Доступність посилання

ТОП новини

Хто і як рахує загиблих під час АТО?


Обмін тілами вбитих між українськими військовими та ополченцями на нейтральній території поблизу села Діброво біля російсько-українського кордону в Донецькій області, 29 липня 2014 року
Обмін тілами вбитих між українськими військовими та ополченцями на нейтральній території поблизу села Діброво біля російсько-українського кордону в Донецькій області, 29 липня 2014 року

Київ – Останні офіційні дані про загиблих українських військовослужбовців за період АТО були оприлюднені 25 липня. На той час загинуло 325 військових, повідомили в РНБО. А 29 липня Міноборони назвало лише кількість поранених – 1236 вояків, із них понад 800 осіб на цей момент перебувають у шпиталях. Однак узагальненої офіційної інформації про втрати серед мирних жителів і серед сепаратистів наразі немає – тільки часткові дані від органів місцевого самоврядування. Громадські активісти, які ведуть спостереження на Донбасі, заявляють, що офіційні дані занижені.

У понеділок у Горлівці загинуло 14 осіб, повідомляє тимчасовий сайт Донецької обласної державної адміністрації. За цими даними, загалом станом на сьогодні число жертв на Донеччині з березня цього року становить 523 особи, 1130 людей поранено. Обліку того, ким є постраждалі, відомство не веде.

Луганська міськрада інформує про п’ятьох загиблих у понеділок цивільних, всі вони перебували у тамтешньому будинку для літніх людей.

«З початку липня загинуло 98 мирних жителів, з них – одна дитина. Поранено 415-х людей. Це – дані департаменту охорони здоров’я міськради», – розповів Радіо Свобода Олександр Савенко, заступник директора департаменту міськради з питань внутрішньої і інформаційної політики.

Новини про ситуацію в області Луганська облдержадміністрація публікує у Facebook щодня, однак загальну цифру не наводить. Новини на сайті обласного управління МВС, як і на сайті облдержадміністрації, оновлювались іще навесні цього року.

Звести ці дані в одну цифру щодо мирних жителів практично неможливо, оскільки одне відомство подає інформацію лише щодо цивільних, а інше – загальні цифри.

На рівні центральної влади зведених даних отримати також не вдалося. У прес-службі Міністерства охорони здоров’я сказали, що не уповноважені коментувати дані про жертви під час АТО, оскільки інформаційну політику в зоні проведення антитерористичної операції проводить виключно Рада нацбезпеки і оборони.

Але РНБО має інформацію тільки щодо військових, втрати серед мирних жителів наразі підрахувати не вдається, оскільки дані з територій, підконтрольних бойовикам, перевірити неможливо, сказав Радіо Свобода речник відомства Андрій Лисенко.

Також, за словами Лисенка, не можна точно визначити кількість загиблих сепаратистів. Однак цифра має бути велика, вважає він.

«Як тільки розвідка доповідає, що є табір, у якому збираються терористи, і по руху автомобілів в колоні, можна, наприклад, вирахувати, скільки там має бути людей. Потім після нальоту артилерії або авіації робиться ще одна розвідка, і дивляться по розбитих машинах, і тоді можна хоч приблизно вирахувати, скільки загинуло», – пояснює речник.

Щодо загиблих українських вояків, то РНБО повідомило 25 липня, що від початку АТО загинуло 325 військових. А Міністерство оборони 29 липня назвало лише кількість поранених – 1236 вояків, із них понад 800 осіб нині перебувають у шпиталях.

Активісти вимагають не замовчувати кількість жертв на Донбасі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

Масштаби катастрофи применшують – правозахисник

У підсумку маємо різні дані з різних джерел. Якщо у когось і є точна інформація щодо цивільних, то вона – у службовому використанні. Очільник луганського павозахисного центру «Поступ», учасник ініціативи «Восток-SOS» Костянтин Реуцький вважає, що держава спеціально занижує цифри, приховуючи реальні масштаби катастрофи на Донбасі. Він кілька разів їздив у зону АТО як громадський активіст і журналіст новинного ресурсу «Інформатор».

«Інформація, яку озвучують військові нам, не збігається із офіційною інформацією, тобто загиблих і поранених більше», – стверджує правозахисник. Загальних даних, однак, ініціатива не має, оскільки не займається такими підрахунками.

Колишній начальник Генштабу збройних сил Анатолій Лопата говорить Радіо Свобода, що не має сумнівів у намаганні РНБО дати правдиві дані, але визнає, що під час воєнних дій похибки у підрахунках практично неминучі.

«Все життя я прожив, знаючи, що мій батько зник без вісти, а він насправді загинув у 43-му році. І тільки у 1995-му я це з’ясував», – говорить він.

Міжнародні спостерігачі: точні цифри називати важко

Оцінюючи масштаби втрат на Донбасі, місія ООН в Україні спирається на офіційну інформацію, дані своїх спостерігачів та Всесвітньої організації охорони здоров’я. Станом на 26 липня від середини квітня вони нарахували 1129 осіб, які загинули під час АТО, і 3442 поранених. ООН разом рахує втрати серед українських військових, мирних жителів та представників озброєних угруповань.

«Звичайно, дуже складно сказати точну цифру. Тому я б казав, що наведені нами дані, це мінімально можлива цифра, щонайменше загинуло стільки людей», – пояснив голова спостережної місії ООН Армен Арутунян. Окрім того, за даними місії, доля 375 людей, викрадених бойовиками на Донбасі, досі невідома.

У прес-службі спостерігачів від ОБСЄ розповіли Радіо Свобода, що вони мають свідчення очевидців про загиблих, які публікують у звітах кілька разів на тиждень, але про загальну картину говорити не готові – не мають зведених даних.

Нема офіційних, зате є «громадські» списки загиблих

Автори статті «Вікіпедії» ведуть свій список загиблих під час конфлікту на Донбасі і внаслідок російського вторгнення у Крим. Зараз там 469 позицій, останнє оновлення – 28 липня.

Також свій поіменний перелік загиблих намагаються вести і деякі українські медіа, серед яких видання Lb.ua і англомовна газета KyivPost.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

XS
SM
MD
LG