Доступність посилання

ТОП новини

Розвідка США: Росія надала сепаратистам в Україні зенітні ракетні комплекси


Плакат учасників акції протесту в столиці Австралії, 19 липня 2014 року
Плакат учасників акції протесту в столиці Австралії, 19 липня 2014 року

Нові дані розвідки США свідчать, що Росія, найімовірніше, дійсно надала останніми днями сепаратистам в Україні потужні зенітні ракетні комплекси, пише видання Wall Street Journal.

Ці дані збігаються з доказами, які надала Україна, і посилюють звинувачення, що саме Росія була джерелом озброєнь, якими збили цього тижня лайнер «Малайзійських авіаліній», мовиться у статті.

Американські посадовці тепер мають підозру, що Росія надала бойовикам кілька систем протиповітряної оборони, доставивши їх «контрабандою» до Східної України, як і інше військове обладнання, зокрема, танки.

Крім того, посадовці США вважають, що ці системи перевезли назад через кордон до Росії після збиття авіалайнера.

Це підтверджує звинувачення України, що бойовики і їхні російські ментори намагаються приховати свою причетність до катастрофи, зазначає видання.

(Відео, яке засвідчує, що установку «Бук», на котрій уже немає однієї ракети, везуть біля міста Краснодона до кордону з Росією на світанку 18 липня 2014 року)

Дані розвідок, оголошені силовиками України і США, викривають значно вищий рівень військової співпраці Москви з бойовиками в Україні, ніж усвідомлювали до збиття пасажирського літака. Також тепер стає очевидна складна й детальна координація між російськими військовими і проросійськими бойовиками на сході України, пише видання.

Воно додає, що серед розвідок зміцнюється спільне розуміння: зброєю, яка збила літак рейсом із Амстердама до Куала-Лумпура, була система ППО «Бук М-1».

У статті нагадано, що Москва далі заперечує, що надає збройним сепаратистам важкі озброєння, попри все нові докази, які мають посадовці США. «Ми знаємо, що всередині України є російські війська. Російські війська і російське обладнання», – наводить видання слова одного з американських посадовців.

Як мовиться у статті, жодного з експертів досі не допустили до місця катастрофи, і за відсутності незалежного розслідування розвідувальні служби шукають свідчення про причини в даних супутникових і електронних перехоплень.

При цьому, зазначає водночас Wall Street Journal, дедалі більша впевненість, що бойовики, найімовірніше, дійсно мали системи «Бук М-1», також порушує питання, чому урядовці України чи США раніше не попередили комерційні авіалінії про можливу небезпеку в разі, якщо мали досить часу після того, як вони дізналися про ймовірну наявність таких систем у бойовиків.

Інше видання, Washington Post, наводить іще чіткіші слова неназваного американського посадовця: США підтвердили, сказав він, що Росія надала потужні ракетні установки сепаратистам у Східній Україні і що після збиття в четвер малайзійського літака здійснювали спроби повернути ці три системи «Бук» назад через кордон до Росії.

За його словами, США почали отримувати перші вказівки на те, що ці установки були перевезені в Україну, трохи більш як тиждень тому.

Літак авіакомпанії «Малайзійські авіалінії», що летів рейсом Амстердам (Нідерланди) – Куала-Лумпур (Малайзія), зазнав катастрофи 17 липня на сході України. СБУ розпочала кримінальне провадження за статтею «теракт». Крім того, СБУ опублікувала записи розмов проросійських бойовиків, із яких випливає, що літак збили саме їхні люди. СБУ також заявляє, що має й докази, що доставленими для цього з Росії зенітно-ракетними комплексами «Бук» керували російські військові фахівці. Тепер проросійські сепаратисти на місці катастрофи не дають вільно обстежити це місце й натомість вивозять тіла й уламки літака в невідомому напрямку – як вважають, із метою знищити прямі докази його збиття російською ракетою.

СБУ перехопила розмову бойовиків групи Безлера про збитий пасажирський літак

Здобуті СБУ переговори бойовиків щодо зенітно-ракетного комплексу «Бук-М»

XS
SM
MD
LG