Доступність посилання

ТОП новини

Кернес у замаху підозрює керівника МВС Авакова і поважає Путіна


Кернес у замаху підозрює керівника МВС Авакова і поважає Путіна
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:03 0:00

Гість «Вашої Свободи»: мер Харкова Геннадій Кернес

Володимир Носков: Пане Кернес, як Ваше здоров’я? Ви нещодавно перенесли ще операції. Здається, дві?

– (Переклад). Здоров’я задовільне. Мене прооперували ще двічі, тому що лікарі, які мене постійно супроводжують, вирішили оперувати двічі. Це необхідно було робити для того, щоб я, як результат після операції, мав більш комфортні умови для життя. І я скажу так, що я дуже задоволений тим, що я був двічі прооперований, тому що я себе по-іншому відчуваю.

– Можливо, вже потроху з’являється відчуття в ногах?

– Коли мене було поранено і опритомнів в Ізраїлі, то прооперували там мене кілька разів. Всього операцій було, здається, сім. На сьогоднішній день їх вже, напевне, дев’ять. Тому що ці операції відрізняються одна від одної. І все, що було на сьогодні зроблено лікарями, було спрямоване на те, щоб я відчував ноги, і був процес, спрямований на реабілітацію, для того, щоб я зміг найближчим часом ходити.

– Тобто, можна сказати, що зараз вже з’являється відчуття у ногах, так?

– Я можу так сказати, що я себе відчуваю достатньо комфортно і вірю в те, що я ходитиму.

– У людини, коли трапляються такі страшні життєві події, мабуть, змушують змінювати якісь пріоритети у житті, змінюється якось духовний стан, життєві погляди. Як Ви зараз відчуваєте життя? Що змінилося?

– Я можу сказати однозначно, що я знаю ціну життя. Я можу сказати, що здоров’я – це найголовніше в житті. Треба берегти своє здоров’я і, звісно, звертатися до лікарів своєчасно. Якщо ти не знаєш про своє здоров’я нічого, я думаю, що в майбутньому це може потягнути за собою певні проблеми.

Щодо духовності, то я можу сказати, що я визначив для себе наступні напрямки. Наразі я допомагаю тим людям, які потрапили у таку ж ситуацію, як я. У у тому числі я вже допоміг двом хлопцям – одному з «Беркуту», іншому з «Альфи», які отримали поранення і так, як і я, частково паралізовані. І для мене дуже важливо, щоб ці люди жили. Адже життя у нас одне, і воно прекрасне. Так говорять. Тому така у мене на сьогодні духовна настанова. Взагалі я переглянув дуже багато чого. Однієї програми не вистачить, щоб розповісти.

– Ваш товариш Михайло Добкін, коли трапився цей замах, сказав, що за все Ваше життя, на Вас було скоєно 12 замахів. Вони, як дехто з експертів припускає, могли стосуватися як бізнесових інтересів, як кримінальних якихось розборок, а тепер ця політична складова. Ворогів багато?

Останній замах на мене скоїли Арсен Аваков не без участі губернатора Балути
Геннадій Кернес

– У мене таке відчуття, що якщо я буду згадувати все своє життя і долю, то якби мені сказали, що давай розпочнемо все спочатку, то я, звісно, частину свого життя переглянув, але, з точки зору мого сприйняття, я можу сказати так: сьогодні я чітко розумію, що останній замах на мене скоїли люди, які мають чітку позицію, щоб не було мера Кернеса Геннадія в Харкові, а був інший мер. Тому що вони, як бонус, отримували вільне мерське крісло, і вони, звісно, зробили би все, щоб зайти в цей кабінет. Прізвища цих людей – це Арсен Аваков, я думаю, що не без участі нашого якогось губернатора Балути.

Я вірю у ту скриньку «Фейсбуку», що була зламана, де була їх переписка. На сьогоднішній день я можу констатувати, як факт, що слідство ведеться – це імітація, а не слідство. Тобто вся ця справа, вже стільки пройшло часу – з травня, а вже липень, а в процесі. І я навіть не можу зрозуміти, що на сьогодні вже зроблено в цій справі.

– Нам сказали, що все ж таки буквально днями з Вами зустрічалися слідчі.

– Вони опитали мене, як потерпілого, з точки зору процесуального законодавства. Більше нічого. Я їм сказав, кого я підозрюю, тобто Авакова і назвав Балуту.

– Тобто Ви так чітко промовили це прізвище – Аваков? Так?

– Я і зараз його називаю.

– Це мені. А я маю на увазі, що слідчим.

– І слідчим у тому числі.

– Кернес і Аваков. Давно відомо, що це протистояння триває. Ви могли просто сказати, яка причина? Чому так між вами «кішка чорна пробігла»?

– Справа не в тому, що між нами «пробігла чорна кішка». Справа в тому, що ця людина цинічна, кровожерлива. Сьогодні я можу сказати одне, що, розумієте, я виграв у нього вибори, а він не хтів у це повірити. Він створив такий фон, що це фальсифікація.

Але ми не можемо говорити про фальсифікацію, тому що на сьогодні у нього рівень несприйняття людьми у Харкові – 75-80%. Тобто люди йому не довіряють. Навіть у цьому відношенні, що він на сьогодні є міністром внутрішніх справ, ніби як перша особа в МВС, і то йому знову люди на сьогоднішній день не довіряють, у тому числі й працівники МВС. І це він сам говорить, що частина працівників МВС була звільнена і так далі.

Але якщо говорити про ціну життя, то для нього це нічого не вартує на сьогодні, тому що повернути слідство у той бік, в який необхідно, у нього на це є достатньо багато владних повноважень.

– Пане Кернес, але ж Ви теж не залишалися, що називається, «у добряках». З Вами і з Михайлом Добкіним пов’язував дехто закриття банку «Базис», закриття опозиційних каналів («АТН», «Фора», «А/ТВК») і так далі.

– Якщо відкрутити час назад, то банк «Базис» був закритий тому, що Арсен Аваков вивів частину грошей з цього банку для себе особисто. Ми знаємо, що журнал «Фокус» оцінював його статки майже в 400 мільйонів доларів.

Представники Авакова в облдержадміністрації, роблять все, щоб повернути власність, яка була повернена у комунальну власність
Геннадій Кернес

Щодо телеканалів, то ми теж знаємо, що між власниками, тобто акціонерами, цих телеканалів до сих пір ведеться господарчий спір. Якщо ми сьогодні подивимося на цей процес, то сьогодні представники Арсена Авакова, які працюють в обласній державній адміністрації, роблять все, щоб повернути ту власність, яка була повернена у комунальну власність, у тому числі піонерські табори, інші об’єкти нерухомості.

Сьогодні прокуратура, коли була одна прокуратура, в інтересах територіальної громади вносила постанову – свої уявлення на цей рахунок, а сьогодні прокуратура вносить – свої уявлення. Коли вже минули всі терміни процесуальні. Я Вам можу тільки одне сказати, що це є приклад корупції конкретно, коли владні повноваження, тобто міністр внутрішніх справ Арсен Аваков зі своєю командою роблять те, що називається «корупцією». Ось яскравий приклад. І я можу це довести не тільки на словах, а й документами.

Я його взагалі не сприймаю. Я його не бачу, я його не чую, я його не знаю
Геннадій Кернес

Але кому сьогодні це треба? Сьогодні це нікому не потрібно. Тому що на сьогоднішній день йде робота щодо того, аби дискредитувати мене. Я його взагалі не сприймаю. Я його не бачу, я його не чую, я його не знаю.

– Я хочу все ж таки повернутися до замаху.

Після замаху на Вас люди (доводилося спілкуватися і у таксі, і в соцмережах бачили, що пишуть) здивовані, що Ви пішли на пробіжку в робочий день. Зазвичай Ви вранці спортом займаєтеся. Чому біля 12-ї опинилися на пробіжці?

– Я ніколи не порушую графіка робочого дня. Чому? Тому що я працюю до 12 години ночі, а то і пізніше. Тому я робив так, як мені, припустимо, зручно. Тому я вважаю, що якщо є якісь до мене питання щодо цього, то я на них дам відповідь. Не хочу навіть думати про те, що я щось порушив.

Вже стало відомо, що на машинах, на яких ви їхали, були встановлені відеореєстратори. Чи вдалося зафіксувати на ці прилади когось із нападників? Чи були передані ці дані до правоохоронних органів?

– Є запис з відеореєстратора зустрічної машини, яка їхала. Сьогодні працюють правоохоронні органи з цими матеріалами. Я бачив це відео, як я впав, як я намагався піднятися. Я просто не пам’ятаю цього. А я це переглянув, як це все відбувалося. Але хто, звідки, навіщо, чому – це справа сьогодні правоохоронних органів.

– Але чітко облич там не видно?

– Ні. На сьогодні (я ще раз кажу) ця справа розслідується, як імітація.

Що стосується Європейського суду, то я буду радитися зі своїми адвокатами і юристами, тому що ми маємо чітко розуміти процеси. Ви ж забувайте, що щодо мене є ще кримінальне провадження.

– До речі, з Вас вже повністю зняли домашній арешт?

– Мені замінено запобіжний захід – замість домашнього арешту мене взяв на поруки народний депутат. Тобто у мене вже немає домашнього арешту. На сьогоднішній день є постанова слідчого про зупинення розслідування у зв’язку з моєю хворобою. Ви ж розумієте хвороба хворобою, але докази доказами. Тому я чітко розумію, що в цій кримінальній справі немає доказів.

– Але там серйозна стаття. Там і катування, і навмисне утримання, і ще щось таке.

– Все це придумано свідомо і спеціально для того, щоб мене прив’язати до певного процесу, який потім мене дискредитував би повністю. Тому я не хочу розмовляти на цю тему. Можу однозначно сказати, що ні одного доказу сьогодні після того, як було порушено цю кримінальну справу, немає.

А оті слова, про які я вів мову, що ця справа порушена, сфальшована Аваковим Арсеном Борисовичем і людьми, які афільовані з ним, то я маю чіткі докази, що ті люди, які сьогодні дають покази проти мене, чітко підпорядковуються Арсену Авакову і мають з ним не тільки ділові, але й фінансові відносини.

– Вас все ж таки пов’язують із так званими тітушками, бійцівськими клубами, які були задіяні в боротьбі проти євромайданівців. І я так розумію в цій кримінальній справі про це теж йдеться.

– Всі люди, які виходили на майдани різного толку, з різними настроями і цілями, будь то це фани Металісту, будь то це люди спортивної статури, Я не хотів би аби Ви їм давали оцінку. Чому? Та тому, що ми не можемо з вами давати оцінку людям у яких є своя громадянська позиція. А обзивати їх… Я можу так сказати – ви знаєте, хто придумав ось такі прізвиська ну я вважаю, що не треба це на всіх вішати, Бо розмір голови у всіх різний.

– А з Євгеном Жиліним (власник бійцівського клубу «Оплот» – ред.) бійці якого були задіяні в переслідуваннях активістів Євромайдану), які у Вас були стосунки?

– Я знаю хто це, тому що ми живемо в одному місті. Ця людина свого часу притягалася до кримінальної відповідальності за….

– Він був причетний до одного з замаху проти Вас?

– Так, зокрема. Тому не треба нас з ним сильно пов’язувати. Чому? Та тому що я багатьох людей знаю, але ж це не свідчить про те, що у мене з ними приятельські чи ділові конкретні стосунки.

– Ви повністю виключаєте у цьому замаху російський слід, про що говорили правоохоронні органи? Вони обґрунтовували цю версію тим, що Ви пристали до єдиної України і до того, що Харків має бути у складі України, а не якоїсь чергової федерації.

– Я можу тільки констатувати факт, що те, що я говорив, і те, що я робив, то для того, щоб Харків лишався безпечним і комфортним. І те, що сьогодні в Харкові саджають квіти, поливають дерева, а не займаються розбиранням зруйнованих будівель і барикад, те, що сьогодні ремонтують будинки планово, то це те, що ми всі разом з мешканцями Харкова досягли. Тому я вважаю, що коли Ви у мене запитуєте про так званий «російський слід», то я навіть не хочу говорити про російський слід, тому що не можу зрозуміти, навіщо Вам це треба.

– Помста, наприклад.

– Добре, немає Кернеса, але ж Харків не став же проросійським. Ну, немає Кернеса – далі що?

Я зустрічався з проросійськи налаштованими лідерами громадських організацій. Я постійно з ними спілкувався. Я з ними говорив і пояснював їм, що немає на сьогодні можливості, коли вимоги були щодо референдуму, коли були інші вимоги, тобто у мене був контакт з ними, тому що їх теж треба було чути. І в цьому відношенні я можу сказати, що ті зустрічі, які були до мого поранення, вони принесли теж свою певну користь.

– Ми бачимо на Вашому столі багато телефонів і мобільний у Вас телефон. Чи роздавалися у березні, у квітні дзвінки з наполяганнями, мовляв, Геннадію, погоджуйся на створення «харківської народної республіки» («ХНР») чи щось подібне?

– У мене був, назвемо так, конкретний факт, коли в мерію зайшла група людей. Це було 300-400 осіб, і я попросив, щоб той, хто їх сьогодні контролює, їх лідер, займав поговорити. Так от, зайшла одна людина, яку звали…

– Костянтин Долгов. Так?

Правоохоронні органи 19 квітня затримали Долгова (координатор акцій «Русской весны» у Харкові – ред.), підозрюваного в умисному знищенні банкоматів у Харкові, а також його підозрюють у незаконному збереженні зброї. Згодом, звільнений під заставу Олегом Царьовим, Костянтин Долгов втік до Криму від Українських правоохоронних органів».

Відкривайте сесійну залу і створимо «харківську республіку». Я відповів, щоб він пішов далеко, і сам зрозумів куди
Геннадій Кернес

– І Костянтин Долгов потім під’їхав. А до цього був чи Артур, чи Артем. Словом, був хлопець. Я запитав: що ви хочете, ось ви зайшли до мерії? Він каже: ви давайте відкривайте сесійну залу, ми проведемо сесію і створимо «харківську республіку». На що я йому відповів, щоб він пішов далеко, і сам зрозумів куди. Ось і все.

Тому я завжди говорив про те, що ніяких сесій в процесі і в напрямку створення «Харківської республіки» не буде. Все. Крапка.

– Що Вас пов’язує з Ігорем Коломойським? Це приятелювання, ці аудіозаписи, які поширені в інтернеті, то слухаючи їх, складається враження, що він на Вас має великий вплив і пов’язують саме Коломойського з тим, що Ви різко змінили свій геополітичний вектор, власне кажучи, і вектор Харкова?

– Щодо моєї позиції, що я поміняв вектор, то я можу одне сказати, що я чітко розумію, що зараз відбувається, і що необхідно робити керівнику мого рангу. Тому я чітко робив все для того, щоб зберегти Харків і зберегти ті досягнення Харкова, які є. Це перше.

Те, що стосується моїх стосунків з Коломойським, то я знаю Ігоря Валерійовича Коломойського, я з ним можу розмовляти по телефону, можу з ним зустрітися, ми можемо з ним обговорювати будь-які теми. Але я можу сказати, що я самостійна і самодостатня людина.

– Якісь спільні бізнес-процеси є?

– Я сказав, що ні.

– Ви зазначили, що у євромайданівських колах продовжують пов’язувати активізацію проросійських сил. Як Ви вважаєте, це нормально, що люди продовжують стояти біля пам’ятника Леніну, збирати кошти на підтримку проросійських так званих «ополченців»?

– Я вважаю, що ми не можемо сьогодні заборонити людям в рамках діючого законодавства збирати гроші в тій чи в іншій, назвемо так, системі координат. Тому що, якщо ми будемо це забороняти, то виходить, що ми обмежуємо права і свободи людей.

– Я за мирні зібрання, я за дотримання законності свобод. Але коли йдеться про фінансування бойовиків, мені здається, тут треба бути більш пильними до цих мітингарів, бо ми тепер пожинаємо ті наслідки.

Ви мені перед нашою розмовою показували папери, де йдеться про допомогу, наприклад, Слов’янську. Там працюють майстриз харківських міських служб. Як тут бути з цим?

– Я думаю, що кожен для себе обрав свій шлях. Нехай кожен відповідає за свої вчинки. По-іншому не буде. Якщо сьогодні люди визначилися зі своїми поглядами на життя, то нехай вони несуть відповідальність за свої вчинки.

– Ви Путіна вважаєте агресором?

Я вважаю Путіна достатньо ефективною, енергійною, результативною людиною. Він заслуговує на повагу. Вважати його агресором я не буду
Геннадій Кернес

– Я вважаю Путіна достатньо ефективною, енергійною, результативною людиною. А те, що стосується того, що він – президент Росії, я думаю, що росіяни, вибираючи Путіна, довірили йому керувати такою країною, як Росія. Напевне, він заслуговує на повагу з тієї точки зору, що у нього є сьогодні підтримка росіян. Це мільйони, десятки, сотні мільйонів людей. Тому вважати його, як Ви кажете, агресором я не буду. І говорю про це відкрито.

– А як же тоді ми будемо ставитися до тих фактів, коли зброя заїжджає з російського боку, коли є супутникові знімки, які свідчать про присутність бойовиків з російського боку, коли навіть зараз з’являються факти того, що до збиття малайзійського літака теж причетні військові установки саме з російського боку?Ми не кажемо, що Путін – агресор?

– Я не хочу з Вами обговорювати цю тему, тому що я не військовий і не правоохоронець, і Ви не військовий і не правоохоронець. Можу тільки сказати, що я не схвалюю таких сьогодні подій, як протистояння, знаєте, брат на брата, друг на друга. Я проти цього. Я проти того, що сьогодні гинуть мирні жителі. Я проти того, що сьогодні руйнуються наші міста і селища. Я проти цього. Чому? Тому що ціна питання – життя людей. Це єдине безцінне, що на сьогодні є.

Родичі їх близько 400 мають приїхати в Харків. Готуємося до приїзду

Ви говорили про малайзійський літак, тому я вважаю, що є трагедія, і ми маємо висловити їм співчуття, яке сьогодні є. І, звісно, всі зацікавлені сторони зобов’язані розібратися, чому відбулася ця трагедія. Знову ж таки Харків тут затребуваний тому, що всі родичі, а їх близько 400, мають приїхати сюди, в місто Харків. І зараз тут ми готуємося до цього приїзду.

Що стосується установок, то Ви знаєте, що мене сьогодні більше цікавлять людські стосунки, аніж установки. Установками мають цікавитися військові. В цьому плані сьогодні ті гроші, які витрачають на цю війну, повинні давати відповідний ефект і результат. Тому нехай звітують щодо протистояння, з точки зору зброї, з точки зору, як Ви говорите, цих даних, військові, які сьогодні отримали всі повноваження в участі в АТО.

Те, що сьогодні вимагає Росія зупинити війну, зупинити гибель мирних людей, то я підтримую це. Чому? Тому що я вважаю, що є сьогодні можливість знайти компроміс у питанні, пов’язаному з життям людей. А відстоювати інтереси українських територій? Я за українські території. І Луганськ – це Україна.

– Залишається ще вірогідність того, що Харків може стати територією, де з’являться ці так звані…?

Не виключаю будуть точкові події, пов’язані з диверсіями

– Я не виключаю таких подій, коли будуть якісь точкові події, пов’язані з якимись диверсіями. Може бути таке. Але здебільшого це знову ж таки має бути спільна робота всіх гілок влади.

А те, що стосується Харкова, то я цілком впевнений в тому, що Харків лишатиметься Харковом, і ми будемо робити все для того, щоб відродити велич нашого рідного і любимого Харкова. Я так вважаю.

Я не вважаю за правильне, коли обливають пам’ятники фарбою, коли розписують пам’ятники різними словами, коли відбивають у них руки, частину пам’ятника просто ламають. Я не вважаю, що коли люди збираються на Євромайдані, дають якісь оцінки і характеристики людям, це правильним. Чому? Тому, що образити або обізвати можна, а потім відновити стосунки дуже складно.

Тому я вважаю, що сьогодні ми маємо бути більш толерантними у своєму виборі і у своїх словах, і у своїх діях, у тому числі і в Харкові, в якому є, як Ви правильно сказали, і Євромайдан, і ті сили, які збираються біля пам’ятника Леніну. Тут має бути толерантна, нормальна робота між такими людьми. І поки у нас (слава Богу!) все виходить.

– Трохи більше року залишається до Вашої каденції харківського міського голови. Ви будете далі йти на другу каденцію?

– Давайте доживемо до того. Тому що Ви ж знаєте, що я лишився живим завдяки Богу, завдяки лікарям, завдяки друзям дружини. Я вважаю, що прийде цей час. А коли він прийде – подивимося.

Сьогодні можу сказати, що я знаходжуся на роботі (от Ви самі бачите), на робочому місці. І я буду робити все для того, щоб люди не помітили мого сьогоднішнього обмеження. Назвемо це так.

Радіо Свобода звернулося по коментар до міністра МВС України Арсена Авакова щодо звинувачень міського голови Харкова. Арсен Аваков спростував причетність до замаху на Геннадія Кернеса. «Мій коментар простий. Чоловіку потрібно лікуватися. І я маю на увазі передусім душевну хворобу», – лаконічно відповів Радіо Свобода Арсен Аваков.

Раніше в головному управлінні МВС Харківської області повідомляли, що слідство визначило дві пріоритетні версії замаху на міського голову Харкова Геннадія Кернеса: одна пов’язана з професійною діяльністю, друга – з протидією сепаратистам. При цьому слідчі не відкидають остаточно й інші версії, зокрема – повʼязані з діяльністю самого Кернеса і його оточення в комерційній сфері.

Замах на Геннадія Кернеса скоїли 28 квітня: у нього вистрелили у момент, коли міський голова здійснював пробіжку. Наступного дня Кернеса перевезли до шпиталю в Ізраїлі.

За фактом замаху на вбивство Геннадія Кернеса відкрито кримінальне провадження.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG