Доступність посилання

ТОП новини

МЗС Росії: звіт ООН щодо України «необ’єктивний і навіть лицемірний»


Голова МЗС Росії Сергій Лавров
Голова МЗС Росії Сергій Лавров

Російське Міністерство закордонних справ називає доповідь управління Верховного комісар ООН з прав людини про ситуацію в Україні «необ’єктивною і навіть лицемірною».

Москва обурена тим, що автори доповіді дотримуються позиції, згідно з якою Київ може застосовувати силу для відновлення законності і правопорядку в східних регіонах України, йдеться в заяві, оприлюдненій на сайті російського МЗС.

Відомство закидає авторам звіту те, що документ не містить відомостей про застосування українською армією систем залпового вогню «Град», «в результаті чого загинули 16 осіб, а багато громадян були поранені». Російське дипломатичне відомство, на підтримку своїх аргументів, посилається на недавню заяву правозахисної організації Human Rights Watch.

«У доповіді моніторингової місії ООН немає головного – вимоги негайно припинити каральну операцію, яку київська влада проводить проти свого народу. Без цього розмови про права людини в Україні втрачають будь-який сенс», – йдеться в повідомленні.

У російському МЗС заявили, що зусилля Управління Верховного комісара ООН з прав людини і Моніторингової місії ООН в Україні повинні бути спрямовані «не на пряме або непряме виправдання насильства, яке творить українська влада, а на сприяння припиненню вогню і початок діалогу Києва з представниками сходу країни з метою відновлення миру в цьому регіоні».

У доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини, оприлюдненій напередодні, йдеться, що з середини квітня бойовики на сході України викрали 717 людей, місце перебування 375 із них залишається невідомим.

За словами верховного комісара ООН із прав людини Наві Піллей, деякого з викрадених навіть змушували воювати. «Затриманих часто використовували, щоб вимагати викуп. Деякі з них були змушені рити окопи чи битися на лінії фронту. Є також повідомлення про розстріли під час так званого воєнного трибуналу. У відповідь українська влада активізувала антитерористичну операцію», – зазначила Піллей.

Наві Піллей також заявила, що збиття «Боїнга-777» у Донецькій області може розглядатися як воєнний злочин. Вона закликала всі сторони конфлікту «покласти край верховенству зброї і відновити повагу до міжнародного права і прав людини».

XS
SM
MD
LG