Доступність посилання

ТОП новини

Рада з прав людини при президентові Росії справою Надії Савченко не займається – Федотов


Плакат МЗС України на захист Надії Савченко
Плакат МЗС України на захист Надії Савченко

Рада при президентові Росії з розвитку громадянського суспільства і прав людини не займається вивченням справи української громадянки Надії Савченко, звинуваченої Росією у вбивстві двох їхніх журналістів. Про це повідомив в ефірі «Ехо Москви» радник президента Росії і голова Ради з розвитку громадянського суспільства і прав людини Михайло Федотов.

«Савченко ми не займалися, тому що по Савченко до нас звернень не було ні від кого», – сказав Федотов.

За його словами, уповноважена Верховної ради з прав людини Валерія Лутковська зверталася у зв'язку зі справою Савченко до російського омбудсмена Ели Памфілової та уповноваженого з прав людини у Воронезькій області Тетяни Зражевської.

«Якби вона звернулася до нас, ми б займалися цим», – сказав Федотов.

В ефірі Радіо Свобода уповноважена Верховної ради з прав людини Валерія Лутковська підтвердила, що звернулася до російської колеги у справі Надії Савченко:

«Є мій лист до російського омбудсмана, який містить не тільки занепокоєння з приводу того, що людина опинилася на території Російської Федерації невідомо яким чином, але й чітку розстановку акцентів стосовно того, що це було викрадення людини, громадянина іншої держави, і наполегливе прохання організувати мою особисту зустріч з Надією».

Надія Савченко, офіцер-льотчик, брала участь в антитерористичній операції як доброволець і потрапила в полон до сепаратистів під Луганськом 18 чи 19 червня, тепер вона перебуває під вартою у Воронежі, де звинувачена у причетності до загибелі під Луганськом російських тележурналістів, які, нелегально прибувши на територію України, у складі групи збройних бойовиків-сепаратистів висвітлювали їхній напад на українських військових.

Російські слідчі стверджують, що українську льотчицю затримали після того, як вона сама в’їхала до Росії «без документів під виглядом біженки». Українська влада заявляє, що Савченко викрали сепаратисти на Донбасі і потім передали російській владі. В Україні порушили кримінальну справу про викрадення Надії Савченко.

У ЄС вже заявили, що занепокоєні ув’язненням у Росії української військової льотчиці.

XS
SM
MD
LG