Доступність посилання

ТОП новини

У Росії практично нічого свого не виробляється – російський військовий експерт


Павло Фельгенгауер
Павло Фельгенгауер

Країни Європейського союзу постачають в Росію зброї на близько 300 мільйонів євро. За даними українських експертів, приблизно на таку ж суму постачає зброї чи комплектуючих до російської зброї сама Україна. Припинення цих поставок матиме не лише моральний, але і цілком відчутний матеріальний ефект для російської військової промисловості та обороноздатності, вважає незалежний російський військовий експерт Павло Фельгенгауер. На його думку, відсутність воєнної співпраці з західними країнами та Україною може серйозно підірвати і обороноздатність Росії, і, в майбутньому, її економіку. На початку нашої розмови я запитала пана Фельгенгауера, наскільки сильно Росія залежить від західних оборонних поставок, маючи на увазі те, що Росія ніколи не входила до спільних виробничих ланцюгів, чи оборонних союзів із західними країнами.

– Російський ВПК на нинішній момент, не просто залежний, він інтегрований у світовий, як і вся російська економіка. Без іноземних комплектуючих, вони нічого не зможуть випускати. Це стосується всього, від балістичних міжконтинентальних ракет до найпростішої зброї. В Росії практично нічого власне свого не виробляється. Навіть пороху власного немає. Залишився один пороховий завод, але і той «лежить на боку». В деяких галузях залежність більша, в інших менша. Електронних компонентів, наприклад, близько 90% закордонних. Це те, що стосується ракетних комплексів, від зенітних ракет до балістичних.

– Президент Путін обурився тим фактом, що Київ намагається в нинішній ситуації припинити військову співпрацю з Росією, заявивши, що українське керівництво не дбає про оборонні підприємства України, де від російських поставок залежить велика кількість українських робочих місць. А як в самій Росії? Під якою загрозою опиняться робочі місця в Росії в разі повного і довгострокового припинення співпраці з Україною у військовій сфері?

Україна є монополістом. Вона єдина виробляє силові турбінні установки для морських суден, вертолітні мотори, авіаційні системи наведення для ракет

– Україна – це дуже важлива частина російського військово виробництва. Її комплектуючі – це величезний список номенклатури, без якої нічого не збереш. У деяких випадках Україна є монополістом. Вона єдина виробляє силові турбінні установки для морських суден, вертолітні мотори, авіаційні системи наведення для ракет.

– Чи зможе Росія обійтися без усього цього, і коли?

Путін говорив, про програму самозабезпечення. Все це закінчиться тільки крахом країни

– Так, сьогодні Путін про це якраз говорив, про програму самозабезпечення, «автаркія», північнокорейський варіант, що, мовляв, будемо незалежні, всі високотехнологічні елементи самі виробляти. Але це, звичайно, маячня. Це не вийшло в радянську епоху, і вже точно не вийде в Росії. Неможливо відмовитися від міжнародного розподілу праці. Неможливо все робити самостійно. І все це закінчиться тільки крахом країни. А грошей на цьому, звичайно, розкрадуть неймовірну кількість. Ця північнокорейська автаркія Північною Кореєю і завершується. Іншого виходу тут не буде.

– Європейські політики, коли оголошували про запровадження санкцій щодо Росії, говорили, що їхня мета – зовсім не знищення російської економіки, а зміна політики нинішнього керівництва щодо України. Наскільки саме військове ембарго може досягнути цієї мети?

Потрібно вирішувати чи змиритися з поразкою, погодитися, що «Новоросія» десь зникне під три чорти, чи продовжувати ескалацію конфлікту
Всі зусилля будуть спрямовані на те, щоб Росію зупинити і загнати в кут

Україна, коли вона бореться за власне існування, має спиратися на всіх союзників, які можуть допомогти

Україні потрібно буде багато зробити, щоб очистити військо від російських шпигунів

Очевидно, зараз важко сказати, чи санкції самі по собі змінять політику Кремля. Але час ухвалення рішення іде на тижні. Потрібно вирішувати чи змиритися з поразкою, погодитися, що «Новоросія» десь зникне під три чорти, чи продовжувати ескалацію конфлікту, бо дестабілізувати ситуацію іншими шляхами не вдається. Що Путін вирішить, я не знаю. Але вже зараз змінюється кардинально стратегічна ситуація в світі.

Про це днями, на вихідні, говорив генерал Демпсі (голова Об’єднаного комітету начальників штабів США Мартін Демпсі – ред), котрий сказав, що нині Росія створює основну загрозу існуванню західної цивілізації в цілому. Він сказав, що Путін розпалює світову пожежу, яку сам потім не зможе контролювати. І ця загроза перебільшує всі інші, включно з ісламським тероризмом, Китаєм, та всіма іншими. Отже, політика зміниться на політику стримування. Всі зусилля будуть спрямовані на те, щоб Росію зупинити і загнати в кут.

Україна в цьому випадку стає фронтовою державою, де відбуватимуться головні бої. І Україна, звичайно, в ситуації, коли вона бореться за власне існування, має спиратися на всіх союзників, які можуть допомогти. А американські військові всерйоз налаштовані на те, щоб допомогти Україні. Хоча для цього Україна має показати, що вона сама спроможна постояти за себе, і що вона не впаде протягом кількох тижнів.

Україні потрібно буде багато зробити, щоб очистити військо від російських шпигунів. Бо зараз їй бояться навіть давати якусь таємну інформацію. Це, з одного боку, щоб не провокувати Росію, а з іншого боку, бо бояться, що в Україні занадто багато людей, які, налаштовані проросійськи, або працюють на Росію. Але цю проблему можна вирішити з часом.

– А чи зможуть США допомогти переорієнтувати українські підприємства, які зараз працюють на Росію?

Український ВПК має майбутнє в тому сенсі, що він буде випускати нове озброєння, бо воно буде потрібне Україні

– Зрозуміло, що український ВПК не зможе працювати в попередньому режимі і випускати комплектуючі для російських виробів, як за Радянського Союзу. Але український ВПК має майбутнє в тому сенсі, що він буде випускати нове озброєння, бо воно буде потрібне Україні. Але для цього вони використовуватимуть західні ліценції та технології. Воєнне протистояння веде, з одного боку, до економічних втрат, а з іншого – до підйому економіки. Відомо, що з Великої депресії США вийшли тільки тоді, коли почалася Друга світова війна. На Заході зрозуміли, що було кинуто виклик, виклик прийняли. Узгодження рішення вимагає часу, бо там все ж таки демократичні країни, але інакше – все вже зрозуміло.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG