Доступність посилання

ТОП новини

Після АТО Україні доведеться позбуватися нелегальної зброї


Після АТО Україні доведеться позбуватися нелегальної зброї
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:04 0:00

Після АТО Україні доведеться позбуватися нелегальної зброї

Кіровоград – На Кіровоградщині один за одними сталися два гучних бізнес-конфлікти, у вирішенні яких фігурували озброєні чоловіки. Експерти стверджують, що можна навіть говорити про чергову хвилю спроб рейдерських захоплень, а все через те, що нині забагато зброї у вільному доступі.

В одному з випадків на Кіровоградщині люди, назвавшись бійцями батальйону «Азов», вимагали у керівника фермерського господарства віддати документи на підприємство, але селяни, члени кооперативу просто заблокували рейдерів і викликали правоохоронців. Жодних політичних, ідеологічних підґрунть у цьому конфлікті публічно не заявляли.

Натомість, про свою участь у іншому протистоянні гучно сповістив «Правий сектор». Заяву про захоплення Долинського нафтопереробного заводу у місті Долинська на Кіровоградщині вивісили на своєму сайті того ж дня, як дніпропетровські активісти взяли підприємство під контроль. Свої дії обґрунтували тим, що так перекрили джерело матеріальної підтримки сепаратистів, адже завод належить близькому до «сім’ї» Януковича донецькому бізнесмену Руслану Циплакову. Усі дев’ятеро активістів «Правого сектору», за словами керівника, прибули на підприємство із зони АТО, а як зайшли в приміщення, одразу викликали СБУ. Запевняють, що не мали бажання наживи чи рейдерського захоплення. Слідчих, які затримали активістів, їх колеги звинуватили у потуранні сепаратизму і у нерозкритті злочину.

«Ми викрили кримінальну, злочинну, криваву за своєю суттю схему фінансування терористичної діяльності, яка здійснювалась з використанням Долинського нафтопереробного заводу, його економічних потужностей. Ми знаємо, що пальне з Долинського нафтопереробного заводу спрямовувалось на потреби бронетехніки «ДНР», – заявив керівник Дніпропетровського осередку «Правого сектора» Андрій Денисенко.

Під обласною прокуратурою в Кіровограді активісти «Правого сектора» влаштували пікет і вимагали відставки прокурора області. Натомість правоохоронці стверджують, що провадження за розбій порушили обґрунтовано. Кажуть, що при обшуку у чоловіків знайшли 1,5 мільйлона гривень з сейфу заводу. Як ці кошти з’явилися в активістів, керівник дніпропетровського осередку двічі коментував по-різному.

«Це особисті кошти наших хлопців, зокрема, адвоката, наскільки я розумію», – запевнив Андрій Денисенко, а іншим разом пояснив, що на місці подій не був, але певен, що активісти не мали жодних злочинних намірів, а з’ясовувати походження грошей мають слідчі.

Зброя, якою вирішують конфлікти – нелегальна

Прокуратура спростовує те, що «Правий сектор» звертався до СБУ по допомогу у розкритті злочинної схеми підтримки сепаратистів. За попередніми результатами розслідування, не підтвердився і сам факт зв’язку підприємства з сепаратистами. А однозначну немирність намірів в обох випадках доводить арсенал зброї, який намагалися залучити при вирішенні конфлікту.

«Пістолет належить львівському міському відділу міліції. Був викрадений у лютому 14-го року. Ще один пістолет належить потерпілому, який безвісти зник на Запоріжжі. Інший пістолет проходить по розбійному нападу на території Тернопільської області», – перераховує одиниці зброї кримінального походження заступник прокурора області Микола Салюк.

Експерти припускають, що спроби збройних розв’язань бізнес-конфліктів можуть почастішати.

«Вони ж чому так роблять? Тому що хаос. У них є якась думка і вони можуть міліцію проігнорувати. Я гадаю, що це швидко повинно припинитися. Кожна область має знайти механізм як вирішувати такі проблеми оперативно», – стверджує політолог Денис Богуш.

Політолог вважає, що локалізація таких дрібних випадків під силу правоохоронцям. Але вже незабаром після завершення антитерористичної операції на сході країни, українське суспільство стоятиме перед викликами, які зможе подолати тільки зачистивши країну від нелегальної зброї.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG