Доступність посилання

ТОП новини

ЄС готує список для розширення санкції проти Росії – рішення Європейської ради


Голови урядів та держав ЄС доручили Раді закордонних справ Євросоюзу підготувати до кінця липня перший список компаній та осіб, щодо яких будуть запроваджені санкції. У список потраплять ті, хто фінансово та матеріально підтримує дії проти суверенітету й територіальної цілісності України. Про це йдеться у висновках Європейської ради, що 16 липня відбулася в Брюсселі.

Крім того, Рада доручила розглянути можливість запровадження санкцій проти осіб та компаній, які фінансово і матеріально підтримують російських можновладців, відповідальних за анексію Криму й дестабілізацію сходу України.

ЄС також заморожує будь-які нові програми фінансової підтримки для Росії від Європейського інвестиційного банку і координуватиме зусилля країн-членів з тим, щоб заморозити фінансування нових програм для Росії Європейським банком реконструкції та розвитку.

Запровадження санкції проти Росії оголосили і Сполучені Штати. За повідомленням Міністерства фінансів США, санкції стосуватимуться кількох провідних російських банків і енергетичних компаній.

Йдеться, зокрема, про державі російські компанії «Роснєфть», державний банк «Внєшекономбанк», компанію «Новатек», яка займається видобутком газу, «Газпромбанк», який є фінансовим підрозділом російського енергетичного монополіста «Газпрому».

Окрім цього санкції будуть запроваджені ще проти п’яти росіян – Сергія Бесєди, керівника п’ятої служби ФСБ, віце-спікера Держдуми Росії Сергія Невєрова, міністра у справах Криму Олега Савельєва та радника російського президента Володимира Путіна Ігоря Щеглова.

XS
SM
MD
LG