Доступність посилання

ТОП новини

Президент Франції закликає Україну відновити контроль над своєю територією


Президент Франції Франсуа Олланд, із яким розмовляв у суботу телефоном президент України Петро Порошенко, закликав Україну відновити контроль над своєю територією, повідомила прес-служба голови української держави.

А Росію він закликав дистанціюватись від бойовиків і перестати постачати їм зброю, мовиться в повідомленні.

Порошенко подякував за тверду позицію і підтримку України, висловлену представником Франції під час останнього позачергового засідання Ради безпеки ООН. Він також закликав Францію визнати так звані «ЛНР» і «ДНР» терористичними організаціями, повідомляє прес-служба.

«Ми не бачимо різниці між подіями в Україні та 11 вересня у США чи трагедією над шотландським Локербі, коли лівійці під проводом Каддафі підірвали літак «Пан-Амерікан». Тому ми чекаємо такої ж злагодженої реакції всього цивілізованого світу», – заявив Порошенко.

Як мовиться в повідомленні, український керівник також повідомив французькому, що «терористи перешкоджають веденню слідчих дій, не дають працювати і вилучають докази, зокрема, забрали бортові самописці». «Але їх це не врятує, бо ми маємо супутникові знімки з місця пуску ракети, фото і відео зенітної установки, що свідчать про завезення зброї з Росії, перехоплення телефонних розмов терористів та інші незаперечні докази», – сказав, за повідомленням, Порошенко.

Літак авіакомпанії «Малайзійські авіалінії», що летів рейсом Амстердам (Нідерланди) – Куала-Лумпур (Малайзія), зазнав катастрофи 17 липня на сході України. Загинули 298 осіб, із них 192 нідерландці і 10 британців. СБУ розпочала кримінальне провадження за статтею «теракт». Крім того, СБУ опублікувала записи розмов проросійських бойовиків, із яких випливає, що літак збили саме їхні люди. СБУ також заявляє, що має й докази, що доставленими для цього з Росії зенітно-ракетними комплексами «Бук» керували російські військові фахівці. Тепер проросійські сепаратисти на місці катастрофи не дають спостерігачам ОБСЄ вільно обстежити це місце й натомість вивозять тіла й уламки літака в невідомому напрямку – як вважають, із метою знищити прямі докази його збиття російською ракетою.

Керівництво України заявляє, що готує матеріали, щоб сепаратистські збройні угруповання «Донецька народна республіка» і «Луганська народна республіка», які Генеральна прокуратура України визнала терористичними організаціями, були також визнані терористичними організаціями в усьому світі.

XS
SM
MD
LG