Доступність посилання

ТОП новини

Бійці АТО: частина тримає оборону, частина – наступає


Українські військові у таборі недалеко від Ізюма під час підготовки до ротації у Донецьк, 15 липня 2014 року
Українські військові у таборі недалеко від Ізюма під час підготовки до ротації у Донецьк, 15 липня 2014 року

Київ – Українські вояки перебувають під артилерійським обстрілом у прикордонних районах Луганщини та Донеччини, частина з них в оточенні, повідомляли Радіо Свобода родичі бійців та військові капелани. Керівництво МВС запевняє, що тривають бої, але без оточення. В РНБО факт оточення частини сил АТО у прикордонні підтверджують. З іншого боку, в околицях Луганська, де триває головний наступ української армії та Нацгвардії, вояки повідомляють про успіхи.

Підрозділи трьох українських аеромобільних бригад Збройних сил опинилися в оточенні біля українсько-російського кордону на Луганщині в районі селища Ізварине, де розташований найбільший прикордонний пропускний пункт в регіоні. Про це повідомила Радіо Свобода Марина Коваль, сестра одного з бійців 79-ї бригади.

«Три бригади, 24-та, 72-га і 79-а – в оточенні. Їх обстрілюють артилерія і терористи з українського боку, і російські військові з-за російського кордону. Сепаратисти бомблять переправу (через річку велика Кам’янка – ред.). Якщо розбомблять – оточення буде повним, – хвилюється жінка. – Я говорила з братом після 12:00, на той час підмога до них не прийшла. Брат дав зрозуміти, що без підмоги їх знищать. Бійцям роздали по три магазини набоїв, вони мають три зенітки і гармату 1962 року випуску. І все. Підмоги не очікується».

Марина прокоментувала й інформацію про те, що в південно-східних районах Луганщини почала діяти українська авіація. За її словами, бійці 79-ї бригади не бачать українських літаків, лише безпілотники з боку російського кордону, які, на думку українських вояків, коригують вогонь по них.

В РНБО підтвердили інформацію про бій та оточення. І повідомили також, що колонна підмоги, яка рухалася в бік Ізвариного, наскочила на засідку та прийняла бій.

Я знаю що робити, але для цього нема важкої зброї – офіцер під Маринівкою

Вночі один із військових капеланів сил АТО повідомив Радіо Свобода, що потужної танкової атаки та артобстрілу зазнали й ті бійці 79-ї бригади, які прикривають кордон із Росією в селі Маринівка Шахтарського району Донецької області.

«Їх атакують і від кордону, і з тилу – з боку села Степанівка, українські бійці потерпають без підтримки важкої артилерії, мають лише легку стрілецьку зброю та міномети. Командир одного зі взводів 79-ї бригади біля Маринівки повідомив, що бійці знаходяться в окопах, і що він боїться за їхнє життя. Він знає, як відбити атаку, але не має для цього важкого озброєння. Крім того, бійці воюють незмінно три місяці, половина з них загинули або поранені. Вояки впевнені, що вогонь коригують за сигналом їхніх мобільних телефонів, тому вони більшість часу тримають їх вимкненими», – розповів капелан.

Інформація про оточення українських бійців біля Ізвареного та відсутність підмоги в Маринівці викликали хвилю обурення в соцмережах. Частина користувачів закликають пікетувати силові відомства з вимогою негайно вирішити проблему.

Арсен Аваков
Арсен Аваков

Зі свого боку міністр внутрішніх справ Арсен Аваков наголосив, що в Ізвариному та в Маринівці триває бій, однак він не має інформації про оточення українських частин. В Міноборони визнають, що ситуація в цих та в інших районах на території АТО є напруженою, однак за словами речників відомства, всі раніше звільнені населені пункти та території залишаються під контролем українських сил.

Надвечір 16 липня радник міністра оборони Олександр Данилюк у соцмережах запевнив: атаку на десантників у Марінивці відбили. Загалом у різних районах АТО авіація 16 липня діяла 12 разів, повідомляють в Міноборони.

Олександр Данилюк
Олександр Данилюк

«По бандформуваннях терористів була застосована авіація. Загиблих серед українських військовослужбовців немає. Поранені були евакуйовані для надання їм медичної допомоги», – заявив Данилюк.

Тим часом міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що під Маринівкою загинув командир роти спецпризначення Богдан Завада, який перед цим знищив 10 екстремістів та їхній БТР.

Батальон «Айдар» готовий іти в наступ

Водночас у північній частині антитерористичної операції втрати українських вояків мінімальні, й вони готові до наступу на Луганськ. Про це заявив у коментарі Радіо Свобода виконувач обов’язків мотострілецького відділення батальйону територіальної оборони «Айдар» Євген Дикий.

«Тривають інтенсивні бої в районі селища Металіст біля Луганська. Але бої безконтактні: ми не застосовуємо стрілецької зброї, це радше артилерійська дуель. Останні дні втрат не було. Чотири дні тому загинула частина розвідгрупи, яка наскочила на протитанкову міну. Ми забезпечили собі тактичні переваги. В зоні наших дій ніхто з українських вояків не перебуває в оточенні, чого не можна сказати про групування терористів. Єдине питання, яке нас хвилює – коли почнемо просуватися далі», – розповів боєць батальйону «Айдар».

На офіційній карті бойових бій від РНБО за середу зона від Металіста до Луганська позначена як основний напрямок атаки сил АТО.

Раніше президент Петро Порошенко заявив, що АТО має змінити тактику, щоб звузити зону операції та створити вільну від екстремістів зону на кордоні.

Водночас в РНБО повідомляють про факти артилерійського обстрілу українських військових з-за російського кордону. Державна прикордонна служба виявила в прикордонній зоні «Амвросіївка» (це недалеко від села Маринівка) сліди установки «ГРАД», яка заїхала через російський кордон, відстріляла боєзапас та повернулася на російську територію. Перед тим невідомі засипали частину прикордонного рову у цьому місці, повідомляють прикордонники. Зі свого боку, НАТО, посилаючись на супутникові дані, підтвердило, що мали місце факти обстрілу по українській авіації та позицій АТО з території Росії.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

XS
SM
MD
LG