Доступність посилання

ТОП новини

Війна на Сході. Про що пишуть луганці у своїх постах у соцмережах?


Пошкоджена будівля внаслідок бойових дій, Луганськ, 8 липня 2014 року
Пошкоджена будівля внаслідок бойових дій, Луганськ, 8 липня 2014 року

Ті жителі Луганська, хто досі не виїхав із міста, часто стають свідками блокувань та обстрілів сепаратистами житлових масивів. Вони публікують на своїх сторінках у соцмережах інформацію, фото та відео про останні події. Що про життя в Луганську пишуть у своїх постах місцеві жителі, чи безпечно знімати відео та фотографувати у місті, що патрулюється сепаратистами? Луганці розповіли про це Радіо Свобода.

Луганець Андрій – один із перших, хто у себе на сторінці у Фейсбуці повідомив про обстріл вулиці Оборонної. Все тому, що його будинок розташований по-сусідству з тим, куди влучила міна. Андрій не розгубився, увімкнув камеру на телефоні та відзняв вибиті стіни та шибки ураженого будинку. Всю інформацію про обстріли та наслідки руйнувань чоловік послідовно викладає в соцмережах.

«Зараз я бачу багато людей із камерами. Просто пересічні громадяни, які дістають мобільний телефон і фіксують. До мене не було ніяких нарікань, навпаки, мене запрошували, мене вважали, мабуть, за журналіста», – розповідає Андрій.

За словами Андрія, небезпечно знімати тільки тоді, коли поруч представники угруповання «ЛНР», яке в Україні визнане терористичним. Андрій розповів, що кілька днів тому чоловіки у військовій формі оточили його, помітивши в руках камеру. Вони погрожували автоматом і вимагали стерти записи, побоюючись поширення кадрів.

Чоловік розповідає, що через його фото- та відеозвіти у соцмережах його також намагались провокувати так звані «тролі». Це люди, які, прикидаючись патріотами, намагались вивідати координати його або інших проукраїнсько налаштованих людей. Вихід знайшовся відразу – підозрілих коментаторів Андрій видаляє з друзів.

Публікація текстової інформації під псевдонімом

Інший луганець Роман теж використовує свою сторінку в соцмережі як ресурс, щоб розповідати про події в Луганську. За його словами, зараз місцеві жителі майже не пересуваються містом, побоюючись обстрілів чи нападу сепаратистів. У своїх постах він також розповідає про настрої луганців.

«Від так званих «ополченців» нічого не чекають. Але і Україну при цьому не почали любити більше. Якби зараз українські війська увійшли в місто, то травневої ситуації, коли люди кидались під танки військових, не було би. Люди радіють будь-якій стабільній владі. Це ж стосується і російських військ», – розповідає чоловік.

На своїй сторінці у соцмережі він лише публікує текстову інформацію під псевдонімом. Він не публікує світлини чи відео, аби не наражати себе на небезпеку.

«Мені в будь-якому випадку не можна «світитись» перед так званими «ополченцями». Вони дуже стежать за тими, хто перебуває біля місця стрілянини з камерою чи фотоапаратом. Прізвище моє вони знають, можуть бути великі проблеми», – розповів Роман.

І Роман, і Андрій зазначають: вони розповідають про події в Луганську на своїх сторінках для, так би мовити, особистого піару. Для них це спосіб продемонструвати громадянську позицію, проживаючи в окупованому сепаратистами місті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG