Доступність посилання

ТОП новини

Pussy Riot в Страсбурзькому суді вимагають стягнути з Росії 250 тисяч євро


Учасниці групи Pussy Riot Марія Альохіна і Надія Толоконнікова
Учасниці групи Pussy Riot Марія Альохіна і Надія Толоконнікова

Учасниці групи Pussy Riot Марія Альохіна і Надія Толоконнікова просять Європейський суд з прав людини стягнути з Росії по 120 000 євро як компенсацію за моральну шкоду, заподіяну їм кримінальним переслідуванням, повідомляє російська газета «Ведомости». Дівчата також просять компенсувати їм 10 000 євро судових витрат — таким чином, загальна сума претензій досягає 250 000 євро.

Таку суму заявлено в запереченнях дівчат на позицію російської влади за їх скаргою до суду. Минулого тижня документ було направлено до суду.Це завершальна стадія комунікації, пояснює Павло Чиков, голова асоціації «Агора», юристи якої представляють дівчат у суді.

Альохіна і Толоконнікова вважають, що під час слідства і суду у справі про панк-молебень було порушено їхні права на свободу висловлювання думки, свободу й особисту недоторканність, заборону тортур і право на справедливий судовий розгляд. Одержані кошти дівчата обіцяють направити на правозахисну діяльність у Росії, наголошує Чиков.

Російська влада, відповідаючи на запитання ЄСПЛ за скаргою Pussy Riot, з таким трактуванням не погодилися.

Наприкінці лютого 2012 року п`ятеро дівчат групи Pussy Riot прийшли в храм Христа Спасителя в Москві і, надівши маски, провели так званий панк-молебень. Відеоролик з виступом було викладено в інтернеті і він викликав великий суспільний резонанс. Поліція затримала трьох учасниць акції – Марію Альохіну, Надію Толоконнікову і Катерину Самуцевич, яких Хамовницький суд Москви 17 серпня 2012 року засудив до двох років колонії загального режиму за хуліганство. У грудні 2013 року Толоконнікова і Альохіна вийшли на свободу за амністією.

XS
SM
MD
LG