Доступність посилання

ТОП новини

Страсбурзький суд бере справу Савченко як пріоритетну – захисник


Надія Савченко (фото: tsn.ua)
Надія Савченко (фото: tsn.ua)

Європейський суд із прав людини ухвалив у вівторок узяти до розгляду як пріоритетну заяву у справі української льотчиці Надії Савченко проти Росії, повідомила представник її інтересів, юрист Валентина Теличенко.

Вона оприлюднила у фейсбуці копію листа з секретаріату Страсбурзького суду, який став відповіддю на подану в понеділок заяву.

Як мовиться в листі, суд звернувся до уряду-відповідача з проханням протягом тижня, до 22 липня, подати інформацію про факти цієї справи і відповіді на питання Страсбурзького суду.

За словами Теличенко, питання стосуються того, як потрапила Надія Савченко до російського слідчого ізолятора, на яких підставах та чому досі не було надано можливості зустрітися з консулом України. Також суд зобов’язав уряд Росії поінформувати про умови утримання української льотчиці.

«Дуже сподіваюся, що така швидка реакція ЄСПЛ стане запорукою того, що Надія скоро буде в Україні. Ілюзій щодо Путіна немає, боротися за повернення Надії Савченко треба, використовуючи всі політико-правові засоби, ЄСПЛ як правовий інструмент захисту прав людини серед них», – написала Валентина Теличенко.

Надія Савченко, офіцер-льотчик, брала участь в антитерористичній операції як доброволець і потрапила в полон до сепаратистів на сході України в середині червня. Минулого тижня з’ясувалося, що вона перебуває під вартою в Росії. Там її звинуватили у причетності до загибелі під Луганськом російських тележурналістів, які, нелегально прибувши на територію України, у складі групи бойовиків висвітлювали їхній напад на українських військових. Українська влада заявляє, що Савченко викрали терористи на Донбасі і потім передали російській владі. В Україні порушили кримінальну справу про викрадення Надії Савченко.

XS
SM
MD
LG