Доступність посилання

ТОП новини

ЄС готує пропозиції галузевих санкцій проти Росії


До 24 липня Європейський союз має підготувати пропозиції щодо нових, уже галузевих санкцій проти Росії. Це є одним з головних підсумків саміту міністрів закордонних справ Євросоюзу, який відбувся сьогодні.

Нові санкції обіцяють запровадити, якщо Кремль негайно не виконає ключових вимог і не дотримається своїх зобов’язань. Йдеться про відвід військ від українського кордону, забезпечення безперешкодного доступу до місця катастрофи малайзійського авіалайнера й, нарешті, припинення потоку зброї та бойовиків до України.

«Ми просимо Європейську комісію та Європейську службу зовнішніх дій підготувати пропозиції щодо запровадження заходів у царині доступу до ринків капіталів, оборони, торгівлі товарами подвійного використання та чутливими технологіями, зокрема в енергетичному секторі», – зазначила верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон.

Міністри домовилися також якнайшвидше затвердити список осіб та компаній, яких покарають за підтримку дій Росії проти України. Окремо складатимуть список осіб і компаній, які фінансово підтримують російських можновладців. Оприлюднення таких списків можна очікувати вже у суботу.

За словами міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, саме цього Україна очікує від ЄС. Рада міністрів ЄС пообіцяла, що Євросоюз розгляне можливість визнання угрупувань «ДНР» і «ЛНР» терористичними організаціями.

Також під час цього саміту вперше прозвучало, що питання санкцій – це не питання бізнесу чи економіки, а загальноєвропейської безпеки.

XS
SM
MD
LG