Доступність посилання

ТОП новини

«Боїнг» був збитий ракетою – це можуть кваліфікувати як воєнний злочин


«Прем'єр» угрупування «ДНР» на місці катастрофи «Боїнга-777»
«Прем'єр» угрупування «ДНР» на місці катастрофи «Боїнга-777»

Українська влада заявила у понеділок, що урядові війська частково зайняли територію, котра прилягає до місця падіння «Боїнга-777» «Малайзійських авіаліній». Але цього ж дня міжнародні експерти так і не змогли дістатися місця катастрофи через бої, що там тепер точаться. Аналіз даних одного з бортових самописців показав, що літак рейсом MH17 був збитий і розвалився внаслідок вибуху ракети. В ООН вважають, що ураження літака «Малайзійських авіаліній» може бути розцінено як воєнний злочин.

Українські збройні сили оточують місце падіння «Боїнга 777» на Донеччині. Про це повідомив у понеділок на брифінгу речник інформцентру РНБО Андрій Лисенко. За його словами, українські військові не ведуть на цій території бойових дій, виконуючи указ президента, однак мають на меті взяти територію в кільце для того, щоб змусити бойовиків залишити її.

«Ми розуміємо, що терористи можуть цим скористатися (для ведення бойових дій щодо сил АТО), однак ми вживаємо низку інших дій, які змусять їх звідти піти», – сказав він.

Тут же Андрій Лисенко повідомив, що експерти комісії з вивчення причин авіакатастрофи «Боїнга-777» повідомили, що дані з бортових самописців вказують на те, що причиною руйнування і падіння літака стала «масова вибухова декомпресія» внаслідок численних осколкових уражень від ракетного вибуху.

Радіо Свобода також довідалося у Лондоні, що фахівці з Великої Британії відмовилися коментувати отримані дані, заявляючи при цьому, що передали ці дані міжнародній слідчій групі, яку очолюють фахівці з Нідерландів. 193 особи із 298 загиблих 17 липня на борту рейсу MH17 були нідерландці.

Напередодні, у неділю, групу міжнародних експертів і співробітників ОБСЄ озброєні сепаратисти не допустили до місця аварії малайзійського «Боїнга-777» в районі Шахтарська Донецької області. Українська армія впритул наблизилася до місця аварії, але активних бойових дій у цьому районі не проводить.

У комюніке Європейського поліцейського бюро висловили сподівання на якнайшвидше покращення умов роботи слідчих на місці аварії малайзійського лайнера в Україні, а також у документі констатують, що район катастрофи досі не розглядався бойовиками, які поки що контролюють цю місцевість, як місце злочину.

У понеділок зранку нідерландські експерти виїхали з Донецька на місце падіння «Боїнга-777», але через відновлення там бойових дій вимушені були повернутися назад за 30 кілометрів від мети поїздки. За словами експертів, на цій відстані від місця трагедії вони чули гарматні залпи. За повідомленнями Радіо Свобода з Нідерландів, голландська сторона була готова до такого розвитку подій, в очікуванні, що українська армія у понеділок відновить спробу відвоювати у сепаратистів ще декілька населених пунктів.

В ООН заявили, що можливий воєнний злочин

Пасажирський літак «Боїнг-777» «Малайзійських авіаліній» був збитий, і це може бути розцінено як воєнний злочин. Про це заявила верховний комісар ООН з прав людини Наві Піллай. «Літак «Малайзійських авіаліній» був жахливим чином збитий 17 липня, відразу після дати завершення збору даних для цієї доповіді», – повідомила Піллай, представляючи доповідь про ситуацію з правами людини в Україні.

Документ підготовлений моніторинговою місією управління верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ). Він охоплює відрізок часу з 8 червня по 15 липня. «Враховуючи домінуючі обставини, це порушення міжнародного права може розцінюватися як воєнний злочин», – наголосила верховний комісар, закликавши провести ретельне і незалежне розслідування.

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG