Доступність посилання

ТОП новини

Депутатів потрібно відправити воювати на фронт? (Огляд преси)


Останні парламентські суперечки засвідчили, що «Батьківщина» все чіткіше позиціонує себе як опозиція до нинішнього президента, за допомогою піару, фокусуючись на болючих і гострих питаннях сьогодення. Зокрема, як пише газета «День», від Петра Порошенка соратники Юлії Тимошенко вимагають введення воєнного стану на окремих територіях країни. Хоча президент напередодні на зустрічі з тими ж керівниками парламентських фракцій пояснив, чому виступає проти введення воєнного стану та конкретними прикладами аргументував свою позицію. Зокрема, він наголосив, що для цього необхідна боєздатна армія та відповідне її забезпечення, що неможливо під час воєнного стану. У воєнному стані заборонено постачання зброї, продукції подвійного призначення. Так само під час воєнного стану стає неможливою підтримка держави міжнародними фінансовими інституціями, зокрема й МВФ. Ще одна тенденція останніх диспутів у парламенті – багато депутатів явно не хочуть перевиборів, все більше і більше занурюючись в «кулуарщину», заради власного політичного збереження. На цьому наголошується в статті «Три тенденції від Ради».

Небажання деяких депутатів виходити з коаліції і йти на перевибори – це страх втратити пригріті місця, переконаний експерт газети «Сегодня». Він вважає, те, що деякі парламентарі, які навіть стояли на Майдані, зараз метушаться. Вони бояться восени не пройти в Раду, вважає експерт.

В цьому ж числі дописувач «Сегодня» дорікає, що ніхто з народних депутатів не поспішає йти добровольцем в АТО. Їхньої енергії і заповзяття вистачає тільки на кулачні бої під парламентським куполом.

Утім, як інформує газета «Україна молода», депутат Олександр Бригинець написав закон, який дозволить усім парламентарiям хоч зараз відбути на фронт i воювати там без ускладнень для політичної кар’єри. Адже зараз депутат на строк виконання своїх повноважень звільняється від призову на військову службу або навчальні збори. Однак ініціатива парламентарія не дуже сподобалася його колегам. Дехто з них вважає, що депутат принесе більше користі, якщо доб’ється ухвалення законів, які зміцнюють оборону України, а не вб’є кілька бойовиків.

Після подій на Майдані для постреволюційної реабілітації у столиці було розгорнуто цілу мережу пунктів психологічної підтримки. Зважаючи на масштаби нинішніх військових протистоянь, допомога знадобиться вже не сотням, а десяткам тисяч осіб. Адже люди після пережитого стресу світ сприймають чорно-білим. І коли після війни потрапляють у мирне життя, не можуть зрозуміти, як тут можуть, грубо кажучи, співати і танцювати, коли там гинуть люди. Так званий посттравматичний синдром з'являється не на полі бою, а у мирному середовищі. Людина приносить певну героїзацію всього, що з нею трапилося, у світ, де це, звичайно, цінуватимуть, але недовго. Полегшити психологічну реабілітацію можуть увага та, як не дивно, звичайні обійми, стверджує в газеті «Голос України» психолог. Відчуття тепла та захищеності – дуже важливе, адже в результаті посттравматичного стресу людина певною мірою стає схожою на дитину. Крім цього, тим, хто пройшов війну, обов'язково потрібно дати можливість виговоритися. А от надмірно «панькатися» з переселенцями із зони проведення АТО психолог не радить. Не варто, на його думку, виділяти їх в якусь особливу категорію, ніби щось їм винні. Вони моментально ловлять сценарій драматизму, на якому їхня самооцінка підвищується. Але, за великим рахунком, це звичайні люди. Треба також розуміти, що приїжджають і спеціально навчені особи. Так звані біженці – ідеальний носій прихованих агентів впливу. Тому в СБУ з ними дуже багато клопоту, наголошує фахівець.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG