Доступність посилання

ТОП новини

Сили АТО успішно витісняють бойовиків із низки населених пунктів


Яценюк готовий передати розслідування авіакатастрофи Боїнга Нідерландам
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00

Яценюк готовий передати розслідування авіакатастрофи «Боїнга» Нідерландам

Київ – Тіла більшості загиблих у збитому на сході України «Боїнгу-777» зібрали, однак вивезти їх не дають бойовики, заявив сьогодні український прем’єр Арсеній Яценюк. Він запропонував, щоб розслідування інциденту очолили Нідерланди, які постраждали від авіакатастрофи найбільше. Щоб не перешкоджати збору доказів, АТО в зоні падіння літака тимчасово зупинили. Водночас на інших напрямках українські війська звільнили від бойовиків угруповань «ДНР» і «ЛНР» низку населених пунктів.

251 тіло пасажирів збитого над Донбасом малайзійського «Боїнга» завантажили у рефрижератори і на двох спецпотягах мають вивезти з зони конфлікту, однак потяги наразі заблоковані на станції Торез. Орієнтовані на Росію бойовики не дають вивезти тіла, заявив у понеділок на брифінгу прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. Він звинуватив Росію в тому, що вона жодним чином не сприяє з’ясуванню обставин трагедії 17 липня.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

«Російський уряд не зробив нічого, щоб дати правоохоронцям, рятувальникам і міжнародним організаціям безперешкодний доступ до місця трагедії. Ми використали всі засоби, в тому числі й неофіційні перемовини, завдяки чому ми змогли зібрати тіла та частину доказів щодо цієї жахливої трагедії. Найімовірніше, це комплекс «Бук-М1» (збив цивільний літак – ред.), це складний комплекс, яким не можуть керувати п’яні проросійські терористи. Це були фахівці, яких тренували. У нас є докази, що ці тренування відбувалися в Росії», – зазначив Яценюк.

У своєму зверненні Яценюк заявив про намір уряду дозволити королівству Нідерланди очолити розслідування цієї авіакатастрофи, оскільки, за його словами, саме ця країна найбільше постраждала від падіння «Боїнга».

З тим, що розслідування падіння літака, збитого, найімовірніше, з російського зенітного комплексу «Бук», мають проводити Нідерланди, погодився і президент України Петро Порошенко.

20 липня СБУ повідомила, що проросійські екстремісти на Донбасі знайшли та приховують бортові самописці зі збитого авіалайнера. Як доказ – спецслужба наводить аудіозапис переговорів екстремістів. Які, зокрема, обмовилися, що доля «чорних скриньок» цікавить Кремль.

Відео знайденої «чорної скриньки»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

На місці збитого лайнера не стрілятимуть, поки працюють експерти?

21 липня Петро Порошенко, відвідуючи посольство Малайзії в Києві, заявив, що віддав українським силовикам наказ припинити вогонь на території, де впав пасажирський «Боїнг-777».

Петро Порошенко
Петро Порошенко

«В радіусі до 40 кілометрів від місця трагедії українські військові не повинні проводити військові операції та відкривати вогонь, щоб забезпечити діяльність слідчої комісії. Немає більше жодного виправдання у тих, хто підтримує терористів, бодай на одну годину затримувати допуск представників слідчої комісії. Немає більше можливості затягувати з передачею тіл загиблих представникам країн, що постраждали – щоби повернути тіла додому!» – наголосив Порошенко.

Селище Грабове, де 17 липня впав збитий літак, розташоване на кордоні Донеччини та Луганщини, точно в центрі території, яку контролюють проросійські бойовики та російські найманці. Відтак основні операції сил АТО ведуться за межами оголошеної президентом зони припинення вогню.

У понеділок українські військові зайшли на околицю Лисичанська, і в один із районів Луганська, повідомляє координатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук. Він підтверджує офіційну інформацію українських силовиків про те, що основні групи екстремістів на Донбасі ізольовані від каналів постачання та одна від одної. За словами Тимчука, зона, контрольована бойовиками, розділилася на три анклави, відділені один від одного та від російського кордону. Зокрема, «стискається кільце довкола Донецька та Горлівки», написав у соцмережах Дмитро Тимчук. А інформаційні портали Донеччини повідомляють, що сили АТО зайшли в Майорськ – передмістя Горлівки.

Силовики звільнили від бойовиків Рубіжне й увійшли в Горлівку

За повідомленням штабу антитерористичної операції, в понеділок українські війська з боєм увійшли в центр міста Рубіжне. На міській раді вивісили український прапор, триває зачищення міста від залишків бойовиків.

Клікніть для перегляду у кращій якості
Клікніть для перегляду у кращій якості

Також силовики та армія діють на території сусідніх Сєверодонецька та Лисичанська: колону бойовиків, яка намагалася звідти вирватися – розгромили, а понад два десятки бойовиків та лідера місцевих сепаратистів – взяли в полон, повідомив міністр оборони Валерій Гелетей. Сили АТО також взяли під контроль і один з районів Луганська, бої тривають і в передмістях Донецька. Продовжують гинути й українські бійці, й мирні жителі. Втрати наразі уточнюються.

Водночас у Донецьку та в інших містах, які контролюють проросійські екстремісти, розпочався партизанський рух опору, заявив у понеділок радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк. За його словами, лише в Донецьку невідомі вбили щонайменше сімох бойовиків. Цей процес, за словами Шкіряка, почався після того, як сепаратисти стали вдаватися до масових розстрілів мирних мешканців у містах.

Тим часом не припиняються обстріли сил АТО і через кордон, з боку Російської Федерації, повідомляє військовий експерт Дмитро Тимчук. За минулу добу він нарахував чотири факти обстрілу з території Росії.

Україні дають точну зброю і роботів

Юрій Луценко
Юрій Луценко

Радник українського президента та колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко повідомив, що з України зняли ембарго на постачання високоточної зброї. Це обмеження зняли одночасно з початком ембарго на постачання озброєнь до Росії, яке ухвалив Європарламент. Луценко припускає, що високоточна зброя з’явиться в Україні найближчим часом, яка саме – це поки що державна таємниця, резюмував Юрій Луценко.

Між тим США надали Україні роботів-саперів, які можна буде застосувати в зоні АТО для розмінування звільнених територій і з якими українські військові вже працювали під час миротворчих місій.

Ще один крок із підтримки України зробила Велика Британія. У понеділок британський прем’єр Дейвід Камерон попередив, що Росію чекають набагато більші санкції, якщо вона не припинить розпалювати військовий конфлікт в Україні. Він заявив, що «Путін має радикально змінити свою поведінку».

«Ми хочемо, щоб не було більше незаконного перетину кордонів військами, не було більше ніякої підтримки сепаратистів, повага до цілісності території України, – от що потрібно і що має бути здійснене», – сказав Камерон, якого цитує The Guardian. Раніше Великобританія наполягала на посиленні санкцій ЄС проти Росії.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG