грудні 2012 року, для порівняння, вступ України до НАТО підтримували тільки 19 відсотків опитаних українців, не підтримували майже дві третини.

На Заході, знаючи про різко негативне ставлення Росії до перспективи вступу України до НАТО, заявляють, що зараз розмови про це не на часі.

2010 року, відразу після приходу до влади тодішнього президента Віктора Януковича, Україна офіційно відмовився від попереднього курсу на вступ до НАТО. Це рішення чинне досі.

При цьому 2004 року той самий Янукович, тоді прем’єр-міністр, розробив план вступу України до НАТО до 2008 року. Тоді, за президента Леоніда Кучми, під керівництвом Віктора Януковича була розроблена Стратегія економічного та соціального розвитку України «Шляхом європейської інтеграції» на 2004–2015 роки, яка передбачала, що «Україна, здійснюючи проголошений зовнішньополітичний курс на євроатлантичну інтеграцію, ставить перед собою мету – потрапити в найближчу хвилю розширення НАТО» – як мовилося в документі, можливо, вже 2008 року.

Вступ країни до НАТО не вимагає згоди більшості її населення. Із країн-членів НАТО тільки дві – Угорщина і Словенія – проводили напередодні вступу референдум про це; всі інші вступали без отримання окремої згоди народу. При цьому в Угорщині за вступ до НАТО проголосували 85% учасників референдуму, але тільки 49,25% від загальної кількості виборців. У Словенії за вступ до НАТО були 66% учасників референдуму і лише 39% від усіх виборців. Крім того, Грузія, яка прагне вступити до Північноатлантичного союзу, вже провела референдум про це, на якому такий вступ підтримали 77% учасників, або 43% від усіх виборців. У всіх трьох випадках число голосів проти було менше, ніж голосів за.

XS
SM
MD
LG