Доступність посилання

ТОП новини

Фігурантка «Болотної справи» розповіла про два роки під домашнім арештом


Російський ОМОН затримує Олександру Духаніну під час «Маршу мільйонів» в Москві у травні 2012 року
Російський ОМОН затримує Олександру Духаніну під час «Маршу мільйонів» в Москві у травні 2012 року

Російський суд продовжив домашній арешт опозиціонера Костянтина Янкаускаса, соратника Олексія Навального, до 17 жовтня. Його звинувачують у привласненні добровільних пожертвувань. Під домашнім арештом Янкаускас перебуває ще з 11 червня. Інша російська опозиціонерка, фігурант «Болотної справи» Олександра Духаніна розповіла Радіо Свобода про власний дворічний домашній арешт і особистий досвід, який вона за цей час отримала.

– Єдиний особистий досвід, яким я можу поділитися, – це як не померти з нудьги за два роки під домашнім арештом. Це, мабуть, все, чим я можу допомогти тим, хто опинився в подібній ситуації. Тут імпровізація – найкращий спосіб. Я багато чим займалася, зараз навіть все не згадаю. Серед основного читання, малювання, заняття спортом, просто балаканина з родичами. Багато чого можна робити, аби у людини була фантазія. Ще навчилася терпінню, напевно, більш грамотно слова підбирати. Навчилася бути трохи обережнішою – цьому вчить досвід спілкування зі співробітниками поліції.

– Чи мали Ви доступ до комп’ютера?

– Ні, інтернетом користуватися було не можна, як і телефоном, взагалі будь-якими засобами зв’язку. З людей я могла спілкуватися тільки з родичами, які прописані безпосередньо в моїй квартирі.

– Але за цей час Вам вдалося вийти заміж.

– Все не так складно. З документами тяганина, треба отримувати дозвіл у судді, але це не складніше, ніж вийти заміж в СІЗО. Ми були в ЗАГСі, мені дали дозвіл, що я можу сама, без супроводу туди поїхати. Мені навіть дали дві години прогулянки.

– За Вами стежили? Чи браслета, який Ви мали на нозі було достатньо?

– У цього браслета просто є апарат, його база, на ньому є дві лампочки. Браслет працює на певному радіусі, і якщо я виходжу за цей радіус – 200 метрів, – тобто покидаю межі квартири, наприклад, лампочка гасне, а якщо вона горить, значить, я в межах радіусу. Все просто. Ніякого GPS там немає.

– Тобто Ви могли вийти в під’їзд і прогулятися навколо будинку?

– Я, звичайно, не пробувала, але теоретично, в принципі, могла б, якби це входило в радіус. За два роки у мене не було жодного порушення режиму, я цілеспрямовано намагалася вибудувати певне ставлення, щоб до мене була довіра. Тому що Федеральна служба покарань і з умовним терміном мене контролює, грубо кажучи. І мені це вдалося. Те, що у мене не було жодного порушення, відіграло роль і на суді.

Матеріал підготували Мумін Шакіров та Анна Шаманська.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG