Доступність посилання

ТОП новини

СБУ: «Бук», який збив малайзійський лайнер, привезли з Росії з екіпажем


На місці катастрофи, фото 19 липня 2014 року
На місці катастрофи, фото 19 липня 2014 року

Служба безпеки України має беззаперечні докази того, що літак «Боїнг-777» «Малайзійських авіаліній» збито над Донбасом із застосуванням зенітно-ракетного комплексу «Бук-М», який був переправлений до України з Росії разом із екіпажем, повідомив у суботу начальник департаменту контррозвідки СБУ Віталій Найда на брифінгу в кризовому медіа-центрі.

«СБУ здійснює заходи в межах слідства та отримує безперечні докази причетності до теракту російських громадян», – сказав Найда. Він запевнив, що докази вже передані усім міжнародним партнерам Служби, повідомляє прес-центр СБУ.

Представник СБУ також повідомив, що російська сторона «дала вказівку терористам вивезти з України усі пускові установки «Бук-М».

18 липня о 2-й годині ночі в Луганській області кордон із Росією перетнули два тягачі, на кожному з яких була пускова установка «Бук-М». О 4-й ночі цього ж дня держкордон перетнули ще три тягачі – одна порожня платформа, на одній була пускова установка, і на останній була бойова машина, ймовірно, з модулем управління.

становку «Бук», на якій уже немає однієї ракети, везуть біля міста Краснодона до кордону з Росією на світанку 18 липня 2014 року)

Найда наголосив, що Росія робить спроби приховати докази своєї безпосередньої причетності до теракту, мовиться в повідомленні.

Крім того, Віталій Найда повідомляв, що місце пуску зенітної ракети вже встановлено: це сталося поблизу селища Сніжне Донецької області.

Літак авіакомпанії «Малайзійські авіалінії», що летів рейсом Амстердам (Нідерланди) – Куала-Лумпур (Малайзія), зазнав катастрофи 17 липня на сході України. Загинули 298 осіб. СБУ розпочала кримінальне провадження за статтею «теракт». Крім того, СБУ опублікувала записи розмов бойовиків, із яких випливає, що «Буки» вони отримали з Росії і що літак збили саме їхні люди. За словами фахівців, необхідні кваліфіковані професіонали, щоб впоратися з цими зенітно-ракетними комплексами.

СБУ перехопила розмову бойовиків групи Безлера про збитий пасажирський літак

Здобуті СБУ переговори бойовиків щодо зенітно-ракетного комплексу «Бук-М»

XS
SM
MD
LG