Доступність посилання

ТОП новини

Реакція світу на літак: незалежне розслідування і покарання винних


Члени Ради безпеки ООН хвилиною мовчання вшанували загиблих у «Боїнгу-777», Нью-Йорк, 18 липня 2014 року
Члени Ради безпеки ООН хвилиною мовчання вшанували загиблих у «Боїнгу-777», Нью-Йорк, 18 липня 2014 року

Світ реагує на трагедію у небі над Донбасом, в результаті якої загинуло 298 пасажирів та членів екіпажу. На борту були переважно громадяни Нідерландів, а також багато малайзійців, австралійців, були також британці, бельгійці, громадяни інших країн. Рада безпеки ООН провела спеціальне засідання через катастрофу. Світ закликає також до незалежного і швидкого розслідування.

Президент США Барак Обама назвав збиття літака «глобальною трагедією», адже, за його словами, азійський авіалайнер був збитий в європейському небі. У світі висловлюють жах від масштабів трагедії і співчувають родичам загиблих.

Марк Рютте
Марк Рютте

Найбільше в скорботі Нідерланди, адже на борту було майже 190 нідерландців. Багато світових лідерів – включно з президентом Петром Порошенком – зателефонували нідерландському прем’єрові Марку Рютте і висловили свої співчуття.

«Стався найтемніший сценарій – нас вразила найбільша авіакатастрофа в нідерландській історії. Всі Нідерланди в шоці через цю надзвичайно драматичну подію. Ми подумки з родичами загиблих, які в скорботі», – сказав нідерландський прем’єр.

Міністр транспорту Малайзії Ліов Тонг Лай відповів на запитання, чому літак «Малайзійських авіаліній» летів саме тим маршрутом над Східною Україною. За словами міністра, це традиційний маршрут усіх авіакомпаній, які здійснюють трансконтинентальні польоти між Європою та Південно-Східною Азією.

«Міжнародна асоціація авіатранспорту заявила, що простір, яким рухався літак не мав обмежень. 15 із 16 авіакомпаній азійсько-тихоокеанського регіону використовують цей маршрут над Україною. Європейські компанії також літають цим маршрутом в тому авіапросторі», – сказав малайзійський міністр.

Незалежне розслідування

Саманта Павер
Саманта Павер

Під час дебатів на Раді безпеки ООН посол США при ООН Саманта Павер поклала вину за збиття літака на проросійських бойовиків на Донбасі. Вона зауважила, що сепаратисти вже вихвалялася тим, що мають в своєму арсеналі зенітно-ракетні комплекси «Бук» і вихвалялися в соцмережах збиттям літака, а потім ті вихваляння прибрали.

Також вона звернула увагу, що навряд чи самі сепаратисти були в змозі оперувати все ж таки непростими в управлінні ракетним комплексом. Тому не виключена, на думку представника США в ООН, допомога російських фахівців. За словами Павер, Україна має такі комплекси на озброєнні, але вони не було дислоковані у тому регіоні.

Павер також звернула увагу на те, що українські сили протиповітряної оборони не використовували свої засоби, навіть коли проросійська військова авіація робила в вторгнення в український авіапростір під час конфлікту на Донбасі.

Президент США Барак Обама у свій заяві нагадав, що не вперше на Східній Україні збивають літаки – і до цього це були саме українські військові літаки, по яких стріляли.

Тоні Ебботт
Тоні Ебботт

Прем’єр Австралії Тоні Аббот не погодився з заявами, які лунають з Москви, що винна в усьому Україна, бо це сталося в її авіапросторі.

«Ми всі знаємо про проблеми в Україні. І ми знаємо, на кому переважно лежить вина за ці проблеми. Якщо Росія буде говорити, що вона не має нічого спільного з цими проблемами через те, що це сталося в українському авіапросторі, чесно кажучи, це не витримує ніякої критики», – сказав глава уряду Австралії.

У світі лунають заклики, щоб розслідування причин трагедії було міжнародним і незалежним, також наголошується, що важко проводити розслідування подібного плану в зонах конфліктів.

«Якщо, – а це виглядає можливим, – літак був збитий, тоді ті, хто винний у цьому, мають відповісти за це, і ми не повинні гаяти часу для досягнення цього», – заявив британський прем’єр Дейвід Камерон.

Сильніші санкції Заходу?

Анґела Меркель
Анґела Меркель

У канцлера Німеччини Анґели Меркель запитали, чи авіаційна трагедія не стане підставою для сильніших санкцій проти Росії з боку Заходу. Німецький канцлер відповіла, що після авіаційної трагедії минуло лише 24 години і рано ще робити висновки.

Але німецький канцлер – як і президент Обама – закликала до негайного перемир’я на Донбасі. «Ми маємо розпочати незалежне розслідування якнайшвидше. Перемир’я потрібне для цього і щоб відповідальні постали перед законом», – сказала німецький канцлер.

А представник США в ООН Саманта Павер закликала у вступі на Раді безпеки: «Росія має зупинити цю війну!»

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG