Доступність посилання

ТОП новини

МЗС вимагає від Росії допустити українського консула до Надії Савченко


Українська військова льотчиця Надія Савченко
Українська військова льотчиця Надія Савченко

МЗС України закликає світову спільноту посилити тиск на Москву для звільнення утримуваних у Росії українців. Про це йдеться у повідомленні українського зовнішньополітичного відомства.

Попри численні звернення, Росія не дозволила українському консулу відвідати у слідчому ізоляторі російського Воронежа українську військову льотчицю Надію Савченко, йдеться у повідомленні МЗС.

«Закликаємо міжнародне співтовариство засудити систематичні протиправні дії Росії, спрямовані на порушення прав і свобод громадян України, а також посилити тиск на російську владу з метою звільнення і невідкладного повернення в Україну Надії Савченко та інших громадян нашої країни, які незаконно перебувають на території Росії», – мовиться у заяві МЗС України.

За повідомленням українського зовнішньополітичного відомства, українська сторона вказала Росії на грубе порушення нею універсальних норм міжнародного права у сфері дотримання прав і свобод людини, міжнародно-правових зобов’язань у відповідності з Віденською конвенцією про консульські відносини 1963 року і положень Консульської конвенції між Україною і Росією від 1994 року.

«МЗС України вимагає від російської сторони невідкладно допустити українського консула до Надії Савченко», – наголошує українське МЗС.

Як повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, сьогодні до військової льотчиці Надії Савченко, яка перебуває у СІЗО Воронежа, не пустили українського консула.

Надія Савченко, офіцер-льотчик, брала участь в антитерористичній операції як доброволець і потрапила в полон до сепаратистів під Луганськом 18 чи 19 червня. Днями з’ясувалося, що вона вже перебуває під вартою в Росії. Там вона звинувачена у причетності до загибелі під Луганськом російських тележурналістів, які, нелегально прибувши на територію України, у складі групи збройних бойовиків-сепаратистів висвітлювали їхній напад на українських військових. Російські слідчі твердять, що українську льотчицю затримали після того, як вона сама в’їхала до Росії «без документів під виглядом біженки». Українська влада заявляє, що Савченко викрали сепаратисти на Донбасі і потім передали російській владі. В Україні порушили кримінальну справу про викрадення Надії Савченко.

XS
SM
MD
LG